Radio Subotica nije ovde

U četvrtak u podne Redakcija na mađarskom jeziku Radio Subotice svoj program prepustila je kompjuteru koji je “vrteo” muziku, a novinari su svoje fijoke ispraznili u kutije i potpuno iselili redakciju. Narednog puta oglasiće se sa nove lokacije, iz prostorija koje su nekada pripadale Vojnom odseku. U Redakciji na srpskom jeziku novinari još sede na svojim mestima, ali zatrpani kutijama koje im donose kako bi u njima preneli svoju novinarsku i audio arhivu.

 

– Do ponedeljka moramo da oslobodimo ovaj prostor i da se preselimo u nove prostorije. To znači da ćemo najkasnije do naredne sedmice program emitovati iz novih studija – kaže nam Ljiljana Elek, urednica Redakcije. I u Redakciji na Hrvatskom jeziku, kao i u Muzičkoj redakciji još je radna atmosfera, ali svi znaju da im u naredna dva dana predstoji preseljenje u novi prostor. U zgradi koja je poznata kao Radio Subotica više neće biti radija.

Ovo je konačan čin sudskog postupka, pravosnažno okončanog još 2008. godine, kojim je naloženo iseljenje Radija iz zgrade koja pripada Nacionalnoj službi za zapošljavanje. U vremenu kada je partijski dogovor bio jači od svojine, sedamdesetih godina prošlog veka, u objekat koji je gradila tadašnja Berza rada, na nivou gradske vlasti dogovoreno je da se useli Radio Subotica koja je do tada program emitovala sa trećeg sprata Gradske kuće. Umesto u svoju uzgradu, služba za zapošljavanje useljena je u prostor Ekonomskog instituta. Ovakva rokada prostora narednih decenija pretpostavljala je da kada bi god neko od vlasnika pokušao da dođe do svoje imovine, to je značilo trojnu zamenu nekretnina. Doduše, jedino Radio Subotica nije imao svoje prostorije, i do sada ih nije stekao. Zbog toga nastavlja svoj podstanarski status u gradskom prostoru koji je za oko trećinu kvadrata korisne površine manji nego sadašnji objekat.

 

Nekadašnju zgradu Radio Subotice već više od nedelju dana sa nacrtima u ruci obilaze arhitekte koje je angažovala Nacionalna služba za zapošljavanje, pregrađuju se redakcije za nove kancelarije u koje će službenici ući odmah nakon adaptacije.

 

Radio Subotica je gradski radio sa lokalnom frekvencijom čiji program se emituje na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, a postoje i emisije na nemačkom i bunjevačkom.

 

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. sutram kaže:

  A zašto Radio Subotica nije  radio sa regionalnom frekvencijom. Sećam se onih godina kada se Radio Subotica slušala čak u Pančevu a sada se jedva čuje u Bačkoj topoli, ako se i tamo čuje. I u to vreme je imala prepoznatljiv signal pre početka programa koji je bio lepši nego ovaj. Onaj stari je bio obrada Bunjevačke narodne pesme a ovaj danas predstavlja zov kukavice. I zašto nikada nije obnovljen predajnik na srednjim talasima koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine. Koliko se ja sećam Nemačka je nudila nakon završetka NATO kampanje polovni antenski sklop i srednjetalasni predajnik ali iz nekih  razloga to nije prihvaćeno.  I na kraju, zašto je Radio Subotici oduzeta regionalna frekvencija i automatski smanjena čujnost. Dali nekom smeta  to što se emituje na programima Radio Subotice koja je emitovala svoj program još pre II svetskog rata kada je radio stanicu u Kraljevini Jugoslaviji imao još samo Zagreb i Beograd. Ima još mnogo zašto u vezi Radio Subotice.

 2. zorandjala kaže:

  ja bi ti odgovorio vrlo rado ali necu da me nebi napali da sam srbski nacijonalista.tacan odgovor mozes traziti od kasa jozefa i njegove higijenicarske politike madjarsko nacijonalne stranke koju je vodio ,sifra, panonradio.

 3. Neša kaže:

  Radio Subotica je pravno lice koje postoji nezakonito a odgovorna lica u tom pravnom licu krše više zakona i čine krivična dela. S obzirom da su sva javna preduzeća bila u obavezi da se privatizuju do 31.12.2007. godine, ona koja ne izvrše privatizaciju po slovu zakona prestaju da postoje odnosno sledi njihovo brisanje iz registra. Odgovorna lica u Radio Subotici odbila su privatizaciju čime je pravno ovo pravno lice od 1.1.2008.g. prestalo da postoji. Međutim, Agencija za privredne registre nije izvršila brisanje a još je tragičnije što je Radio Subotica dobila dozvolu za emitovanje po konkursu koji je okončan 28.12.2007.g. Činjenica je da je dozvola važila samo par dana tj. do 31.12.2007.g. jer od 1.1.2008.g. ne može da važi za pravno lice koje ne postoji ali su i RRA i RATEL prekršili zakon neoduzimanjem dozvole za emitovanje. Kako već rekoh, od 1.1.2008. nije izvršeno brisanje JP Radio Subotica iz privrednog registra nego to fantomsko JAVNO preduzeće sa 52 zaposlenih već punih 5,5 godina živi na račun građana Subotice i Srbije u poslednjih dvadesetak godina nalazila se na začelju po slušanosti i kvalitetu programa.

  Da nije sve slučano dokazuje završetak konkursa za dodelu frekvencija dana 28.12.2007.g. tj. TRI dana pre nastupanja zakonske obaveze brisanja iz registra za ukupno 67 pravnih lica (javnih preduzeća) koji koriste 102 frekvencije protivpravno. Punih 5,5 godinama raznim ekspertima u RRA, RATEL, ANEM, NUNS, NDNV… usta se puna uvreda na račun „pirata“. Međutim, najveći broj „pirata“ je upravo u tim udruženjima pod aminovanjem nadležnih agencija. Uzgred, nijedan zakon RS ne poznaje termin „piraterija“ u smislu emitovanja bez dozvole te je to samo jedan od pogrdnih i podrugljivih izraza koji koriste medijske „poštenjačine“. Jedan od takvih manira ima i protivpravna Radio Subotica koja javno izjavljuje da ne želi da je preuzme neki „privatnik“(!). Želeli ili ne, njihova OBAVEZA je bila još pre 5,5 godina da se privatizuju. 

  Za svoj nezakonit rad dobija ogroman novac pa ispada da su zaposleni kao i oni koji novac dobijaju iako nisu u radnom odnosu, bivaju plaćeni (nagrađivani) za kršenje Zakona o radiodifuziji, Zakona o elektronskim komunikacijama, Zakona o privatizaciji, Zakona o privrednim društvima a u tim radnjama ima i obeležja krivičnih dela. Štaviše, JP Radio Subotica ne samo da nezakonito koristi jednu nego čak dve frekvencije – druga je data na korišćenje Radio televiziji Vojvodine ali RTV umesto da ispunjava zakonsku obavezu pokrivanja svojim programom, frekvenciju (ograničen prirodni resurs) koja joj je poverena od strane države Srbije arči na JP Radio Suboticu koja postoji protivpravno i troši pare iz budžeta na svoj rad lažno se predstavljajući kao „javni servis građana“ jer to JP nikako ne može da bude s obzirom da je Zakonom o radiodifuziji propisano postojanje samo dva javna servisa: RTS i RTV. JP Radio Subotica je jazbina protivpravnih i kriminalnih radnji zbog koje su bar dve radio stanice na prošlim konkursima ostale bez prava na emitovanje daleko kvalitetnijeg, inventivnijeg, modernijeg i slušanijeg programa.

   

  Što se tiče postojećih medija, 2006. godine je rađeno istraživanje slušanosti i gledanosti na osnovu tačnih podataka koji se nisu dopali onima koji su krojili medijsku sliku Srbije. Godinu dana kasnije novo istraživanje, zasnovano na lažnim podacima, dalo je potpuno drugačije rezultate koji su zapravo bili pripremljen alibi za buduće konkurse. Frekvencije su dobili „uspešni“ mediji koji to nikada nisu bili a nisu ni danas. U Subotici je tada bilo 11 lokalnih radio stanica na 17 frekvencija. Bilo je to bogatstvo raznih, dobrih i loših, sadržaja. Tržište i konkurencija vremenom bi učinili svoje i ali su se javila „regulatorna“ tela da (de)regulišu ovu oblast. Vidljive rezultate ima samo par godina kasnije, katastrofalni su. 

  Protiv tih medija nije učinjena nepravda kako to neki pogrešno predstavljaju. Protiv njih, auditorijuma i građana Subotice i Srbije učinjeni su: informativno, kulturno, obrazovno i svako drugo upropaštavanje ili čak i genocid ali i protivpravne radnje, krivična dela i kršenje Ustava. 

  Danas u Subotici imamo „uspešne“ radio stanice koje u istraživanju iz 2006. godine nisu bile ni u prvih 10 od ukupno 17. Tako bi bilo i danas da medije uređuje tržište a ne RRA i politika. A kako i da bude dobro kada RRA primenjuje Zakon o radiodifuziji za koji je Rade Veljanovski rekao da nema veze sa verzijom koju je radna grupa za izradu predloga zakona napisala jer ga je od predloga do konačne verzije neko menjao čak devet puta iz raznih razloga i interesa. 

  Za sve to vreme kvalitetni ljudi koji su stvarali kvalitetne medije marginalizovani su jer su bili smetnja.

   

   

 4. Loš Đak kaže:

  @sutram

  Frekvencija (odnosno radio iliti igračka) je Tatikin poklon Mamiki, a dobio ju je od g. Koštunice kao znak pažnje povodom podrške SVM-a dotičnom (“neupućenom” prim. prev.)na ondašnjim izborima. Sada kada je Mamika izgustirala poklon, a NGO više nisu zainteresovane za finansiranje igračke, pitatajte ljude na 91,5 Mhz, kako im je i kolio mesečno zarađuju. Posebna je tema kako su onomad bivali “zamoljeni” da pređu da rade na u mamikinoj firmi.

 5. Budimo realni kaže:

  Radio Subotica je pravno lice koje postoji nezakonito …itd

  Da, TVOJ radio neka stotka, 101 ili tako nešto, koji si emitovao iz maminog špajza u Keru i sa kojeg je arlaukala turbo-folk muzika je bio “kvalitet”, crni Nešo, kako te ne mrzi da pišeš tolike lagarije i izmišljotine!? Ajde pomiri se da je ovo Radio koji postoji 45 godina i da su sva, ama baš SVA istraživanja slušanosti potvrdila da je najslušaniji! Ko gubi, ima pravo da se ljuti, ti se ljutiš što nisi dobio frekvenciju, a ne pitaš se NA OSNOVU ČEGA BI TREBALO DA JE DOBIJEŠ!?

 6. Neša kaže:

  @Budimo realni

  1. Umesto “budimo realni” budimo odrasli i odgovorni pa napišimo ime

  2. Svi navodi su utemeljeni na odredbama citiranih zakona. Argumente za Vaša osporavanja nemate. 

  Zaključak: ne govorite istinu

  3. Istraživanja slušanosti su jedno a realnost drugo (pročitajte i komentare):

  http://www.subotica.com/m/vesti/radio-subotica-najslusanija-u-gradu-id12444.html

  http://www.rtvcity.com/dru%C5%A1tvo/item/143-city-radio-najslu%C5%A1aniji-radio-u-gradu.html

  Zaključak: ne govorite istinu

  Za utehu: istraživanja slušanosti su jedno a realnost drugo (ovo uvek treba imati u vidu i stalno ponavljati)

  4. Poznato mi je o kome govorite ali nisam ta osoba

  Zaključak: ne govorite istinu

  Predlažem da ne vređate, nipodaštavate i lažete. Bavite se isključivo činjenicama i zakonom, biće bolje za sve nas.

 7. Anonimni kaže:

  Budimo realni:

  Radio Subotica je pravno lice koje postoji nezakonito …itd

   

  Da, TVOJ radio neka stotka, 101 ili tako nešto, koji si emitovao iz maminog špajza u Keru i sa kojeg je arlaukala turbo-folk muzika je bio „kvalitet“, crni Nešo, kako te ne mrzi da pišeš tolike lagarije i izmišljotine!? Ajde pomiri se da je ovo Radio koji postoji 45 godina i da su sva, ama baš SVA istraživanja slušanosti potvrdila da je najslušaniji! Ko gubi, ima pravo da se ljuti, ti se ljutiš što nisi dobio frekvenciju, a ne pitaš se NA OSNOVU ČEGA BI TREBALO DA JE DOBIJEŠ!?

  Tako je.

 8. freelancer kaže:

  O ovome smo debatovali, ako se ne varam, nedavno…

  Ali, hajdemo redom, podsećanja radi. U vreme emitovanja programa na SREDNJIM talasima, Radio Subotica se zaista mogla čuti u gotovo celoj Vojvodini… No, UKT se izborio za svoj primat još mnoooogo, mnoooogo pre neko što je pao antenski stub na Paliću (odnosno srušen) 1999.  Emitovanje programa na srednjim talasima i dalje, bilo je besmisleno, a na UKT opet, Subotica ne bi dobacila do Pančeva (na primer) ni da ima predajnik od 2 kW i antenski sistem na VRHU stuba u Crvenom selu (100m).

  Rezultati “merenja slušanosti” su toliko besmisleni da je svaki komentar degutantan.

  Propast kuće je započela PODELOM programa na dve frekvencije. Smišljeni manevar za nešto što je trebalo uslediti (uz pomoć tadašnjeg broja 1 u Radio Subotici). Medjutim, čitava ingranka je provaljena PRE dodele frekvencija te je radio propao na konkursu za regionalnu i zaista JEDVA dobio nekakvu lokalnu, ma koliko “privremenu”, nelegalnu i nezakonitu… Radio Subotica NEMA BUDUĆNOSTI, pod ovim načinom rada, sa ovakvom sistematizacijom radnih mesta i sa ovakvom programskom šemom. Na stranu i to što je budućnost FM programa generalno upitna. Jednostavno, kuća je BURE BEZ DNA i, pre ili kasnije, opštinari će slavinu zavrnuti… I kraj. Ende… Nema više…

  A što se tiče “rezervne varijante”, kada je ona igranka provaljena, odnosno Panon firme… Ljudi… tu je TAKVOG cirkusa bilo da… Tražili su prvo POKRAJINSKU, pa dobili šipak… NA MOJE OČI I UŠI je Goran Karadžić (zamenik predsednika RRA), rekao g-dji “mamiki” na sastanku u Novom Sadu, da od toga nema ništa i neka izvole 2. program RTVNS, koji zvrji prazan… Naravno, “Las Vegas” je izvukao poslednji adut i… Panon je dobio regionalnu frekvenciju (na štetu Radio Subotice), a ostali “najslušaniji jad i beda” ukupno 4 lokalne…

  NE BI BILO dobro da navedem kako i zašto su dve (od tri preostale, jer Radio Mariju izuzimam, mada je spadala pod TOTALNO DRUGU KATEGORIJU dodele frekvencija). Ne bi… jer mi se baš ne ide na robiju… Jedna od tih 4 ionako više ne postoji… Ne u obliku i organizaciji kako je frekvenciju “dobila” (znaju mnogi kako). A dokle će “svirati” ostali… Živi bili pa videli…

   

  Od ostatka, jedni su svoj program ugasili sami (zašto bi pravili troškove uzalud – znate li koliki su MESEČNI troškovi jednog radija ili televizije sa, recimo, ne više od 6, 7 zaposlenih, RODJACI MOJI???), a neki drugi su se još neko vreme “koprcali” i “svirali” da bi i oni shvatili da su troškovi OGROMNI, a para više NEMA. Da podsetim, 2008., u jesen se počela ITEKAKO osećati kriza i kod nas… Ona, koja je trebala da nas zaobidje i od koje je “Srbija trebala da ima koristi…”

  Mediji su mahom CENTRALIZOVANI, “nacionalni”, POD KONTROLOM, a lokalci su MARGINALNI…A kada sam onomad napisao da su mediji, ovakvim rešenjem pitanja frekvencija, ustrojeni da MANIPULIŠU javnosti, a ne da informišu (ili zabave) onda su me neki “napljuvali” onako baš momački… Uostalom, kao i tezultati kojekakvih “stratedžik” marketinga i ostalih “strategija” za zaglupljivanje naroda… Uzdam se u ovaj sajt. Da neće podleći tim “strategijama”… 🙁

 9. JimmyQ kaže:

  “Nekadašnju zgradu Radio Subotice već više od nedelju dana sa nacrtima u ruci obilaze arhitekte koje je angažovala Nacionalna služba za zapošljavanje, pregrađuju se redakcije za nove kancelarije u koje će službenici ući odmah nakon adaptacije.”

  Jeeee! Još sto neradnika koji dobijaju platu jer radnici nemaju posla. I do sada su efikasno obavljali posao, nema šta. Pa cela država će na kraju da radi u državnom aparatu, samo ne znam od koga ćemo da uzimamo onda i kome da naplaćujemo poreze i doprinose!!!

 10. Ivica kaže:

  ovi iz radio subotice se baš trude da daju puno pozitivnih ocena za komentare koji njim iđu u prilog a negativne za one što ih kritikuju. ne pamtim kad mi je kogod kazo da ih sluša

 11. Aleksa kaže:

  Ivice, pridružite se slušaocima Radio Šapca, tamo ćete moći slušati prikladnu muziku za Vaš ukus.

OSTAVITE KOMENTAR