Retkost u stočarstvu: dve krave otelile blizance

Na salašu Petra Lulića i njegovog sina Zorana u Šištaku kod Verušića, koji se nalazi nedaleko od Subotice u roku od šest dana dve krave su otelile blizance.

krave

Prema rečima veterinara to je izuzetno retka pojava, a naročito da se dogodi na istom stočarskom imanju. Zanimljivo je i to da je obe krave telio sam domaćin Petar Lulić na osnovu sopstvenog iskustva.

 

– Bila je noć kada je krava počela da se teli. Otišao sam u štalu, pregledao kravu i video da joj ne treba pomoć, pa nisam zvao veterinara. Došle su samo komšije. Primetio tri noge i glavu, te sam gurnuo ruku i uvideo da je tele živo. Rekao sam komšijama da me puste da smirim kravu koja je bez većih problema otelila blizance – priča domaćin, Petar Lulić.

 

Nedugo nakon toga je i druga krava otelila blizance.

 

U ovoj porodici koja se bavi stočarstvom ovu retkost smatraju srećnom okolnošću, tako da su priredili slavlje za 70-oro gostiju.

 

– Ja sam komšijama obećao da ću ukoliko i druga krava oteli blizance zaklati najveće jagnje. Pošto se sve dogodilo noću, prvo smo slavili u sitne sate, a onda sutradan smo napravili slavlje – dodaje Zoran Lulić.

 

Vojislav Kuntić, veterinar iz veterinarske stanice “Veterinar”, objašnjava da iako su obe krave osemenjene u sličnom vremenskom periodu, niko nije očekivao da će obe oteliti blizance. Izuzetna je retkost da se na jednom gazdinstvu u roku od nedelju dana dva puta otele blizanci.

 

– Nisam verovao, ali dogodilo se. Došao je Petar i rekao da je i druga krava otelila blizance. Na svu sreći nije bilo problema. U 90 odsto slučajeva iako veštački osemenjena, krava teli jedno tele – ističe veterinar Vojislav Kuntić.

 

S.I.KOMENTARI

  1. Petar.SU kaže:

    Jedna lepa vest. Muuuu.. 🙂

  2. zorandjala kaže:

    Ranije su bika terali sad ide golfom.

OSTAVITE KOMENTAR