Putujući festival o ljudskim pravima

Od ponedeljka 15. aprila u bioskopu Eurocinema na Otvorenom univerzitetu tokom pet dana prikazaće se izbor filmova sa “Putujućeg festivala o ljudskim pravima – Vivisect Fest”.

 

Na festivalu će se predstaviti pet dokumentarnih filmova autora koji ukazuju na izazove pred kojima se nalaze ne samo društva u tranziciji već i društva sa demokratskom tradicijom.
Da li postoji samo jedan, univerzalni model demokratije primenjiv za sva društva i koja su ograničenja i moguće alternative za dalji demokratski razvoj. Kako očuvati temeljne pretpostavke demokratije i osvojiti nove slobode i prava – jedno je od ključnih pitanja savremenog sveta. Koja je uloga građana u demokratskoj rekonstrukciji društva? Koji su izazovi demokratije u slučaju Srbije? Neka su od pitanja koja želimo da pokrenemo u javnosti kroz festival posvećen temi “U potrazi za demokratijom”.

 

Razočaranost u politiku i u celu političku elitu dovodi do sve veće apatije i sklonosti ka apstinenciji. Da bi se iz sadašnjeg stanja u kojem se građani osećaju frustrirano prešlo na put stvarne demokratske transformacije društva, građani moraju shvatiti da demokratija nije luksuz, već pravo za koje trebaju sami da se izbore kako bi očuvali postojeća i osvojili nova prava i slobode. Osnovna namera ovog programa je da podstiče ljude da kritički razmišljaju ne samo o osnovnim pretpostavkama demokratije već i o putevima daljeg demokratskog razvoja.

 

Realizaciju putujućeg festivala omogućio je NED – Nacionalna zadužbina za demokratiju.

 

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

 
PROGRAM

15.4. Nema ćutanja

16. 4. Beloruski san
17. 4. Pravda za Sergeja

18.4. Naše novine

19.4. Ljubav u istočnom blokuKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR