Rajhl palata starim vlasnicima ?

Rok za podnošenje zahteva za povraćaj imovine oduzete posle Drugog svetskog rata je istekao. Sada sledi onaj deo koji itekako može da izmeni sliku grada. A to je usvajanje zahteva i preuzimanje nekih nekretnina od strane naslednika koji ne retko žive u drugim zemljama, čak drugim kontinentima.

Među zahtevima ima puno onih koji su neosnovani ili nepotpuni ali ima i onih za koje su angažovani  poznati  advokati.

Većina Subotičana su posmatrači ovog procesa i ono što im može biti zanimljivo jeste da li će grad na ovaj način izgubiti neke javne i poslovne prostore. Zgrada na adresi Štrosmajerova 8 je već otvorila aferu, mesnoj zajednici Centar 3 je nagovešteno iseljenje jer je prizemlje u Maksima Gorkog 25 vraćeno pravnim naslednicima a možda nas najviše zaboli ako se to desi sa Rajhl palatom. Naime, podnet je zahtev za povraćaj, od strane poslednjih vlasnika ovog zdanja.

Zahtev ne mora nužno da bude pozitivno rešen. Već sada postoje problemi na relaciji Ministarstvo finansija – Agencija za restituciju. Ali ako se to desi, Likovni susret, nekada muzej a sada najlepša gradska palata za čije je obnavljanje i održavanje potrošeno čitavo bogatstvo, naći će se direktno u rukama privatnog lica koji će njome raspolagati kako god bude hteo.

rajhl palota

Što se tiče poslovnih prostora u gradu, oni su manje zanimljivi građanima jer se o vlasništvu nad njima i do sada nije znalo gotovo ništa. Međutim, Rajhl palata, Muzej i druge javne ustanove koje koriste kulturi, zdravstvu, školstvu  ili nekim drugim službama, lako mogu u skorije vreme da se nađu privatnim rukama.

Isticanje roka za predaju zahteva za restituciju, ne mora biti kraj ovog procesa. U Srbiji bi uskoro trebalo da bude donet Zakon kojim bi se omogućilo vraćanje imovine Jevreja, koja je im je oduzeta tokom holokausta. Ovim bi bila delimično ublažena nepravda prema onim porodicama koje su uništene a iza kojih je ostala imovina.

Za sebe je i slučaj podunavskih Nemaca. Iako se smatralo da se imovina građana nemačke narodnosti vodi kao deo ratne odštete i da je to pitanje zaključeno između Tita i kancelara Vilija Branta, tokom proteklih meseci primani su i zahtevi za povrat imovine podunavskih Švaba.

Imovina Nemaca iseljenih iz Istočne Evrope nije bila predmet restitucije u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj (iz ove tri zemlje iseljeno je preko 10 miliona Nemaca).

Predsednik Nemačkog narodnog saveza iz Subotice Rudolf Vajs za Dojče vele, međutim, kaže da postoje mađarski i hrvatski model, koji nisu isključili mogućnost vraćanja imovine proteranim Nemcima. „Ukoliko Srbija zaista ozbiljno misli da se priključi EU, moraće da promeni i tu zakonsku odredbu, koja je trenutno smetnja da se stranim državljanima nešto vrati. Pošto je to opljačkano, a nešto što je opljačkano treba da se vrati po svim moralnim i pravnim zakonima i razlozima, mi se nadamo da će i svi Nemci jednog dana biti pošteno obeštećeni“, smatra Vajs.

DEVETI-LIKOVNI-SUSRET-SUBOTICA-1970KOMENTARI

 1. Austrija kaže:

  Šta to smatra Vajs koji nema ništa… ,i ništa mu nije ni oduzeto , a poreklom nije ni Nemac,njegova izjava ne obavezuje nikoga.Baš ste našli merodavnog sagovornika ,naime sećamo se njegove izjave i to u vezi restitucije kada je davao bombastične izjave da ne treba otvarati strane rane i ne treba vratiti imovinu starim vlasnicima. Onda je iz njega govorilo DS stranka kojima se žurilo u EU bez toga da se ispune obaveze prema stvarnim vlasnicima jer su sami DS ovci su vršili kriminalnu privatizaciju. Sve to je onda svojim izjavama štitio turbo Nemac Vajs kao član DS stranke. A danas puše neki drugi vjetrovi pa gospodin menja kabanicu.

 2. Stipane,siti se... kaže:

  Srbijo VRACAJ,a ko i kako ce ih dalje koristiti i ODRZAVATI,a ne odmah UNOVCITI-prodati…PROPISI ZAKONIMA…brzo ce se veliki deo…VRATITI,a onda,POLITICARI<na JURIS,da ih razgrabite i KONACNO>ZAVRSITE TRANZICIJU…a MI zapoceti NOVU REVOLUCIJU.To tako idje !!!

 3. ivan kaže:

  Ja potrazujem nazad oko 150 jutara zemlje, ali sam spreman i za zamenu.Drzavi ostane zemlja al da vrate bravara. Pa da na golom otoku ova bagra kucka stene do velicine rizle koju ce nasuti od asfalta do salasa. Da i jos jedan poslic za politicarsku bagru, golim rukama da iskopaju kanal od dunava do Palickog jezera.

 4. laki kaže:

  Ma vratio bih im đavola!

  Mi, zajedno sa našim vlastima u Srbiji smo najveće budale. Niko ne vraća imovinu onima koji su proterani iz drugih bivših republika, niti nam neko plaća odštete za rušenje tokom bombardovanja. Jedino naše vlasti uvek moraju da se dodvoravaju nekom i to tako od I svetskog rata (a možda i ranije), pa sve do danas. Nije nam trebala odšteta, koju su svi uzimali posle II svetskog rata, nismo dobili odštetu  za porušene mostove, zgrade… 1999. godine…

  Nije meni skrivio vojvođanski švaba ništa, ali ne bih ja vraćao nikom ništa, sve dok oni koji treba ne vrate našima njihovo i tačka.

 5. vereb kaže:

  drug Tito je zaj'ebo stvar,inače bi ova priča bila nepotrebna.Najveći krivac je pas Lux.

 6. Dresing kaže:

  Austrija ,zaboravio si spomenuti vođu SVM-a Ištvan Pastora koji je bio član za privatizaciju agencije u Novom Sadu. On je više puta izjavio ' bolje je prodati -privatizovati državna i društvena preduzeća prodajom za 1 marku nego da ostanu i dalje u društvenom vlasništvu'-gdje su ta preduzeća danas : sve su propala . A on Pastor želi još da bude potpredsednik Srpske vlade u koaliciju sa Vučićem?

OSTAVITE KOMENTAR