Psihološka radionica za starije sugrađane „Bajke i za treće doba”

„Zagrlimo ovu starost. Volimo je. Ona je puna uživanja ako umeš u njoj pravilno da živiš. Ljudima koji vole vino najslađi je poslednji gutljaj. Ono što u sebi ima najviše prijatnosti, odlaže se za kraj.”

Seneka

 

Psihološka radionica za starije sugrađane „Bajke i za treće doba” održana je u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru (Palić, Bohinjska bb) u ponedeljak 24. februara 2020. godine.

Bajka kao fantastični izraz narodne književnosti zapravo je vrelo za razumevanje duše, kako svakog od nas pojedinačno tako i svih nas, ljudi, zajedno. Bajke u sebi kriju svaku životnu situaciju i u svakoj životnoj dobi neku mudrost. Tokom radionice učesnici su sagledali mudrosti baštine u svojim dušama te šta je ono što će ostaviti za generaciju koja dolazi posle njih. Služeći se bajkama učesnici su potražili taj životni eliksir koji nam svima pomaže da u sadašnjosti primetimo i doživimo srećne trenutke.

Voditeljka radionice je Ric Denč Tunde, sertifikovani stručni saradnik mentalne higijene, psihodramski psihoterapeut i bajka-terapeut. Sa klijentima radi individualno i grupno. Ima bogato iskustvo u radu sa adolescentima, mladima, osobama sa krizom srednjih godinam i sa starijima. Oblasti u kojima je stekla najviše iskustva u toku svog rada: teškoće pri izboru partnera i u partnerski odnosima, razvojne i druge krize, bolesti zavisnosti, rad sa trudnicama, porodiljama, mladim majkama. Vodi iskustvene grupe sa usmerenjem na lični razvoj i rad na sebi kroz upotrebu bajki. Lično je zainteresovana za vođenje ženskih krugova za podršku i jačanje žena, kao i za teme o teškoćama sa kojima se susreće žena u XXI veku. Radi na mađarskom jeziku.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome će se pružati podrška regionalnim umetnicima i promovisati najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR