Protivustavne odredbe u novousvojenom Zakonu o lokalnim izborima

Suprotno praksi u razvijenim demokratskim društvima, da se izborni zakoni ne menjaju pred same izbore, Skupština Republike Srbije samo nekoliko meseci pred održavanje parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora izglasala je izmene koje u značajnoj meri menjaju tok izbornih radnji i, pre svega, način utvrđivanja izbornih rezultata.

Dve od tri značajne izmene – smanjenje izbornog praga sa 5% na 3% i učešće manje zastupljenog pola na izbornim listama sa minimum 40% – domaća javnost je u velikoj meri ispratila.

Međutim, treća, ništa manje značajna izmena prošla je bez gotovo ikakvog odjeka u javnosti.

Član 81. novousvojenog Zakona o izboru narodnih poslanika, između ostalog kaže i da “Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3% glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35%.” Isti stav se nalazi i u novousvojenom Zakonu o lokalnim izborima.

Šta to u praksi znači?

Izborni rezultati koje “stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina” ostvare, će na svim nivoima biti uvećavani za 35%. Ova izmena možda neće značajno uticati na sastav republičke Skupštine, ali je u lokalnim sredinama situacija izuzetno drugačija. Ponajviše u opštinama i gradovima sa raznolikom strukturom stanovništva i sa značajnom zastupljenošću nacionalnih manjina, a među kojima je i Subotica.

U prevodu, u mestima poput Subotice, stranka nacionalne manjine koja na izborima osvoji, recimo, 15.000 glasova će u lokalnom parlamentu imati veći broj odbornika od stranke koja na izborima osvoji 20.000 glasova.

Demokratska stranka je decenijama među najglasnijim borcima za ljudska i građanska prava, uključujući i prava nacionalnih manjina. Ipak, ističemo da je ova odredba protivustavna i da se na ovaj način narušava jedan od osnovnih principa demokratije u kome glas svakog pojedinca vredi isto, kao i da će primena ove odredbe dovesti do toga da će sastavi lokalnih skupština, u mnogim mestima, drastično odstupati od izbornih rezultata, odnosno volje birača.

 

Informativna služba GrO DS Subotica

 KOMENTARI

  1. Samo istina kaže:

    Kada ste posle Kase sve davali Hrvatima,tada je moglo??? Sada kada se kolac deli,ne moze.E,tornjajte se zuti sto dalje. Ko je potpisao saopstenje Vucinic dssns ili graditelji Dulici?

  2. Oki kaže:

    V. se uhlebio, državnim parama napravio “PRIVATNU ZONU” pardon privrednu, a D. se nafatirali i posle samo nadograđuju, poznato je da tajkune (lopove) samo za prvi milion ne smeš da pitaš.

  3. pista kaže:

    Pa podnesite prijavu Ustavnom sudu.

OSTAVITE KOMENTAR