Rekonstruiše suđenje po aforizmu

Da su naše sudnice prepune zanimljivih priča i anegdota nadaleko je poznato, a sudiji u penziji Gezi Babijanoviću iz Subotice parnice su poslužile kao inspiracija za pisanje aforizama.

 

Više od četiri decenije proveo je deleći pravdu u Privrednom, Opštinskom i Okružnom sudu u Subotici, a za to vreme iz njegovog pera nastalo je više od hiljadu aforizama.

geza babijanovic

– Svako suđenje mogu da rekonstruišem po aforizmu koji sam u trenutku napisao, a inspiracije su mi bili ljudi koje sam sretao i situacije u kojima se nalaze – priča veseli Geza, koji je sugrađanima poznat i po tome što je kao cenjeni sudija i predsednik Privrednog suda, na posao uvek dolazio biciklom.

 

– Predsednik sam Suda časti Regionalne privredne komore i dalje imam priliku da pišem aforizme o sudstvu, a ono što je zanimljivo da se neke situacije ponavljaju i posle mnogo godina. Tek kada iznova čitam aforizme vidim da su neki davno napisani ponovo aktuelni, pa ih malo prepravim. Sve ih nosim u torbi, koju, gle čuda, zovem aforistička torba.

 

Slušajući sudbine građana nastali su aforizmi o ministrima, tužiocima, advokatima, ženama, sudijama, stečajevima, brakorazvodnim parnicama, privrednim prestupima…

 

Tako su nastale mnogobrojne krilatice, koje se godinama prepričavaju, kao što su – "Demokratija je vladavina naroda, ali sekte prave projekte", "Za donošenje zakona angažujte staklarsku industriju, zakon je na staklenim nogama", "Ljudski je grešiti, sudije grešite da biste konačno i vi postali ljudi", "Ako ste propali kao sudija, okušajte se u advokaturi, možda i uspete, kao što od lošeg vina nastane dobro sirće". Te "Ako volite svoju suprugu, ustupite je svom prijatelju, bolje da ode u njegovu, nego u večnu kuću", "Ako je sticanje povećanje imovine, zašto se stečaj sprovodi nad onima koji nemaju" i mnogi drugi.

 

– Neću objaviti knjigu, jer je sve više pisaca i naslova, a sve manje čitalaca, a i nemaju više značaj kao nekada – dodaje Geza, koji piše poeziju, uglavnom ljubavnu, na srpskom i bunjevačkom jeziku a autor je i više od hiljadu epigrama.

 

– Čitam tuđe aforizme, ali ih se na neki način i plašim, jer me navode da na sličan način napišem svoje. To ne želim jer se trudim da ostanem originalan.

 

Ovaj sudija i aforističar je 36 godina bio profesor na Otvorenom univerzitetu, a dve decenije proveo je kao fudbalski sudija. Od kada je u penziji predsednik je Suda časti RPK, sekretar Bunjevačke matice, član Komisije za očuvanje tradicije NOB-a i brojnih pesničkih klubova.

 

Ukrao svoj bicikl

 

Geza je i dalje prepoznatljiv po biciklu na kojem je dolazio na posao i išao na uviđaje. Do sada su mu ukrali 13 bicikala, a jednom prilikom policija je tražila dokaz da je bicikl njegov. Nije imao račun, pa je morao od policije da ukrade svoj bicikl.

 

NovostiKOMENTARI

  1. Boni kaže:

    Jel ovaj gospodin ima drugi kaput? U ovom kaputu vidim ga već 45 godina.

  2. Djuka kaže:

    Ah, Geza Babijanovic… Predsednik Privrednog suda u vreme subotickih privatizacija. Nema stvari koje tajkuni nisu mogli d srede preko njega. 

    Gde ces boljeg aforizma od njega samog.

OSTAVITE KOMENTAR