Protest stanara iz socijalnih stanova

U petak je održan protest oko 300 najstarijih Subotičana koji stanuju u socijalnim stanovima. Globe penzionere, a zgrada u vlasništvu države.

 

Da računi za porez na imovinu stižu i onima koji ne poseduju nekretnine, može da se desi samo u našoj zemlji.

Da to nije greška, već surova realnost, najbolje znaju penzioneri iz Subotice, koji tokom radnog veka nisu uspeli da se skuće i imaju pravo da stanuju u socijalno „zaštićenom“ smeštaju u zgradi u Aleji maršala Tita 33.

 

Iako stanovi u kojima živi oko tri stotine penzionera, većinom onih sa minimalnim penzijama, nisu u njihovom vlasništvu, nego plaćaju nadoknadu za stanovanje, na njihove adrese uporno stižu računi za porez!

 

Problem nije od juče. Zgrada sa 124 stana bila je u vlasništvu PIO fonda, a problem je nastao kada je 1997. godine ona izuzeta iz sistema socijalne zaštite i prešla u nadležnost Ministarstva građevine i urbanizma. Kiriju, koja za stan od 37 kvadrata iznosi nešto više od 5.000 dinara, plaćaju Gerontološkom centru, ali kako ta ustanova nije vlasnik zgrade, nema pravo na velike investicije i popravke, te se višespratnica nalazi u prilično lošem stanju.

 

– Ima bolesnih komšija koji nemaju ni za lek, a pored kirije moraju i da plate i porez, iako nismo trajni korisnici stana, niti oni, pošto su u državnom vlasništvu, mogu postati naši – objašnjava Obrad Gojković, zamenik predsednika skupštine stanara.

 

– Račune za porez dobijamo redovno, za stan od 37 kvadrata porez je 3.500 dinara, što je za naše male penzije zaista puno.

 

Penzionerki Miri Farkaš su u Poreskoj upravi rekli da ona i njene komšije moraju da plate porez jer to „niko drugi neće učiniti“.

 

– Čak su mi obračunali hiljadu dinara više nego komšiji koji živi u stanu iste kvadrature, a šta ću, moram da platim jer se bojim da će se dug nagomilati, da će doći da mi plene stvari, pa šta ću onda – uplašena je Subotičanka. – Da podnosim žalbu, ili tužbu, nemam od čega, a i otvoreno su mi rekli da to ne radim, da ću samo baciti pare i na kraju moram platiti.

 

Zgrada je u izuzetno lošem stanju jer se u nju godinama ništa nije ulagalo i jedino rešenje je da je država vrati u sistem socijalne zaštite i stavi u nadležnost Gerontološkog centra, koji bi tako mogao u nju da ulaže.

 

PODRŠKA  GERONTOLOŠKOG CENTRA

 

– Da bi objekat bio doveden u pristojno stanje, potrebno je oko 10 miliona dinara, koje mi nemamo. Takođe, treba uvesti i red u sticanje stanarskog prava, na koji nemamo uticaj – objašnjava Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra, koji je podržao nezadovoljne stanare.

 

NOVOSTIKOMENTARI

 1. Asteriks kaže:

  Koliko je meni poznato, porez uvek placa vlasnik nekretnine, ako je to drzava, onda neka ga placa ona ili onaj ko ubire novac od iznajmljivanja tih stanova. Nije mi jasno ko se ovde pravi lud.

  Ako se nevaram najam je naplacivao gerontoloski centar, pa kako onda nema para za odrzavanje objekta, ako se naplacuje bas iz tog razloga, da se zgrada odrzava. Sve ostale troskove stanari placaju sami.

  Ovo cak nije ni sramota, ovo je neljudski.

 2. real kaže:

  trebalo bi ukinuti….. vlasnik je vec prilikom kupovine platio sve poreze i takse.Ili barem smanjiti na neku simbolicnu sumu.Preveliki su racuni……..

 3. Danko kaže:

  To je sve urs izmislio.

 4. Northerner kaže:

  “penzioneri iz Subotice, koji tokom radnog veka nisu uspeli da se skuće i imaju pravo da stanuju u socijalno „zaštićenom“ smeštaju u zgradi u Aleji maršala Tita 33”.

  Pa, koliko je onda socijalnih slučajeva onih koji su 80-ih i 90-ih odrastali i stasavali?

  Ko je stambeno obezbeđen? Kakva je ovo vest i koga interesuje!???

  Ako se nekome ne sviđa, neka ide da živi kao podstanar.

 5. suboticanin kaže:

  Suboticka opstina podkrada svoje gradjane na sve moguce nacine i mene su pokusali samo nusu uspeli 🙂
   Fali glavasima (foteljasima) lova, zamo zato se ovo radi!

OSTAVITE KOMENTAR