Prva nagrada AFIFS sinoć uručena autorima filma Oaza

Reditelju “Oaze” Ivanu Ikiću i producentu Milanu Stojanoviću sinoć su svečano uručene nagrade za najbolji film koju Asocijacija filmskih festival Srbije (AFIFS) počinje da dodeljuje od ovog Festivala evropskog filma na Paliću.

Prva nagrada AFIFS u iznosu od 300.000 dinara, po odluci FIPRESCI Srbija, uručena je Ikiću i Stojanoviću pred prikazivanje filma “Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira, treće večeri Palićkog festivala u bioskopu Eurocinema u Subotici.

Uručujući nagradu u ime FIPRESCI Srbija, Milan Nikodijević je istakao da je ona proizvod “dobre sinergije nove asocijacije i FIPRESCI”, i da je važno što “nagrada nije samo papir već određena količina novca”.

Primajući nagradu uz Ikića, Stojanović se zahvalio na nagradi FIPRESCI Srbija i AFIFS-u, kao i Festivalu evropskog filma na “divnom gostoprimstvu”.

Predstavnik Palićkog festivala Ilija Tatić rekao je danas na konferenciji za novinare da je novoustanovljena nagrada početak dugotrajne prakse AFIFS, koja će u saradnji sa strukovnim udruženjima na Palićkom festivalu nagrađivati novčanim iznosom odabrane autore i umetnike.

AFIFS odnedavno čine Festival evropskog filma Palić, Festival glumačkih ostvarenja “Filmski susreti” u Nišu, LIFFE Leskovac, Festival filmskog centarija u Vrnjačkoj Banji, Šumadijski internacionalni filmski festival iz Kragujevca i drugi.

Rediteljka Pakalnina: Dirljivo je biti ovde u bioskopu

Litvanska rediteljka Lajla Pakalnina izjavila je danas da joj je bilo dirljivo iskustvo prikazivanje u bioskopu njenog filma “U ogledalu” na Festivalu evropskog filma na Paliću.

Pakalnina je na konferenciji za novinare rekla da je prikazivanje “U ogledalu” u Palićkom bioskopu Abazija u nedelju uveče, u okviru selekcije “Paralele i sudari”, bilo njen prvi dolazak na neki festival nakon premijere filma u novembru 2020. godine u Talinu.

“Dirljivo je biti ovde u bioskopu. Nakon premijere, bioskopi u mojoj zemlji i svuda su bili zatvoreni. Ovo je moj prvi festival, ali je film dosta putovao na onlajn prikazivanjima i na hibridnim festivalima. Sada je moguće putovati i ovo je vrlo dirljivo”, rekla je Pakalnina.

Pakalnina se vratila na Palić nakon filma “Zora” (2016), odakle je ponela “dobre uspomene”, ali je primetila da se sad “festival mnogo poboljšao”.

Film “U ogledalu” zasnovan je na bajci o Snežani i sedam patuljaka, a Pakalnina je priču stavila u savremeni “selfi” kontekst, pošto se zainteresovala za taj oblik komunikacije, i čak pokrenula lični fejsbuk nalog samo zbog filma.

“Selfi je sam po sebi veoma kul stvar. Komunicirate sa drugima gledajući sebe i to je zapravo ogledalo. Prvo nisam znala kako da istražim temu, ali onda mi je ođednom sinulo da u ‘Snežani’ kraljica govori sa ogledalom, tako da je to zapravo selfi”, rekla je rediteljka.

Prema njenim rečima, bajka je “arhetip koji znaju svi u svetu”, a njen film ne govori o “kraljicama i princezama, već krosfitu, parkuristima i stvarima koje su savremenije”.

Na konferenciji se novinarima predstavio i Rus Vitalij Akimov, čiji je dokumentarac “Dečak” (2020) prikazan u nedelju u “Paralelam i sudarima”, i predstavlja autorov “pokušaj razgovora sa svojim ocem”, koji je bio odsutan prve 23 godine njegovog odrastanja.

Akimov je rekao da mu se čini da na njega dosta liči glavni protagonista filma, desetogodišnji Stepanu, posinak njegovog brata.

“Okružen je teškom porodičnom situacijom, ali to njega ne dodiruje. Uspeva da na neki način bude srećan dečak. Zaista se nadam da će sačuvati tu svoju crtu karaktera, i smatram da moram da preuzmem odgovornost, i da mu pomognem u tome”, rekao je Akimov.

Trećeg dana Palića film Joakima Trira

Trećeg dana Festivala evropskog filma na Paliću biće prikazan u Glavnom takmičarskom programu film “Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira, a van konkurencije “Čisto ljudski” severnomakedonskog reditelja Igora Ivanova.

Trir svoju trilogiju filmova, u kojoj su “Reprise” (2006) i “Oslo” (2011), zaokružuje sa “Najgorom osobom na svetu”, za koji je Renata Rensvi dobila nagradu za najbolju glumicu na upravo završenom Kanskom festivalu.

Nataša Petrović, Igor Angelov, Oliver Mitkovski i drugi igraju u “Čisto ljudski” (2020), drami sa šest likova u šest isprepletenih sekvenci, koja govori o očajnim osobama dok pokušavaju da prežive, u potrazi za ljubavlju ili iskupljenjem.

U kratkom trileru sa elementima fantastike “Furija”, u kojoj igraju Tamara Ristovski, Nataša Marković, Stojan Đorđević i drugi, glavna junakinja se vraća u prošlost, kako bi u sredini koja se ogrešila o nju kao devojčicu, kaznila odgovorne kao produžena ruka pravde.

Na repertoaru Palića su i filmovi “Prolećna pesma” Natalije Avramović, “Jaruga” Krasnahorkaija Balaža, a u čast dobitnice festivalske nagrade “Andergraund spirit” rumunske producentkinje Ade Solomon, biće prikazan film “Toni Erdman” rediteljke Maren Ade.

Selekcija Slovenija u fokusu će predstaviti kratki film “Bik” Bojana Labovića i dugometražni “Ne zaboravi da dišeš” Martina Turka, dok u okviru selekcije “Novi mađarski film” stiže “Sedam malih slučajnosti” reditelja Petera Gotharda.

U selekciji “Novi evropski dokumentarni film” biće prikazano ostvarenje “Nova smena” Čeha Jindriha Andrša, a u “Eko doks” selekciji “Ptice Amerike” francuskog reditelja Žaka Leja, i “Metaplazma, slučaj ptica” Nemanje Babića.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 3 =