Raspao se Preokret – usvojen rebalans

Na trećoj sednici lokalnog parlamenta usvojen rebalans budžeta za ovu godinu. Obim gradskog budžeta je povećan za 508,9 miliona dinara, tako da budžet iznosi 5,3 milijardi dinara. Rashodi gradske uprave se uvećavaju za 29 miliona dinara od toga 13 miliona dinara je za plate zaposlenih zbog rasta zarada od oktobarske plate za 2 odsto.

 

Najčešće zamerke odbornika odnoslila su se što grad plaća penale od 10 miliona dinara ustanovama koje nisu poštovale zakon i zapošljavale invalide, zatim što se daju subvencije JKP “Čistoća i zelenilo” od 90 miliona dinara. Rebalansom je predviđene su subvencije za JP “Subotica trans” od 50 miliona dinara, milion dinara za projekte o mladima u gradu, kao i tri miliona dinara za sudske i vansudske troškove izdvaja tri miliona dinara, a odnose se na ujede pasa.

 

– SVM će da glasa za budžet, ali poslednji put pristajemo na ovako nešto. Mi nećemo biti ti koji će da ruše gradsku vlast – rekao je Jene Maglai odbornik SVM i predsednik GrO Subotica SVM-a.

 

Odbornik SNS u Subotici Ilija Maravić optužio je lokalnu vlast da je budžetska sredstva koristila za finansiranje izborne kampanje. On je rekao da vlast sada nastoji da “pokrije” gubitke u javnim preduzećima i budžetu grada. Maravić je na sednici Skupštine Subotice rekao da su korupcija i kriminal u vlasti, nezakonito i netransparentno trošenje novca iz budžeta osnovni razlozi zašto grad ima velike troškove i umanjene prihode.

 

Prema njegovim rečima, vlast u Subotici, koju predvodi Demokratska stranka, namešta tendere za javne nabavke, grad je na nezakonit način gotovo ostao bez poslovnih prostora i ogromnih prihoda u korist pojedinaca, a i dalje se finansira prekobrojna administracija koja se svaki dan uvećava.

 

Odbornik SNS je naveo da se uvidom u rashode korisnika budžetskih sredstava u 2012. godini planiraju ogromni troškovi za plaćanje po ugovorima o delu i po osnovu specijalističkih usluga od preko 600 miliona dinara. Na osnovu predloženih izmena, prema njegovim rečima, budžet se povećava za 508.876.000 dinara i iznosi 5,354 milijardi dinara.

 

Gradonačelnik je u svom obraćanju odbornicima istakao da sa projektima koji su sada u toku, a realizovaće se i naredne dve godine povećaće se procenat zaposlenosti u gradu.

 

– Na osnovu prihoda od zarada uvećan je budžet za oko 200 miliona dinara. Reč je o projektima koje realizujemo, a pravi bum se očekuje 2013. i 2014. godine kada možemo očekivati uvećanje i do 600 miliona dinara – istakao je gradonačenik Subotice, Modest Dulić.

 

Rebalans gradskog budžeta usvojen je sa 46 za 6 protiv i sa 1 uzdržanim glasom. Odluka o izdvajanju novca iz budžeta za rad nacionalnih saveta nacionalnih zajednica je usvojen sa 50 glasova za. Spojena je rasprava od 6. do 15. tačke, a odnosile su se na izmenu organizacije ustanova u kojima mesto u upravnim odborima imaju članovi nacionalnih manjina. Rasprava se kretala u pravcu da Zakon o nacionalnim manjinama treba da se preispita. Sednici lokalnog parlamenta su prisustvovali učenici Srednje Medicinske škole.

 

Odbornici Srpske napredne stranke nisu učestvovali u radu drugog dela sednice Skupštine Subotice, jer je dopunjen materijal podeljen odbornicima u 9 ujutro, pre početka sednice. Direktori Javnih komunalnih preduzeća “Direkcija za izgradnju grada”, “Vodovod i Kanalizacija” i “Stadion” podneli su ostavke, a na njihovo mesto izabrani su vršioci dužnosti direktora Snježana Pejčić, Valerija Tot Godo i Šandor Fazekaš.

 

Članovi odborničke grupe “Preokret”-LDP-SPO, Josipa Ivanković (LDP) i Stevica Drčić (SPO) izašli iz koalicije. “Preokret” se raspao i čine ga dva člana LDP-a, a Josipa Ivanović i Stevica Drčić su se priključili odborničkoj grupi SDPS-SPO koja broji četiri člana. Odbornici SDPS-a Samir Ustemović i Arpad Katona su na izbore išli sa DS-om i sa njima formirali vladajuću koaliciju u gradu. Josipa Ivanković kaže da je do raskidanja odborničke grupe došlo zbog suštinskih neslaganja sa politikom koju vodi šef do jučerašnje Odborničke grupe “Preokret” grupe Robet Šebek.

 

– Novoformirana odbornička grupa neće narušiti odnos u lokalnom parlamentu – rekla je Josipa Ivanković.

 

Prema rečima Roberta Šebeka Josipa Ivanković i Vjekoslav Ostrogonac su isključeni iz stranke.KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Neuverljivo mi deluju razlozi koji doveli do rebalanska budžeta u ovolikom obimu. Daleko od toga da neke “rupe” ne treba pokriti, ali… Neshvatljiv mi je izdatak za “Direkciju za rušenje grada”, a osobito stavka “plaćanje po ugovoru o delu”. Pa čine se onda bave “stručnjaci”? Neka ovo ostane samo i isključivo kao moja lična impresija, ali ovaj “rebalans” je indikator nedomaćinskog, rasipničkog i pre svega DILETANTSKOG gazdovanja 🙁

 2. mislilac kaže:

  POČELA JE ROTACIJA DIREKTORA!

 3. Loš Đak kaže:

  Pa naravno,

  Pozapošljavali “kadrove” i sad kud koji mili moji. Cilj je dostignut. Ovo je uostalom praksa kod svih drugih partija i koalicija. U Gradskoj kući nema slobodne stolice koliko su se namnožili. Sada će naprednjaci da ih progutaju jedno po jedno.

 4. Subotica kaže:

  Ko je taj Ilija Marovic SNS ? Opet neki propali direktor se digao iz mrtvih ?

 5. suuu kaže:

  Bitna stavka da su plate povecane 2%, sramota za Suboticu.

 6. D. kaže:

  Samo neka putuju i neka “pojacaju” neku drugu stranku.

 7. reana kaže:

  Poznavajuci odbacene, nece dugo nikome valjati!(pametnovanje i svojeglavost niko ne trpi)

 8. digit kaže:

  Kandidatkinja za gradonacelnika koja se na promo spotu svoje stranke pojavljuje obucena kao “jenga” u bunjevackim svatovima. Srecom sada joj je to vec bivsa stranka!

 9. palilula kaže:

  bravo sebek!konacno da ispravimo gresku i oteramo gamad koju smo skoro doveli!
  bravo bravo bravo 

 10. D. kaže:

  digit:

  Kandidatkinja za gradonacelnika koja se na promo spotu svoje stranke pojavljuje obucena kao „jenga“ u bunjevackim svatovima. Srecom sada joj je to vec bivsa stranka!

  Da, secam se, cipkana suknjica i broj vece cipelice…

 11. dragan kaže:

  Kako  je Jene Maglai dno dna od  čoveka ,no  shvatljiv i očekivan potez od SVM,dugo godina su bili i oni na vlasti ili u njoj participirali ,u  ovom gradu ,bilo bi interesantno  preispitati  mnoge njihove poteze i odluke , mislim da bi najinteresantnije bilo  čuti   ; kako su poznati lokali u strogom centru  odjednom na volšeban način postali privatni ,ko su  njihovi vlasnici sad.U tom grmu leži  zec.Ti sadašnji  vlasnici su sigurno jedni od  finansijera  većeg dela  vlastodržaca u  Subotici ( unazad  dvadeset godina),zato  Maglai i  nije smeo da glasa protiv , jer,padne li trenutna gradska vlast koja je  blago rečeno ogrezla u  mnogim protivzakonitim radnjama ,poput korupcije ,rodbinske i partijske linije zapošljavanja  ,nameštanja tendera, kupovine zemljišta na trasi auto puta ( Y- kraka)itd itd ,i kojim slučajem na  čelo grada dođe neko ko  poštuje zakon,klupko bi se počeli odmotavati i sigurno  bi  za čas stiglo i do  funkcionera  SVM.Oni sad  očigledno  kupuju vreme  ovim potezima ,ali  narodu  ostaje jedino nada da  će vrlo brzo izaći pred lice pravde svi odgovorni za sunovrat  grada Subotice i da  će gradu biti vraćeno sve ono  što je od njega opljačkano

 12. sneaker kaže:

  100K rsd za samo srednju sklolu, pardon, covek jos studira

OSTAVITE KOMENTAR