Rade samo oni koji su spremni da se prilagode

Najveće ekonomske posledice krize izazvane pandemijom snose ugostitelji. Od Subotice do Prokuplja, od velikih sala za venčanja do lokala sa svega par stolova – svi grcaju u dugovima.

Dok zaposleni konobari, šankeri i kuvari prijavljuju da, ako su i uspeli da zadrže posao, primanja su im opala drastično i trajno od marta prošle godine, ima i onih koji su pronašli nove profesije – morali su, kažu.

Iz iskustva građana koji su se javljali na anketu “Danasa”, da se zaključiti da posla u krizi ima samo za one koji su spremni da se prilagode i prave kompromise – od muzičara koji mese testo za picu, do defektologa koji radi za šankom ili konobara koji su otišli u dispečere i dostavljače hrane. Morali su da prihvate poslove koji im se nude i prilagode se stanju na tržištu rada.

Neki su gubili posao, pronalazili drugi, pa i radili uporedo više poslova, kao što je sa nama podelio Damir Sente iz Subotice, konobar već 10 godina, koji za sebe kaže da je imao sreće mnogo više nego njegove druge kolege.

– Lokal u kome sam radio pre izbijanja pandemije zatvorio se još u martu kada je proglašeno vanredno stanje i tada smo svi otpušteni, kao i u mnogim drugim lokalima. Ja sam imao sreće pa sam našao drugi posao u trgovini gde sam radio tri, četiri meseca, da imam nekakvu platu i ne sedim kod kuće, i to sam jedva našao, priseća se Damir.

Posle toga, u julu je ponovo našao posao konobara, a u međuvremenu je morao da nađe i dodatni posao kao dostavljač hrane.

– U Subotici imate samo dve velike picerije koje mogu da izdrže ovakav udarac, ali vidim da ni njima nije lako, plaćaju minimalce, vraćaju radnike kući. Mene su tu primili ali ja sam jedan od 10 ljudi koji su uspeli da se snađu. Mnoge moje kolege su ostale bez posla, noćni klubovi su potpuno zatvoreni i propali… Neki su se dosetili pa otvorili dostavu hrane, sada radim dodatno i za jednog prijatelja kao dostavljač, ispričao nam je Damir svoje iskustvo. Među njegovim novim kolegama, kako kaže, ima i „muzičara koji mese testo za picu“, jer drugog posla nemaju.

Govoreći o merama države, on ističe da isplata minimalca za zaposlene nije bila dovoljna pomoć dodajući da je čuo da su u nekim državama privatnici bili oslobođeni i plaćanja doprinosa za radnike, odnosno da je država preuzela te obaveze na sebe.

DanasKOMENTARI

 1. MojneCaspri kaže:

  laz. Subota vece sax radi, zatvoren ali unutra muzika i sto glasova

 2. Anonimni kaže:

  muzicari mese testo za picu? zato se pokvario kvalitet pica po picerijama ja se jos mislim zasto

 3. Novi Talas kaže:

  Ali zato Prozivka postaje Las Vegas stižu još dve kockarnice…biće Prozivka pravi Downtown

 4. Dario kaže:

  Pa da sax i sinoc hvala bogu bio polu krcat sto se dalo i videti na instagramu i niko nista

 5. Dario kaže:

  I da neka ode malo inspekcija u proveru lokala kao sto su saks i white malo procunjajte naci ce te nestooo

 6. Dario Petrekanić kaže:

  Voleo bi da ovaj što se potpisuje u moje ime, pošalje te snimke sa žurke iz Sax-a od subote, a što se tiče inspekcija, ni to nije problem, svakako su svake nedelje u White Lounge u proveri.
  P.S. Inače kad je već bila ta žurka u Sax-u što nisi navratio na piće

 7. Dario kaže:

  Ne bih dosao kod vas na pice nikada ne izdajem Renesansu ziveo Bojan

 8. Tuc muc prc kaže:

  Ko je Renesansa ? Sta je Bojan ?

 9. Kaldrma kaže:

  Tucmucprc,
  Renesansa je picerija,a Bojan je vlasnik te i Boss picerije.

 10. Anonimni kaže:

  Već par dana preko puta Pelivana napolju svira i peva par muzičara. Sredovečni, Romi, dobrih glasovnih mogućnosti…nije mi bilo jasno šta rade stari profesionalni kafanski muzikanti kao ulični svirači.
  A sada se setih…i njih ova muka tišti.

 11. Ss kaže:

  Renesansu i boss piceriju uopste ne drzi isti covek mozda taj bojan drzi renesansu ali boss sigurno ne

 12. Jakuzzi kaže:

  vama ne trebaju spoljni neprijatelji…jedete se medjusobno, iznutra…

OSTAVITE KOMENTAR