Radnici nekadašnjeg “ Solida“ naplatili deo dugovanja

Godinu dana po otvaranju stečaja u njihovom preduzeću, radnici nekadašnje industrije obuće Solid iz Subotice uspeli su da naplate deo zaostalih zarada. U pitanju je devet minimalaca za koje je iz Fonda Solidarnosti izdvojeno trideset i pet miliona dinara. Više od stotinu četrdeset nekadašnjih radnika ovog preduzeća i dalje ima problem nepovezanog radnog staža.

Više od tri decenije Rasim Imširović proveo je u nekadašnjoj fabrici obuće Solid u Subotici. Na poziciji rukovodioca pogona proveo je skoro dve i po decenije. Zahvaljujući naporima Samostalnog sindikata, podršci Kancelarije zaštitnika građana i razumevanje Privrednog suda i stečajnog upravnika ovog preduzeća, Rasim i njegove kolege uspeli su da naplate deo zaostalih zarada, ali ostaje problem nepovezanog radnog staža.

„Sticajem okolnosti nije uplaćen, a te okolnosti bih ja voleo da neko drugi to objasni, kao što je moj generalni direktor bio, ili sad što je moj finansijski direktor bio. Razumete, ja ne bih voleo da spominjem njihova imena, ali za Solid oni bi trebali da snose i neke druge probleme koje bi trebalo neko da ih preispita“- kaže Imširović.

Stečaj u Solidu otvoren je juna prošle godine, a na spisku za automatski stečaj preduzeće se našlo još dve hiljade i petnaeste godine. Stotinu i četrdeset radnika naplatilo je za po devet meseci svog rada ukupno trideset i pet miliona dinara.

„Tako da je to po nama jako velika stvar. Juče su nam se javljali, zahvaljivali da je to u redu. Čoveka prođe jeza kada dođe do toga na ovakav način, gde je stvarno urađeno sve kako treba. Većina ljudi ne veruje u te stvari kada se dešavaju, sumnjaju da će se desiti. Svaki put im je rečeno da će to biti sigurno urađeno, sigurno ispravljeno i sigurno će dobiti taj novac koji nisu dobili, a da su radili pre otvaranja stečaja u zadnjih devet meseci“- ističe predsednik Saveza samostalnih sindikata u Subotici Ištvan Huđi.

I tu se priča ne završava. Više od hiljadu radnika nekadašnjih giganata u Subotici koji su u stečaju ili likvidaciji još uvek potražuje svoje zarade.

Neki od njih su uspeli i da ih naplate preko tužbi protiv države na ime naknade nematerijalne štete zbog predugih stečaja. Ostali postupci pred sudom su u toku.

RTVKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Kakve ste njuške i polusvet imali za menadžere i rukovodioce, dobro je da ste nešto i dobili.
  Sećam se dobro političke karijere vašeg dugogodišnjeg direktora: SPS – DSS – SNS. Sve svoje brljotine i mahinacije pokrivao je partijskom knjižicom i podmazivanjem.
  S obzirom da nam ovakve spodobe preovlađuju u javnom sektoru i političkom životu, jasno je zašto se Srbija kreće istim putem kojim je prošao i Solid, putem za propast.

 2. --- kaže:

  Vesko, izgleda da niste imali pravog, sposobnog stecajnog upravnika.

 3. Indijanac kaže:

  Kada sam prvi put u zivotu krocio u Solid, video sam nesto neobicno, video sam da se fabricka portirnica kod ulaza u fabriku nalazi u podrumu, a prozor portirnice je bio postavljen dole u visini nogu radnika koji su ulazili i izlazili iz preduzeca.
  Na taj nacin je portir mogao da primeti pokusaj ulaska radnika u krug fabrike u nekim starim poderanim cipelama i izlazak istog posle zavrsenog radnog vremena u sjajnim novim novcatim cipelama.
  Tada sam rekao, kako je ovo genijalno smisljeno, ovakva fabrika nikada ne moze da propadne, jer je onemogucen bilo kakav pokusaj da radnik malo pokraducka svoje preduzece.
  Tek puno kasnije sam shvatio koliko sam tada bio naivan, kako sam ziveo u zabludi kada sam poverovao da radnici mogu da dovedu fabriku u takvo stanje da ono ode u stecaj ili da bankrotira.
  Da je svaki radnik svakog meseca issetao iz kruga fabrike sa nekoliko pari novih novcatih cipela, verujem da ne bi napravli ni desetohiljaditi deo stete od one koju su svesno napravili celni ljudi, pojedini glavni rukovodioci firme, a koji su radili za svoj dzep, a sistem i partija je to tolerisala, jer su tada takva vremena bila.
  Vremena su se jako promenila, ali obicaj i navike su ostale iste, sa time da su apetiti postali drasticno i ekstremno veci.
  Beskrajna vasiona ne moze da se poredi sa bezgranicnom alavoscu pojedinaca, koji na kraju toliko toga imaju od imovine, da ni ne znaju, ne mogu da popamte sta sve imaju na svom imenu.

 4. Mister No kaže:

  Više štete je napravio naš ološ nego NATO bombardovanje.

 5. Oki kaže:

  Uvek su u akt tašnama iznosili mnogo više od radnika

OSTAVITE KOMENTAR

83 + = 91

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: