Prvi muzički album inspirisan zvukom ptica

Album eksperimentalne muzike inspirisan zvukom ptica, prvi takve vrste u Srbiji, počinje da se snima u januaru 2014. godine, kao deo ekološkog projekta "Zvuk ptica", čiji je cilj obustava lova na grlice i prepelice u Srbiji.

 

Muzičarka i kompozitorka iz Subotice Jasna Jovićević, koja je i vođa ekološkog projekta "Zvuk ptica", rekla je za ekološki sajt agencije Beta "Zelena Srbija" (www.zelenasrbija.rs) da je namera da se albumom pokaže kako je priroda nepresušna inspiracija za umetnike, ali i da se ukaže na neophodnost njene zaštite.

 

"Muzičkim eksperimentom biće stvorena fuzija elektro-akustičnog i muzičkog izraza koji potiče iz prirode", rekla je Jovićevićeva, koja se školovala u Budimpešti, Torontu, Njujorku i Indiji.

jasna jovicevic

Prema njenim rečima, za albuma će se koristiti arhiva snimljenih oglašavanja ptica koja je urađena na Palićkom i Ludoškom jezeru kod Subotice u okviru projekta "Zvuk ptica".

 

"Muzika koja će biti na albumu je eksperiment, improvizacija, vođenje u mirni deo naše ličnosti i namenjena je svima koji žele da budu u skladu s prirodom i sobom", kazala je Jovićevićeva. Ona je istakla da je pesma ptica svakodnevna pojava, ali je navela da se usporavanjem brzih ptičijih oglašavanja, dobija mistična melodija koja povezuje ptice i ljude.

 

"To su iste pesme, skale i ritmovi koje i mi koristimo u pesmi, i povezivanjem ova dva sveta, ulazi se u široki spektar muzičkih mogućnosti", rekla je Jovićevićeva.

 

Izdavač albuma, koji će predstaviti originalne kompozicije Jasne Jovićević, biće Udruženje građana "Artrust", a album "Zvuk ptica" će se deliti besplatno, odnosno biće dostupan besplatni download na sajtu projekta www.zvukptica.rs

 

Jovićevićeva je kazala i da je muzika koju je napravila za album već predstavljena na Jažire festivalu u Subotici, a u planu je još nekoliko nastupa u gradovima Srbije.

 

 

Ona je podsetila da su projekat "Zvuk ptica" pokrenule tri subotičke ekološki angažovane nevladine organizacije (Artrust, Riparia i AŠC) sa ciljem da se promeni zakonska regulativa kojom bi se potpuno zabranio lov na prepelice i grlice, čiji broj u Srbiji dramatično opada.

 

Projekat, koji se realizuje uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), kako je navela Jovićevićeva, kompleksna je naučna, edukativna, umetnička i aktivistička saradnja osmišljena radi snažnijeg učešća civilnog sektora u menjanju zakonodavstva i boljeg upravljanja oblašću zaštite životne sredine.

 

"Kroz terenski rad ornitologa, stvorena je prva srpska onlajn baza podataka zvukova ptica, sa osnovnim podacima i fotografijama ptica, dostupnu na našim internet stranicama www.zvukptica.rs. Za sada je sakupljeno pedesetak zvukova ptica sa teritorije Palića, Ludaša i okolina Subotice, a 2014. godine, nastavljamo istraživanje", rekla je Jovićevićeva.

 

Kako je ukazala, u okviru projekta pokrenuto je nekoliko javnih kampanja kao apel građanstvu za aktivno učešće u donošenju odluka i sprovođenju neophodnih koraka u rešavanju lovnog statusa prepelica i grlica Srbije, a pored ostalog i onlajn peticija za propisivanje režima trajnog lovostaja za prepelicu i grlicu ili prilagođavanje sezone lovastaja stanju brojnosti populacija i reproduktivnom ciklusu tih vrsta.

 

Jovićevićeva je navela da se projekat bavio i popularizacijom ornitologije i zaštite ptica kod dece i omladine.

 

"Tokom projekta napravljene su i onlajn interaktivne edukativne igrice za decu koje na zabavan način uče decu o pticama, njihovim karakteristikama, načinu ishrane, gnežđenja i zvucima", kazala je ona i dodala da je u toku izrada portala interaktivnih edukativnih igrica vezanih za zaštitu ptica.

 

Organizovane su i muzičko-ekološke radionice u školama, kao i kampovi u okolini Subotice.

 

"Radionice koriste zvuke ptica za glavnu inspiraciju, gde učesnici uče da raspoznaju raznolike zvuke, da ih imitiraju i muzički analiziraju. Nakon toga, s tim zvucima eksperimentišu, sviraju zajedno i uče da improvizuju na te teme", objasnila je Jovićevićeva.

 

U novembru 2013. u Subotici je održana i zajednička konferencija nevladinog i javnog sektora o zaštiti ptica. Do sada se, prema njenim rečima, inicijativu za obustavu lova na prepelice i grlice podržali Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a inicijativu je pozitivno ocenilo i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

 

Kako je navela, za sada je izostala podrška Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Uprave za šume, iako lovno zakonodavstvo takođe nalaže obustavu lova na svaku vrstu čija brojnost opada ili je ispod ekonomskog kapaciteta lovišta.

 

B92

 KOMENTARI

  1. Cura kaže:

    Uvek me obraduje kad vidim da se ljudi bave ekologijom, prirodom, umetnošću.

    Like za ovaj projekat!

    A Jasna Jovićević je baš cool.

OSTAVITE KOMENTAR