Putuje, usavršava se i druži

Studentkinja Ekonomskog fakulteta, Ranka Kostić volontirajući u studentskoj organizaciji AIESEC i Komori mladih Subotice, ali i na mnogim festivalima je doživela neobična iskustva, stekla mnogo novih prijatelja i putovala po Evropi i Americi.

 

Želeći da isproba nešto novo i upozna život u Americi preko Work & Travel programa je boravila pet meseci u Avonu u Severnoj Karolini.

 

– Odabrala sam malo turističko mesto na obali okeana, jer sam imala cilj da provedem leto negde gde mogu i da kupam, zaradim novac za školarinu, ali i da uštedim kako bih mogla što više da putujem po Americi. Radila sam u prodavnici i u restoranu brze hrane. U prodavnici se meri efikasnost radnika. Amerikanci imaju drugačiji način života i jako mnogo troše na hranu. Na kasi očekuju da budeš brz i efikasan, jer su oni veoma nestrpljivi. Desi se da žele da plate račun sa dva ili više vrsta sredstava plaćanja. A, uz to koriste i kupone za popuste — kaže Ranka.

Poslednji šesti mesec je iskoristila da putuje i obiđe Vašington, Njujork i Las Vegas. Ističe da joj se najmanje dopao Njujork zato što je veoma neuredan i prljav.

 

– Vašington je predivan grad i po meni lepši od Njujorka. U Njujorku sam, pored svih znamenitosti, uspela da uđem i u Medison Skver Garden, što mi je naročito bilo drago jer sam veliki fan NBA lige, s obzirom da sam devet godina aktivno igrala košarku. Na putu za Las Vegas, sa drugaricama sa kojima sam putovala smo posetile i Veliki Kanjon, koji nas je ostavio bez daha. Las Vegas je zaista grad koji ne spava i svako treba da ga poseti – ističe Ranka, koje je zadovoljna zaradom, jer je uspela proputuje, da vrati uloženo i plati troškove školarine.

 

Volontirala je na mnogim festivalima, ali joj je najzanimljivije bilo na Etno festivalu na Paliću, gde je pre nekoliko godina bila domaćin Vlatku Stefanovskom koji je nastupao na festivalu.

 

– Iako sam malo znala o njemu, vrlo brzo sam se tokom šetnji kroz Suboticu i sve one koji su pozdravljali Vlatka, uverila koliko je popularan. Organizatori su mi rekli da će on sigurno tražiti da ide na Buvljak i tako je i bilo. Meni to nije bio problem, jer i ja volim da odem tamo. Na Buvljku smo proveli nekoliko sati u delu gde se prodaju stare stvari. Prodavci su mu poklonili ponešto, a nešto je i on kupovao. Bio je to veoma zanimljiv dan — priča.

Ovo leto je zahvaljujući ponudi prijatelja provela u Kušadasiju, gde je radila za tursku agenciju Siba kao domaćin srpskim turistima koji su dolazili na letovanje u ovo mesto.

 

–  Nisam nikada pre radila taj posao, ali sam se odlično snašla. Nije bilo lako, jer u mnogim hotelima Turci koji rade na recepciji čak ne znaju ni engleski jezik, tako da sam se na sve načine sporazumevala. Zahvaljujući pruženoj pomoći starijem bračnom paru iz Holandije, dobila sam poziv da budem njihov gost na njihovom imanju u blizini Amsterdama. Posle sam iz razgovora saznala da je taj gospodin bivši gradonačelnik Amsterdama u penziji. Volela bih kada bi moji vršnjaci videli kolika je korist od uključivanja u bilo kakav oblik aktivizma, koliko to obogaćuje i kakva sve vrata otvara — objašnjava Ranka.KOMENTARI

  1. DNK kaže:

    Vidi Natasu! 😀

OSTAVITE KOMENTAR