Reka ispod grada

U četvrtak popodne je u centru Subotice održan neobičan flešmob (scenski performans grupe ljudi) gde su učenici Gimnazije za talentovane učenike „Deže Kostolanji” podsetili na reku koja je nekada proticala na ovom mestu i ulivala se u Palić, i preko koje su još u 19. veku hteli graditi mostove.

flashmob-reka

Profesorica mađarskog jezika Gimnazije, Emeke Berenji, je izjavila da je flešmob pripremljen za dan škole čija je centralna tema živa i mrtva reka. „U okviru ovog programa smo u septembru prošle godine posetili Tisu, plovili po njoj, a učenici su učestvovali u raznim radionicama i u okviru land arta su u prirodi ostavljali trajni trag. Radi se o ostvarenjima koja pokazuju da ih je stvorila ljudska ruka, a istovremeno nisu lako uočljiva. Deca su sastavljala pismene radove vezane za vodu. Prilikom ovog flešmoba hteli smo da se bavimo mrtvom rekom ispod Subotice, koja i danas nanosi velike štete statici građevina”, objašnjava profesorica.

U akciji su učestvovali svi učenici škole, njih oko dve stotine se prošetalo, u plavoj odeći koja je simbolizovala reku, centrom grada razvlačeči plavi tekstil koji su kasnije pred Gradskom kućom predali svojim drugovima obučenim u crno. Mladi u crnom su poneli tekstil još nekoliko metara, a nakon toga su ga spustili i gazili po njemu. Mešanjem mladih u plavoj i u crnoj odeći učenici su simbolizovali zagađenje reke, a time što su gazili po platnu su hteli pokazati da više ni ne primećujemo mrtvu reku.  

mlaka

Magyar szoKOMENTARI

 1. jasso kaže:

  ovaj vodotok i sada postoji,ide levom stranom Strosmajerove,pa onda prvomajskom i preko parka na prozivci do Bajnatske,ali je to stavljeno u cevi za kanalizaciju,a od bajnatske ide kao otvoreni kanal,pored deponije,pa sve do precistaca,ali nazalost to nije cista voda,nego sva prljavstina iz uzeg centra grada…

 2. Dragica kaže:

  govno river

 3. Jelena kaže:

  A šta je sa rečicom koja vodi od Hipodroma pa iza stadiona Bačke pa je vidimo kako teče preko puta obdaništa u Gatu ,u dvorištima desne strane Bunjevačke(gledano iz pravca grada)…?

   

 4. Dorfer kaže:

  Treba napraviti ' flešmob ' od malog Palića,pa do otvorenog kanala- odvoda fekalije iz naselja Palić prema Ludaškom jezeru.  Samo ovaj flešmob mora se izvesti sa gas maskama zbog zaštite sudionika od trovanja…
   

 5. Istraživać kaže:

   Za ovakve bedastoće opština prima novce od Brisla ,pa od njih EU pravi cirkusante…

 6. bac-vranje kaže:

   

  Jelena:

  A šta je sa rečicom koja vodi od Hipodroma pa iza stadiona Bačke pa je vidimo kako teče preko puta obdaništa u Gatu ,u dvorištima desne strane Bunjevačke(gledano iz pravca grada)…?

   

   

  nestaje u kanalizaciji  ispod Beogradskog puta negde u visini biste onog sveca koji se vidi kad ides od vatrogasaca prema Kerskoj crkvi sa desne strane

 7. Aleksa kaže:

  bac-vranje

  Donekle ste u pravu, medjutim posto je kraj tog potoka podignut spomenik sv.Ivanu Nepomuku koji je zastitnik mostova, na tom mestu je potok verovatno nekada proticao u pravcu Mlake, te je preko njega postavljen most. Verovatni ostaci tog potoka bi se mogli naci u dvoristima kuca izmedju ulica Matije Gupca i Jo Lajosa, tragovi jos i danas postoje na spoju ulica 8.marta i Jo Lajosa.

 8. Kertvaros kaže:

  Kip sv Nepomuka u onoj uskoj nisi pored Triglava sigurno nije tamo nekom pukom slucajnoscu. Kada sam mogao saznati zasto se tamo nalazi, nije me narocito interesovalo. Sada me zanima, i dobro bi bilo da neko to malo podrobnije objasni, verujem da ima jos onih koji bi zeleli saznati. Ono sto mi je kasnije u zivotu upalo u oci je cinjenica da se po Evropskim zemljama Sv. Nepomuk nije stavljao bas na svako brvno preko potoka, vec obicno na mostove, koji ako vec nisu bili gradjevinski monumentalni, ono u svakom slucaju od znacaja u saobracajno-tehnickom smislu, ali iskljucivo i uvek samo preko nekave vode.
   

OSTAVITE KOMENTAR