Prvi veganski festival u Subotici

U subotu, 25 januara oko podne (12,30) na prvom spratu Otvorenog univerziteta održaće se prvi veganski festival. Cilj je promovisanje veganske hrane, a ulaz, učešće izlagača i konzumacija su besplatni.

Ideja je potekla od grupe istomišljenika po pitanju ishrane, vegana, koji ne koriste namirnice životinjskog porekla, što podrazumeva  posebnu životnu filozofiju koja se na sve načine trudi da iskoreni okrutnosti nad životinjama.

„U Subotici je u avgustu prošle godine osnovana veganska volonterska kuhinja u ime nenasilja, empatije, veganskog gurmanluka i duhovnog, mentalnog i fizičkog zdravlja – kaže Nela Alilović, pokretač ove akcije i sama već godinama vegan. „Sve je krenulo od neformalnog druženja za koje smo mama i ja pripremili veganski obrok, a prijatelji i sugrađani koji su nam se na ovom druženju priključili ostavili su donaciju-dobrovoljni prilog, kojim smo kasnije svi zajedno pripremili hranu za naredno okupljanje. Ovakvim donacijama sugradjana bila su obezbedjena sredstva da se naši veganski susreti dešavaju svake sedmice i tom prilikom smo pripremali oko pedeset obroka. Hrane nam je uvek ostajalo i trudili smo se da je prosledimo onima za koje smo znali da bi im dobro došla. „

Bio je to uvod u novu lepu saradnju koja je već dogovorena između Veganske volonterske kuhinje i fejsbuk grupe „Obrok za porodicu“.

„U 2020. susreti na kojima će se degustirati i promovisati veganska hrana biće organizovani jedanput mesečno na Otvorenom univerzitetu i januarski festival je samo uvod u narednih jedanaest. Sve što na festivalima prikupimo kao donaciju iskoristićemo da tokom meseca, znači između dva festivala obezbedimo dvesta obroka i distribuiramo ih u saradnji sa volonterskom grupom „Obrok za porodicu“ . Tako će to ujedno biti lepa prilika da se doživi nešto novo, a pritom i pomogne koliko je to u našoj moći – poziva nas Nela na subotnje podnevno druženje.

Teglice sa pasuljem koje je veganska volonterska kuhinja delila na winterfestu.KOMENTARI

 1. croat kaže:

  Veganstvo je zaista jedno zestoko smaranje,da bi se jela napravila da budu zaista po mom ukusu a veganska treba biti pravi kulinarski majstor. Drugo je sto ja jako volim mleko i mlecne proizvode puno vise nego meso.
  Vegetarijanstvo je mnogo jednostavnije i reklo bi se da sam povremeni vegeterijanac. I veganstvo i vegetarijanstvo mogu inace biti vrlo skup nacin ishrane, pogotovo ako se malo pripazi na poreklo sastojaka.
  Inace to sto ova grupa organizuje zvuci zaista interesanto i ako budem imao vremena svakako cu gledati da posetim manifestaciju

 2. Zorica kaže:

  Jak festival,,,,

 3. ludak kaže:

  Hraneci se bez mesa i mlecnih proizvoda, mnoge bolesti bi izbegli ili se izlecili od tih bolesti ako smo ih vec dobili. Naravno da nikada nece biti veganska ishrana ukusna kao mesna ali za nesto je vredno se zrtvovati. Naravno ovde ne mislim na nezdravu vegansku ili vegetarijansku ishranu jer ima ima i toga.

 4. Biber iz Kajene kaže:

  @ croat
  U tome i jeste poenta. Hrane (barem u Evropi) ima vise nego dovoljno. Samim time je i jeftina. Sada naravno treba podici cenu hrane i zbog toga treba menjati jelovnik i nacim ishrane. Nekada davno u mojoj mladosti u ducanu su imali – so, biber i mlevenu papriku. Mogao si cak i da biras, slatku ili ljutu papriku, biber beli ili crni, nije da smo bili sirotinja. Danas gledam po modernim samoposlugama stoje regali od brat-bratu jedno 4 metra sa nebrojenim zacinima za koje nikad nisam cuo a kamoli da znam kako se njihovi nazivi izgovaraju. Bio sam nedavno na veceri sa mojom odraslom decom i njihovim prijateljima u jednom lokalu koji je trenutno u modi. Jelo je bilo ukusno a sta sam jeo nemam pojma. ono sto me je najvise iritiralo je cinjenica kada su jela servirana, svi povadili smartfone, fotografisu jelo i salju na Facebook ili WhatsApp dalje. Za mene je to bilo perverzno. Inace smatram da se ne bi smelo stvarati nekakav kult hrane, pogotovu ne razne pokrete koji polako ali sigurno poprimaju religijske forme. Hranu treba postovati ali ona nije tu za kojekakva modna glupiranja. Sto se veganstva tice, to je trenutno moda, i kao i svaka moda, dodje i prodje. Slanina, sunka i cvarci ce opstati i jos mnoge generacije podici i prehraniti.

 5. Stormwatch kaže:

  Hvala sto originalni komentar nije objavljen…..no evo ga ponovo…..

  Stotine miliona dece shirom sveta nema leba na astalu svakog dana a ovi vegani azdisali pa ne znaju shta im se jede od lezilebitchovanja i izmisljanja tople vode. Sramota!

 6. Stormwatch kaže:

  @Biber iz Kajene

  “Hrane (barem u Evropi) ima vise nego dovoljno. Samim time je i jeftina. Sada naravno treba podici cenu hrane…”

  Da li je ovo opet neka teorije zavere? U Srbiji se godisnje baci 247.000 tona hrane….i slovima – dvestochetrdesetsedam hiljada tona hrane….sto ce reci oko 700 tona hrane dnevno….to je luksuz koji malo bogatije zemlje ne mogu sebi da priuste…kada bi se hrana bacena samo u Srbiji, podelila onima koji je zaista trebaju, cela bivsa Yuga i regija poprilicno izvan granica bivshe Yuge bi bila i sita i sretna.

 7. croat kaže:

  Imam pedeset godina, ne radim ni na njivi ni u rudniku, tesko da mi trebaju cvarci i sunka. Vegetarijanstvo moze da bude dobro za organizam ali ne ako se podrazumeva da mlatimo przene krompirice svaki dan. Vegetarijanstvo je bolje za ekologiju. Danas je i humanije jer se zivotinje uzgajaju vecinom na uzasan nacin.
  Tako da nisam protiv vegetarijanaca no moje misljenje ipak j da je u ishrani bitna umerenost, treba jesti sve ali u malim kolicinama i kvalitetnije. Ako nesto treba svesti na sami minimum je secer.

 8. Biber iz Kajene kaže:

  @ croat

  Ja ne propagiram slaninu i cvarke, ja samo tvrdim da ce jos dugo opstati u ishrani.
  Vegetarijanstvo je manje vise stvar ukusa i stvar iluzija. Vegetarijanci nisu ni zdraviji niti duze zive od ostatka stanovnistva. Da se hrana (meso) proizvodi na vrlo brutalan nacin to stoji. Isto tako stoji da se covecanstvo brutalno razmnozava i trazi hranu. Nije daleko dan kada ce se ljudi “prehranjivati” odnosno odrzavati zivot pomocu pilula i praskova. To cine delimicno i danas. Hemijska industrija ima jos veliku buducnost ispred sebe. Sve manje ima obradive zemlje, i pitke vode. Kinezi Arapi i slicni, uveliko kupuju obradivu zemlju gde god mogu i grade agrarne fabrike, a ekologija ostaje pritom kratkih rukava. U Africi je prinos psenice po hektaru 1.5 tona, apsolutno nedovoljno za ishranu stanovnistva. Novca za import takodje nema. Niko nema ideju sta i kako dalje. I onda se javljaju nekakvi fantasti koji misle da se narocitom vrstom prehrane obezbedjuje dug zivot i dobro zdravlje, ali samo za onoga ko raspolaze odgovarajucim licnim budzetom. Pogledajmo samo regale po samoposlugama. Oni sa svezim vocem i povrcem su najkraci i najmanji. Prepuni egzoticnog voca i povrca koje se prevozi avionima s jednog kraja sveta na drugi. Jabuke sa Novog Zelanda, jagode iz Cilea, narandze iz Kine itd. Holandjani love u Severnom moru male rakove, koje se onda kamionima hladnjacama transportuju u Tunis i Maroko gde tamosnja jeftina radna snaga (uglavnom zene) trebe te male rakove iz ljustura i potom ociscene ponovo vracaju u Holandiju gde se pakuju u tradicionalnu ambalazu i prodaju kao specijalitet. Perverznije proizvodnje hrane valjda nigde vise nema. Sa druge strane stanovnistvo u tom regionuTunisa i Maroka je zavisno od posiljki iz Holandije i naravno novca koji tako zarade. Buduci ratovi oko pitke vode i vode za navodnjavanje kao i obradive zemlje su buducnost planete i ukoliko se ne pronadje neko razumno resenje – idemo svi zajeno dodjavola.

 9. Buby kaže:

  @Biber iz Kajene
  Mi smo ošli dodjavola već 30god i nikako da se vratimo

 10. Istina... kaže:

  Veganstvo je nezdravo.

 11. ZX kaže:

  Sustinski pokretac celokupne veganske filozofije ishrane je iskljucivo eticki momenat gde navodni zdravstveni benefiti dolaze tek kao sekundarni razlog a oni su,osim toga i prilicno kontraverzni.Veganstvo u danasnjem smislu je relativno mlad pokret,prvo udruzenje vegana osnovano je tek 1944 godine i nastalo je izdvajanjem vegana od vegetarijanaca(koji su konzumirali mleko,mlecne i pcelinje proizvode a neki cak i ribu).Inace sama tradicija vegetarijanske ishrane u zapadnoj kulturi datira od pocetka XIX veka dok je na Istoku taj nacin ishrane,eticki i zdravstveno daleko uravnotezeniji,star vise hiljada godina.
  Vegetarijanska ishrana je nutritivno daleko uravnotezenija i apsolutno zdravija od strogo veganske a eticki aspekt konzumiranja mleka i mlecnih proizvoda resen je na nacin da su zivotinje koje daju mleko duboko postovane i proglasene svetima (krava kao sveta zivotinja u Indiji,kod hindusa npr.).Osim problema sa unosom svih esencijalnih aminokiselina kod strogo veganske ishrane javlja se i vrlo ozbiljan problem oko unosa vitamina B 12 a to se resava unosom preko suplemenata.Dalja kontroverza etickog aspekta veganstva je i konzumiranje gljiva koje se,sasvim pogresno,smatraju biljnom hranom a zapravo su zivotinjski organizmi poput korala.
  Summa sumarum vegetarijanska ishrana,sa svojom dugom tradicijom na Istoku,predsravlja kako eticki tako i zdravstveno daleko bolji i racionalniji izbor od veganske.

 12. Dr. Tikvicki kaže:

  IZMIŠLJOTINE ZA ONE KOJI IMAJU PARE NA BACANJE.

 13. Trovach kaže:

  @ZX…U vecini se slazem, ali gljive su posebno carstvo pored carstva zivotinja, biljaka, bakterija i arheja. Nekada su se gljive svrstavale u carstvo biljaka, a arheje u c. bakterija.

 14. Retro Vizor kaže:

  Veganska Istina…
  Nezdravo

 15. Istina... kaže:

  Budalama mozete uvaliti svako djubre. Cak i Regionalnu deponiju. Samo su vam potrebne marionete: kreteni na vlasti i njihove sluge mediji.

OSTAVITE KOMENTAR