Raskoš moderne romske kulture

Organizacija civilnog društva POLIS FEST iz Subotice, kroz festival ROMART, ponovo okuplja romske stvarace iz regiona. Uglavnom to su predstavnici moderne i urbane kulture Roma.

Sedmi po redu, ROMART-međunarodni festival kulture Roma, održaće se u Subotici 21-24. novembra 2012. godine. Tokom svog četvrodnevnog trajanja prezentovaće modernu romsku kulturu od filma preko opere, pozorišta do Gyass muzike.

 

Ovogodišnji festival ROMART odvijaće se na prostoru Velike većnice Gradske kuće, Dečijem pozorištu i TRUBADUR kafe klubu. Eksluzivnost ovog Festivala je u činjenici da, u regionu, ne postoji ni jedna aktivnost festivalskog tipa koja promoviše romsku kulturu kao urbanu i modernu, Ovaj festival promoviše originalnost romske kulture njenu fleksibilnost i uključenost u globalne tokove.

 

Festival ROMART izgrađuje dobru regionalnu saradnju uz podršku institucija u regionu i neguje saradnju između romskog i neromskog kulturnog koda. Jedan od ciljeva održavanja ovog Festivala je i davanje podrške mladim talentovanim Romima u ostvrenju njihovih ambicija, što podrazumeva pružanje podrške njihovoj integraciji u moderne umetničke tokove.

Podrška za održavanje manifestacije je dobijana od strane Evropske fondacije za kulturu iz Amsterdama, Ministarstva kulture Republike Srbije, Izvrsnog veca AP Vojvodina, grada Subotice, Svajcarskog kulturnog programa za Zapadni Balkan-Prohelvetia, Fondacije FOKUS iz Subotice i OD REPER iz Subotice. Svoj nemjerljiv doprinos dali su i Corporate Media Serbia iz Beograda i CRAFT marketing.

 

Program

 

21.11.

 

17:45h TRUBADUR kafe klub

Film: Mangiparsko horo (Ljubavno kolo)-Boris Šebez

 

18:00h TRUBADUR kafe klub

Film: WR: Misterija organizma (WR: Mysteries of the Organism)-Dušan Makavejev

 

22.11.

 

20:00h Velika većnica Gradske kuće

 

Sopran Alenka Ponjavić u pratnji Kristine Mate, Viktorije Kurine i Kristijana Juhasa – “Arije iz opere Carmen i solo violinske kompozicije”

 

Roma session – Homage a Django Reinhardt

 

Cvijetin Milaković (frula), pratnja Jovica Stojanović i Robert Đivanović – Muzička šetnja

 

Robert Đivanović i Jovica Stojanović – Flamenko gitare

 

Karlo Varga – Ciganske melodije Sarasate

 

Robert Amruš – Drum session

 

Erdjan Bunjaku (Djani) – Ja, ti, onaj-zajedno smo mi

 

23.11.

 

19:00h Dečije pozorište

Pozorišna predstava Cigani lete u nebo, reditelj Slobodan Stanković (Pozorište mladih kulturnog centra Pećinci)

 

21:00h TRUBADUR kafe klub

koncert MATO URALO

 

24.11. 

 

22:00h TRUBADUR kafe klub

ROMA SESSIONKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR