Put do dobrog robotičara od igranja lego kockicama

SUBOTICA – Put do dobrog programera i robotičara vodi preko – lego kockica. Lego robotika je prvi korak u upoznavanju osnovaca sa sadašnjicom i budućnošću. Spoj lego kockica, lego robota i zadataka koji u sebi sadrže teorije nekoliko predmeta iz osnovog školovanja, na najbolji način motiviše osnovce da se oprobaju u svetu budućnosti, o čemu svedoči i nacionalni takmičenje održano u Subotici, a koje je okupilo više do stotinu dvadeset takmičara iz cele zemlje, sa kojeg će najbolji predstavljati Srbiju na svetskom prvenstvu u Dortmundu.

Lego robotika ove mališane uvodi u svet koji ostavljamo njima, svet budućnosti, u kojem će mnoge stvari zahvaljujući robotima i programiranju biti automatizovane, ukoliko već nisu i danas.

Izvor: RTV

„Zanimljivo mi je zato što sam srećan kada mi nešto uspe, a bavim se od kako sam bio beba – slažem lego, a programiranje, to sam kad sam bio mlađi, oko sedme godine sam krenuo“,  kaže učenik iz Jagodine Mihajlo Andrić.

„Bavim se od kad sam bio mali i zanimljivo mi je da slažem lego kockice, a krenuo sam da se bavim sa nekih osam godina“, dodaje njegov školski drug Aleksa Marković.

„Meni je jako zanimljivo jer jako volim Lego kockice, volim da ih spajam“- naglašava učenik iz Subotice Teodor Egri.

Škole koje uspevaju da uvedu lego robote u nastavu, postavljaju zadatke učenicima koji u sebi nose teorije iz matematike, fizike, tehnike i tehnologije, kao i informatike.

„Nama je najbitnije u školi da oni napreduju što se tiče logike i logičkog razmišljanja“, ističe nastavnik Tehnike, tehnologije i informatike iz Horgoša Čaba Gazdag.

A sve to ih uvodi u svet programiranja, grane privrede koja je u našoj zemlji u ekspanziji.

„To je prvi korak što se tiče programiranja. Pre svega da deca isprobaju sebe, da vide koliko su bili uspešni, kako su se osećali dok su programirali ili kada su radili sa ovim robotima, a posle – to zavisi od škole, i od karijere, kako će oni to da nastave“- smatra profesor na Učiteljskom fakultetu u Subotici Žolt Namestoski.

Ukoliko se pronalaze u ovom svetu, dalje školovanje ne bi trebalo da im predstavlja problem, s obzirom na potražnju za kadrovima i umerežavanje privrede i obrazovnih ustanova u cilju obrazovanja novih kadrova.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

18 + = 21

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: