Raspušten Nacionalni savet Bunjevaca

Ministarstvo pravde i državne uprave raspustilo je Nacionalni savet Bunjevačke nacionalne manjine zbog toga što u poslednjih šest meseci, usled nedostatka kvoruma, nije održana sednica saveta, a umesto njega biće formiran privremeni organ upravljanja, saopšteno je danas u Subotici.

Kako je na konferenciji za novinare preneo dosadašnji predsednik Saveta Branko Pokornić, umesto saveta biće formiran privremeni organ upravljanja ovim savetom, a koje će se obrazovati od članova dosadašnjeg saveta.

Pokornić je podsetio da je u julu 2010. na izborima za članove ovog saveta, lista “Sad i uvik samo Bunjevci” osvojila osam mandata, “Bunjevačka narodna lista” četiri, Savez bačkih Bunjevaca tri, koliko je i lista “Bunjevci za Bunjevce”.

 

 

“Ove liste su uzete u obzir prilikom stvaranja privremenog organa, tako da će u privremenom organu lista ‘Sad i uvik samo Bunjevci’ imati dva člana, a ostali po jednog, što znači da će organ imati ukupno pet članova, a na njegovom čelu biće Suzana Kujundžić Ostojić”, rekao je Pokornić.

On je dodaje da će privremeni organ obavljati sve tekuće i započete poslove u nadležnosti saveta i funkcionisaće do izbora i konstituisanja novog saveta.

 

Prema njegovim rečima, primopredaja dužnosti upravljanja savetom biće obavljena 20. avgusta.

Raskol u Bunjevačkom nacionalnom savetu traje duže od šest meseci, a vezan je za različito tumačenje potpisanih sporazuma, zbog čega nije bilo kvoruma na zakazivanim sednicama, što je i dovelo do raspuštanja saveta.

 

BetaKOMENTARI

 1. Usputachni kaže:

  Izgleda u tom savetu Bunjevaca sve sami pametni Bunjevci, u p…. m……. pametni Bunjevci i u 3 p…. m……. pametni Bunjevci.
  Sve tri grupe su zastupljene! :mrgreen:  

 2. Kirdžijaš kaže:

  Svi oni imadu kockaste pasoše,koji kažedu da nemaje – lažedu.

 3. Bazooka Joe kaže:

  @Kirdžijaš – imadu, bogami. A imadu i madzarske, jel svi su imali dide i majke rodjene u Austrougarskoj, koji su krsteni kao Madzari i u katolickoj crkvi (József namisto Josip, Ferenc namisto Franjo, András namisto Andrije, itd.) pa sad ti vidi!
  Zivio Franjo Josip!

 4. stormwatch kaže:

  Ta kaka je to cvrsta stranka i “narod” kada se vec dile na 5 dilova….

 5. Kirdžijaš kaže:

  Srbijanska politička mutljavina.Trajaće onoliko kaliko budu potribni zarad političkog potkusurivanja.A kako se stvari odvijaje sve manje ćedu ikom tribat tako da će se utrnit.Ostaće samo hrvatski Bunjevci koji imaje i ime i prezime i matičnu državu.Ostali su “netribaši”,nika fajta “politčke kopiladi” koji su ničiji.Srbija će ji se prva kurtalisat pa ćedu molit da budu Hrvati.
  Kad pogledate tog Bajića,šta je taj čovik kreativnog u politiki napravio,molim vas?!.Ništa,NULA,samo kotkodače da ima di sidit i vuć platu,a pametnog nit je štogod uradio nit kazo.Šuplja tikva koja se nagrbačila na političku scenu da svi moramo trpit ozbiljno zagađivanje lokalnog medijskog prostora s ovakim protuvama.A ni drugi oko njega nisu ništa bolji.Ista sorta!

 6. Fux kaže:

  Da oni su “samo i uvik” Bunjevci ,a stali su u red za Hrvatske putovnice. te Hrvatske putovnice su dobijali na temelju dokazivanja da su Hrvati.

 7. Aleksa kaže:

  Hrvatski pasoš se dobija na osnovu dokumenata kojima se dokazuje da se osoba koja traži hrvatsko državljanstvo nekada službeno izjašnjavala kao Hrvat, da poznaje hrvatski jezik i kulturu i da se služi hrvatskim jezikom.

  Hrvatsku državu držim za najvećeg krivca što se u Srbiji prepucavaju Bunjevci,Hrvati i Bunjevci-Hrvati. Trebala je već davno da objavi imena svih goropadnih Bunjavaca koji su tražili i dobili hrvatsko državljanstvo i staviti tačku na ovu smejuriju. To bar nije državna tajna.

 8. pauk kaže:

  Da, ako bunjevci i to goropadni mogu dobit hrvatski pasos sto otezu nama madjarima s tim pasosem. Ko kaze da madjari ne mogu imati hrvatski pasos? A ja znam brdo onih koji imaju i jedan i drugi..

OSTAVITE KOMENTAR