Pušteni u rad predajnici za digitalno emitovanje, među njima Subotica i Crveni Čot

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pustio je danas u rad pet predajnika za digitalno emitovanje radio programa.

Predajnici su pušteni na emisionim stanicama Subotica, Crveni Čot, Ovčar, Tupižnica i Jastrebac daljinskim putem iz Kontrolno-operativnog centra JP Emisiona tehnika i veze na Košutnjaku.

On je dodao da će naredne godine biti puštena još tri predajnika čime će se pokriti kompletan autoput na Koridoru 10.

“Na ovaj način Srbija prati savremene trendove u telekomunikacijama i pridružila se većini zemalja u Evropi koje su pokrenule ovaj servis”, rekao je Ljajić.

Srbija se, prema njegovim recima, nalazi na devetom mestu u Evropi prema ostvarenom procentu pokrivanja stanovništva digitalnim radijskim signalom, prema podacima međunarodne organizacije koja prati razvoj digitalnog radija u svetu WorldDAB.

Ljajić je objasnio da digitalno emitovanje radio programa omogućava emitovanje mnogo većeg broja radio stanica i novih programa koji trenutno ne mogu da se emituju u analognoj tehnologiji.

Na ovaj način je, kako je dodao, omogućeno i emitovanje tematskih sadržaja i radio programa koji prate samo određeni događaj kao što je na primer Egzit, Sabor u Guci, Gitarijada u Zaječaru.

“Moguće je, takođe, tokom letnje sezone, kada puno stranih turista putuje našim auoputevima, preuzeti i puštati radio programe iz zemalja iz kojih ima najviše tranzitnih putnika čime bi korišćenje naše putne infrastrukture bilo još privlačnije”, istakao je Ljajić.

 

TanjugKOMENTARI

  1. Kolompar Gustika kaže:

    Nije dobro ovo. onda ja moram kupit nov digitalni radijo. a taman sam se naviko na ovaj stari bas dobro i jako svira. i komsije kaznu jako svira.

OSTAVITE KOMENTAR