Rasprava o izveštaju budžetskog inspektora izazvala polemiku

Određenih nepravilnosti u raspolaganju javnim novcem je bilo, ali bez prekršajne ili krivične odgovornosti u kontrolisanim korisnicima budžetskog novca u Subotici, rezime je izveštaja budžetskog inspektora koji je bio na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada Subotica. Nepravilnosti su, kako je predstavljeno, mahom formalno-pravne prirode, dok budžet nije oštećen.

RTV

Iako usvojen jednoglasno, rasprava o izveštaju budžetskog inspektora Subotice za prošlu godinu izazvala je polemiku vlasti i opozicije. Inspektor je kontrolisao više javnih preduzeća, ustanova i drugih budžetskih korisnika. Upućene su preporuke za otklanjanje uočenih nepravilnosti, bez pominjanja materijalne, prekršajne ili krivične odgovornosti.

„Trošenje budžetskih para u smislu da se krši što nekih desetak uredbi i nekoliko vrlo ključnih zakona je nešto što građani moraju znati gde se odlivaju budžetske pare. Pored ostalog, videli smo da su dva subjekta, u dva slučaja inspekcija je ustanovila da je zastareo slučaj, da se tu sudski proces ne može ponovo ni pokrenuti, što je izuzetno loše za našu sredinu“, smatra Jelica Santrač iz Demokratske stranke Srbije.

„Nije oštećen budžet, iako ima nepravilnosti. Što se tiče rada u pozorištima, ima prekršaja, ali nisu izašli iz okvira odobrenih budžetskih sredstava, tako da – ima primedbi od strane inspekcije, ima primedbi, i mi kao vlast i gradonačelnik imamo primedbi. Ne može slobodno da se tumači zakon i ne može da se radi bez pravilnika, mora sve tačno da se definiše“, kategoričan je Veljko Vojnić iz Srpske napredne stranke

Ostatak zasedanja protekao je u kadrovskim rešenjima u nadzornim odborima u nizu javnih preduzeća i ustanova.

 

RTVKOMENTARI

 1. Rax kaže:

  Sta raspravljaju o parama.kojih ima samo za 2-3 spomenika. Mozda bude bolje kada predjemo u neko plemenitije doba. U ovom zlatnom, imamo tako puno para,da smo resili sve infrastrukturne potrebe i sada nam ostala samo estetika,tj. Spomenici. Hvala Vucicu i sns- u stvarno su nas uveli u blagostanje. Ja cu sigurno glasati za njih, jer smatram da najbrze vode do cilja.

 2. Korisnik kaže:

  Komentari članova vladajuće koalicije na izveštaj:
  „Pa šta?“ (uobičajeni odgovor na sve argumentovane kritike)
  Ovaj izveštaj je samo vrh ledenog brega korupcije, javašluka i bahatosti ove vlasti. Šta mislite, šta bi inspekcija našla da prođe kroz sva javna i komunalna preduzeća? Pa onda na nivou cele Srbije? Ne znam da li smo svesni u kakvom sistemu živimo. Ne znam da li i pored svega i dalje treba da se dvoumimo za koga glasati. Mislim da nije više pitanje ZA koga nego PROTIV koga glasati. Uzmimo se upamet!

 3. S&S kaže:

  J.bo vas ko vas skupio.

 4. zig zigi kaže:

  Ne treba ih nigde nositi, samo treba staviti resetke na prozore i vrata dok zasedaju, baciti kljuc, iskljuciti struju, ponekad im baciti po parce suvog hleba i malo vode, pa nek se pobiju medjusobno u njihovim fenci odelima.
  Niko nece pustiti suzu za njih.

 5. America kaže:

  Kriminal u ŽFK Spartak, kao i u OMK Spartak

 6. Rajko kaže:

  America@- a clanica veca za sport…….spava?

 7. pista kaže:

  Pa mora da se kraducka kada nam se polumaratonac svalera a to bas ne ide bez para. Prica se po selu da i dalje „redovno trenira“ ali se kvazi pojavljuje i kod prvovencane… znate, izbori su pa bi se prica lose reflektovala na njegove simpatizere.

 8. dule kaže:

  @S&S
  Ma šta mislio o nekome ovakva nekultura i prostakluk su neviđeni. Sram bilo i administratora.

 9. Vlado kaže:

  Ono sto inspektor ne proverava je to da se najmanje 3 puta skuplje placaju neke usluge i roba, a znam slucajeve gde to ide i do 10 puta skuplje. Pravdaju se tenderima, a namesteni su. Eto sada ce da placaju kamere po gradu oko 15.000 evra, a probajte naci kameru za nadzor po toj ceni. Najskuplja kamera je 2.000e sa funkcijama prepoznavanja tablice, WiFi i GSM konekcijom. Da, potreban je i snimac i stub na koji treba postaviti kameru i treba to neko da uradi ali to ne moze da kosta 13.000 evra.

 10. Tramp kaže:

  Ovo vecito majmunisanje inspekcijskih organa u dilu sa gradskom vlašću je postalo ogavno.Samo smena javnog tuzilastva i vecine pravosudnog aparata u celoj Srbiji može napraviti pomak ka ozbiljnoj državi. Očigledno da cela mafija koja trguje sa svim i svačim ni blizu ne napravi stetu(u parama)koliko je naprave javna preduzeća u Srbiji.A inspekcija ne nadje ništa protivzakonito.A i ono malo što nađoše,pazi bogati, istekao mu zakonski rok..

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: