Pastor: Neodrživo stanje Vojvodine

Ištvan Pastor smatra da predstavnici Vlade Vojvodine i Vlade Srbije od jeseni moraju sesti da razgovaraju o finansiranju pokrajine jer je, po njegovoj oceni, trenutno stanje neodrživo

Osvrćući se na juče usvojenu odluku o emitovanju obveznica za završetak “Kamenice 2”, Pastor je ocenio da je Vojvodina na to bila prinuđena.

 

 

“Zahvaljujući različitim tumačenjima ustavnih garancija u pogledu budžeta u poslednjih šest godina, Vojvodina je po minimalnim računicama ostala uskraćena za 60 – 70 milijardi dinara. Od toga bi mogli kompletno da završimo 25 “Kamenica 2″ ili 25 Narodnih pozorišta u Subotici”, rekao je Pastor novinarima u Hajdukovu kraj Subotice.

 

Pastor smatra da je, u tom pogledu, trenutno stanje neodrživo, te da se od jeseni mora o tom pitanju razgovarati sa republičkom vladom, odnosno “tražiti rešenja i smiriti strasti”.

 

On je ocenio da se tu ne radi o “ambiciji razbijanja i rastakanja niti separacije” već o stvaranju uslova da Vojvodina više ne zaostaje.

 

Pastor smatra da se mora doneti Zakon o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine, za koji je ocenio da će “dugoročno, na održiv, izračunljiv i saglediv način”, opredeliti finansiranje pokrajine.

 

“To je potrebno zbog generalnog funkcionisanja pokrajinskih institucija, ali i zbog jasnog koncipiranja razvojne politike”, smatra Pastor.

 

On se osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju u Subotici, gde je Savez vojvođanskih Mađara, zajedno sa Demokratskom strankom, stožer široke vladajuće većine, a u kojoj je i Demokratska stranka Srbije, čiji su odbornici, član veća i kompletno rukovodstvo prešli u opozicionu Srpsku naprednu stranku.

 

U tom pogledu, Pastor je rekao da sa “velikom radoznalošću” prati kako će se i na koji način to razrešiti, jer je situacija, po njegovoj oceni, “prilično bizarna”.

 

Dodaje da na dnevnom nivou razgovara sa predstavnicima SNS i DS, ali ne u odnosu na Suboticu, i misli “da će i to doći na dnevni red”.

 

“Trebali bi iskoristiti jul i avgust da se ohlade glave i smire strasti. Jer, inače, mislim da postoji opasnost da odluke koje budu eventualno donete neće biti dugoročno dobre”, smatra lider SVM-a.

 

Pastor je ponovio stav da SVM u Subotici ubuduće neće ulaziti u “bitku za zbrajanje mandata”, nego će se baviti temama značajnim za grad i za te teme tražiti partnere na političkoj sceni.

 

“Mislim da je to jedini racionalan način politiziranja i mi politiku doživljavamo na taj način”, rekao je Pastor novinarima.

 

AkterKOMENTARI

 1. Pastorizirani kaže:

  Pa naravno da je neodrživo,ovaj stvarno otkriva “toplu vodu”.
  Situacija će se rešiti kad se Vojvodina i Srbija udruže – preko Brisela.

 2. Long Dong Silver kaže:

  Aha,dooobroo…e sada cu da rokam!

  1. Ko emituje drzavne obveznice? …pardon ..jbte morate pitati gosn Dinkica (sic) i guvernerku Tabakovicevu(sic) ! AMIN!!!!..naravno tu je i Dzej..potpredsednik Vlade!!! ENDE!…pa svasta. APV nema,ali nema te mehanizme tzv “emitovanja” bilo cega!… Ljudi moji! Skupstina APV nam je svedena na nivo kulturno umetnickoga drustva…koji moze da emituje svoje da ne kazem sta(odluke koje su na nivou necega kada mi zena kaze kupi ovo a ja necu u inat)…a APV samo ako pita cacu iz BG! daklem demagogija,spinovanje..etc…U prevodu,da skratim, hocu jos uvek da budem predsednik Skupstine APV..ali malo seruckam sa strane!

  2. Pastor trazi kao ono Ustavom zagarantovano 7%,i usput kuka za tunele,pozoriste u SU ..etc…ali treba da bude “hladne glave”…pa covece !!! zaista si odlepio! Baratas ciframa 60-70 milijardi dinara..pa jbte ili je 60 ili je 70!!!…razlika je zaista smesna..mozda za tebe…ali ok, idemo dalje…mozda smiris strasti na republickom nivou ( ulazeci u koaliciju sa SNS u SU..ali necu o tome sada…kasnije)! U prevodu…hocu i dalje da drzim fotelju predsednika skupstine APV…ali, zaboga,zabole me,rece on, za prekomponovanje vlasti u SU!

  3. Eto i moja malenkost jedva ceka da vidi razresenje lokalnoga problema,vezanog za novonastalu situaciju…i sa velikom radoznaloscu i hladne glave cekam resenje ove prilicno bizarne situacije (sic)!

  4. Pazite sada ovo citiram:

  „Mislim da je to jedini racionalan način politiziranja i mi politiku doživljavamo na taj način“, rekao je Pastor novinarima.

  1. Racionalni nacin POLITIZIRANJA!????..pazi politiziranja,opet apostrofiram!

  2. I mi (SVM) dozivljavamo na taj nacin!!!…pa jbte…Ovaj je zajebao i Morsija!

  3. Znaci,treba da sacekamo mesec jul i avgust da bi ti hladne glave politizirao…sacekao Pajtica da ti osigura fotelju u NS…a za Suboticu..ma ko ga jebe..bice neka velika koalicija…bitno da sam ja u fotelji i da ne brigam…a stranka ti se raspada iznutra! Pa covece…imas najveci broj mandata u Skupstini Grada subotice!!!…znaci prodajes maticni odbor za svoju guzicu u NS!!!???

  PS.Tetka Piroska glasa…na moju zalost…sledece godine za Orbana…lepo joj kazem …ne,ne,i ne…ali sta ja tu mogu. EH,da, rekla je da ima neka nova stranka…republikanci vojvodine…za to ce glasati…jbga, onda moram i ja..jerbo sve ovo u SU je kerov kurac!..

   mislim ( zato i postojim).. i opet citiram ono sto rece gosn Pastor:„Mislim da je to jedini racionalan način politiziranja i mi politiku doživljavamo na taj način“, rekao je Pastor novinarima…zbrajanje mandata (sic)!

  Strasno!…ode sve u PM!

   

OSTAVITE KOMENTAR