Radovi na klizalištu tek iduće godine

Projekat pokrivanja Stadiona malih sportova kraj Sokolskog doma, iako najavljivan ipak neće biti realizovan ove godine.

 

Ceo posao je doživeo vremensko kašnjenje zbog nemogućnosti dobijanja lokacijeske dozvole usled nedostatka potrebne dokumentacije koja prati proces nadogradnje i montaže lake čelične konstrukcije na postojeće armirano betonske temlje stadiona malih sportova. Procena stanja postojećih temelja, betonskih stubova i same tribine, usporila je ceo posao do te mere da se ušlo u jul, mesec bez raspisivanja javne nabavke.

Dokumentacija sa glavnim projektom i dozvole su u ovom trenutku spremni.

 

Nakon javne nabavke koja traje više od 40 dana, izabrani izvođač ima u prvo vreme mnogo posla van samog gradilišta – izrada čelične konstrukcije. To sve stvara situaciju u kojoj se na samom stadionu ništa ne bi radilo do zime i otvaranja nove zimske sezone na klizalištu.

 

Finansijski momenat  

 

Kao i bilo koji drugi projekat u gradu, projekat zatvaranja klizališta ima svoju finansijsku stranu iako cena od 20 miliona dinara ne bi trebala da bude veliko opterećenje za grad. Poređenja radi, novoizgrađeno dečije igralište u centru je koštalo 4 miliona, a zatvaranje klizališta ima neuporedivo veći značaj.

 

Međutim, nesretna odluka Vlade i izmena zakona u maju skratilo je gradski budžet za oko 260 miliona dinara. Projekti su redom precrtavani, a kao prioritet su ostavljeni već započeti projekti, projekti čija je javna nabavka u toku i projekti koji imaju kompletiranu dokumentaciju. Precrtana je Zelena fontana, Gradski stadion, fasada Sokolskog doma, fasada stare Berze rada… Pitanje klizališta je ostavljeno otvoreno. Iako je načelno postignut dogovor da se ceo projekat izgura i da klizalište bude jedan od prioriteta, još uvek nije poznat jaz u gradskom budžetu. Iz tog razloga se javna nabavka neće raspisivati do septembara i rebalansa budžeta.

 

Za sada je sasvim sigurno, da i ukoliko bi se danas raspisala javna nabavka, radovi na klizalištu ne bi počeli ove godine. Nakon 40 dana koliko zakonski traje javna nabavka, izabrani izvođač u prvo vreme ima više posla van samog gradilišta – izrada čelične konstrukcije. Nakon toga sledi ograđivanje gradilišta i priprema terena, a sami radovi na montaži bi u najboljem slučaju startovali baš u periodu kada počinje nova ledena sezona na klizalištu, što bi svakako prekinulo radove do skidanja leda.

Mogući scenario

 

Izdvajanje sredstava nakon rebalansa bi moglo da pokrene ceo proces izbora izvođača koji bi posao dobio u zimskom periodu i koji bi do proleća mogao da završi dobar deo radova van samog gradilišta. Sa početkom građevinske sezone 2014, klizalište bi se prepustilo izvođaču koji bi imao dovoljno vremena da montira čeličnu konstrukciju, postavi feri platno, sazida predviđene zidove, razvede rasvetu, instalacije i sprovede ventilaciju i sve što je projektom predviđeno.KOMENTARI

 1. CIRINELA kaže:

  nesretna odluka Vlade i izmena zakona u maju skratilo je gradski budžet za oko 260 miliona dinara”. 
  Da nije ovog dela rečenice , tekst bi bio korektan, ovako kroz svako pisanje lokalne samouprave se provlači neistina. Dakle ponoviću gde su pare građana Subotice i zašto za ovakve projekte uglavnom nema para.
  1. Broj zaposlenika u najvećem preduzeću Subotice je pre nekoliko godina bio 225 , danas je 355 a grad ima 8000 stanovnika manje. Glodišnje građani Subotice izdvajaju 130 miliona dinara više što je polovina ukupnih nedostajućih buđžetskih sredstava.
  2. Pre nepunih par nedelja građanima je stiglo rešenje o porezu na imovinu što je prihod lokalnoj samoupravi uvećna od 25% – 100%. Dakle prestanite provlačiti neistinu da nedostaju zbog pričam ti priče, jer su ona expresn nadomeštena.

 2. Vucici i Dacici kaže:

  Radikali su devedesetih sve prihode od poslovnih prostora sa lokala slali u Beograd i finansirali rat, danas ista ta druzina istim metodama ukida bužete gradova. Ostavlja lokalne samouprave bez dinara. 

  Nece covek okriviti prvog potpredsenika zato sto nema asfalt u ulici vec gradonacelnika. A prvi potpredsednik je faca, on se bori protiv korupcije demagogijom.

  Vidim da se neki odobravaju radikalsko vodjenje drzave. Bravo! 

 3. robinson crusoe kaže:

  Ljudi, sadasnji i bivsi lokalni celnici treba zauvek da nestanu sa politicke scene grada. Ne moze sa DS, ni sa SVM a kamo li sa SNS i sa ostalim lopovima….

  U ovo su me uverili sva njihova dosadasnja obecanja (Y krah, pozoriste, bazen u dudovoj sumi……itd) i vise im ne verujem ni rec!!!

  Treba nam covek lokalno orijentisan, koji misli samo na svoj grad i gradjane, koji radi danonocno na boljitak i napredak naseg grada.

  Ako treba nek angazuje tim menadzera da dovodi nove investitore, da ih placamo po uspesnosti izvrsenog rada.

  Cuo sam nedavo od carinika sadasnjeg de kao grad blokirani smo od strane Beograda, da namerno nece zavrsiti obilaznicu oko grada, da bi investicije isli u Beograd, Novi Sad. 

  Ima istine u ovom sigurno!!!

  Treba nam gradonacelnik drugi koji hoce da se bori, da se zrtvuje za svoj grad ….Zamislite gde smo bili pre 30 godina, pa pre 20 i pre 10 godina. I gde smo sada! Pitam vas gde cemo biti za 5 godina ako nastavimo sa ovima????

  nigde, nestacemo

 4. sokrates kaže:

  Odlican tekst, i puno dobrih informacija, na zalost losih. Ali sta da se radi. 

  @komentari 

  Ne treba ovo posmatrati kroz stranke jer kod nas su svi umrezeni preko para (zarade) i to funkcionise jos od odlaska Slobeka. Meni se vise svidja princip diktatora ala Palma.. e onda ima i grad, a ima i Palma i svi njegovi rodjaci. 

  Zakoni u Srbiji su cisto proforme radi da za ove sto igraju lastiz, a za Palmu i slicne njemu sumnjam da bi imao neki problemcic tipa tender 40 dana, ili rebalans, ili bilo sta.  

  Kod Palme to ide ovako:

  Palma: Jel’ trebaju stolice za stadion, i reflektori?,

  Poltron: Treba ali nema para, znate zakoni, tender, kredit, sta ce reci ljudi.. 

  Palma: Za mesec dana da bude gotovo – jasno!

  Poltron: Razumem, naravno, sve ce da stima u minut, bice kako kazete druze predsednice..  

   

  E sad stavite Dulica na mesto dijaloga (meni on izgleda kao neka curica u hulahopkama koja igra lastiz), mislim u poredjenju sa Palmom.  

 5. Mr IKS kaže:

  JEDAN JEDINI,NAJBOLJI,SA SRCEM ,DUSOM I VELIKIM ZNANJEM I NESEBICNIM
  ZALAGANJEM,ZA SUBOTICU,
  BIVSI GRADONACELNICE GRADA,
  GOSPODINE DJERDJ SORADI,
  P O M O Z I T E !!! 

 6. Mc kaže:

  Ja sam potpuno iznenadjen  😯 ?!?!?!?

 7. dad kaže:

  Jos jedna smejurija.

  I opet nece stadion dobiti krov, ovo je po ko zna koji put da se odlaze pokrivanje stadiona. Ima nesto ukleto na toj parceli, mozda je nekada bilo groblje..?-))))))))

  I ja sam inace dobio porez na stan mnogo veci nego sto je bio.

  Koeficijent lokacije na poreskoj prijavi za Prozivku je umesto 0.8 sada 1, sto mu dodje da je Prozivka uzi centar grada. Ovi misle da mi ne gledamo sta pisu na tim resenjima, opet nas pljackaju da bi mogli da plate 355 dzabalebarosa. Guraju se po kancelarijama po 4-5, nemaju gde stolice da stave. Ali svima njima porucujem, kad dodje vreme ukidanja tih nepostojecih radnih mesta( a bice i toga uskoro), kako cete se mucenici snaci na trzistu rada? Tek cete onda da shvatite sta znaci raditi kod privatnika.

  Zelim vam svu srecu politicari………

 8. zabrinut kaže:

  Ne znam zašto ova vest uopšte stoji u razvoju grada???
  Žao mi je silne dece željne leda koja od februara slušaju obećanja i ubeđivanja da će krova biti.

 9. robin hud kaže:

  trebalo bi narodu Subotice da bude jasno da ljudi koji poslednju deceniju vladaju u subotickom sportu su prvo antitalenti za sport a veliki talenti za svoj dzep.
  Da nije svih ovih terena koje je jos TITO izgradio neznam gde bi se nasa deca i omladina bavila sportom.
  Pokrivati klizaliste a gde su Vam korisnici tog klizalista.Sezona gradjanskog klizanja je veoma kratka ( bukvalno dok traje raspust) a hokejaski klub je unisten a ni umetnicko klizanje nije u sjajnoj situaciji.
  Mozda vise nije interes lokalnog politicara da pokrije klizaliste jer mu dete gubi volju za ovim sportom, da li se neko zapitao?
  Prvo sportski savez i celu organizaciju treba promeniti,i prvenstveni cilj treba da su deca i omladina, da se sklone sa ulice i od droge i da se bave sportom .
  Zato za celnike sportske organizacije treba staviti zasluzne sportiste ovog grada koji su se svojim znojem i zalaganjem dokazali na sportskim borilistima i da svooje znanje i iskustvo i postenje i vitestvo prenose na mlade generacije,a ne ova trenutna politikantska “elita” zavucena u sportske organizacije da bi primali plate i krali sto je jos ostalo da se ukrade. 

OSTAVITE KOMENTAR