Putarinu ćemo plaćati po kilometru

Na auto-putevima u Vojvodini putarina će se uskoro naplaćivati po takozvanom zatvorenom sistemu naplate, odnosno na osnovu pređenih kilometara.

 

Autoput

Kako je izjavio direktor Sektora za naplatu putarine u Putevima Srbije Milenko Caković, na svim naplatnim stanicama biće instalirana oprema koja će omogućiti naplatu putarine bez zaustavljanja, putem elektronskih uređaja (tagova).

 

Uvođenje zatvorenog sistema naplate putarine na vojvođanskim auto-putevima planirano je ove i sledeće godine. U prvoj fazi, do kraja 2014, planirano je zatvaranje sistema na delu auto-puta od Beograda do Siriga, a u drugoj fazi, tokom 2015, zatvaranje deonice od Siriga do Horgoša, odnosno objedinjavanje u zatvoreni sistem naplate od Beograda do Subotice.

 

Trenutno se naknada za korišćenje auto-puteva na severnom kraku Koridora 10 naplaćuje po takozvanom otvorenom sistemu naplate, koji će do kraja sledeće godine biti potpuno napušten, što je i tendencija EU, koja smatra da je najpravedniji način naplate putarine po pređenom kilometru.

 

Ko danas krene vozilom od Beograda prema Novom Sadu, putarinu će platiti 240 dinara na rampi u Staroj Pazovi, gde postoji čeona naplatna stanica otvorenog tipa. Ta cena omogućuje vožnju auto-putem do sledeće čeone naplatne rampe u Sirigu, ali se ista cena plaća i ako vozač skrene u Inđiju ili Bešku, gde postoje bočne rampe.

 

Ko pak krene iz Novog Sada prema Subotici, na rampi u Sirigu platiće 330 dinara. Bočne rampe izgrađene su i kod skretanja u Zmajevo i Vrbas, a putarina se plaća po principu otvorenog sistema, ali ne zadugo – samo dok se ne izgrade nove rampe i sistem naplate ne zatvori.

 

B92KOMENTARI

 1. Usputachni kaže:

  Vinjete uvedite i kontrolisite da li su kupljene,a ne otvoren-zatvoren sistem. Vidim ja mnogi su jos zatvoreni,ali u glavi!

 2. Petar.SU kaže:

   

  Usputachni:

  Vinjete uvedite i kontrolisite da li su kupljene,a ne otvoren-zatvoren sistem. Vidim ja mnogi su jos zatvoreni,ali u glavi!

   

   

  TAKO JE!

 3. vokille kaže:

  Zašto se ne bi čudio da sa ovim dođe i povećanje cena, i narado, nesumnjivi padovi sistema, za šta će korisnici autoputa naplaćivati kazne, i dalje se sećam fijaska u JKPu, gde u softver nisu ubacili input za prepoznavanje č,ć,š,đ,ž,dž , što su naivni korisnici uplaćivali kazne. 
  Ostajem pri vozu na putu ka studijama u BGu, jeste sporije, nije najpouzdanije, ali je najeftinije, i ima neki šmek tokom putovanja. I ne moram da se brinem da će mi zbog nečije nesposobnosti naplatiti kaznu.  

 4. mile kaže:

  na bikovu ce biti ceona rampa !

OSTAVITE KOMENTAR