Riba zvana Panga ponovo sumnjiva

Već nekoliko godina u nazad, Subotičanima se u supermaketima nude fileti ribe Pangasius, uvezene iz Vijetnama. Riba zvana Panga, dolazi pravo iz reke Mekong, velike reke za koju dobro znaju oni koji vole filmove o paklu Vijetnama. Malo manje se zna da je ta reka danas teško zagađena. O tome se više saznalo pre nekoliko godina kada je na videlo izašla prevara uvoznika koji su je deklarisali kao ribu-list ili soma. Naime, izgled fileta te ribe ili, kako bi narod rekao, organoleptička svojstva, savršeno odgovaraju Silurusu glanisu, poznatom kao SOM.

Reka Mekong
Slika

Za pecaroše i ljubitelje ribljih specijaliteta nije ni jednog momenta bilo tajni. Sve vreme su govorili da som ima svoju cenu i da ona ne može biti toliko niža. Ruku na srce, ukus vijetnamske ribe nije bio ni blizu „dunavskom predatoru“, ali ko ne bi kupio soma u pola cene, pa makar ga žvakao kao auto gumu.
Prevara je tada razotkrivena a uvoznicima je naloženo da ribu moraju da deklarišu njenim krštenim imenom – Pangasius. Tako i bi – u početku. Uzvoznici su žilavi kao i ti njihovi fileti. Danas u zamrzivačima supermarketa, pored njih stoji ime – Som Pangasius.
Ovih dana o Pangi nam stižu vesti i iz Evrope. Dospela je na naslovne strane pošto je u vodećim zapadnim trgovinskim lancima analizom utvrđeno da je u ribljim pljeskavicama „menjala” bakalar sa Aljaske. Sve ovo potvrdila je analiza DNK, istraživanje koje je naručio „Sandi tajms” i Grinpis, a koje je obavljeno na Univerzitetu Bangor u severnom Velsu.
Prošlog novembra ju je tako Svetski fond za prirodu stavio na crvenu listu, svrstavajući ga u red onih riba koje se gaje u nehigijenskim uslovima ili su predmet ilegalne trgovine, pa se potrošačima savetovalo da radije potraže neku drugu vrstu. Upozorenje se odnosilo na potrošače u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Belgiji, Norveškoj i Danskoj.
U Veterinarskoj inspekciji tvrde da je sa Pangasiusom na našem tržištu sve u redu, kao i da dozvole za uvoz ne izdaju na određeni period već pošiljke kontrolišu prilikom svakog uvoza.
Kažu da ko jednom vidi kako i od čega se prave paštete, više nikad ne okusi taj delikates. Slično tome, imao sam prilku da vidim kako na granici izgledaju neki pregledi i kako se rešavaju neke dozvole za uvoz, kada su neke inspekcijske službe za mene izgubile svaki autoritet.KOMENTARI

 1. Glibavi kaže:

  Ako nasi proveravaju, onda nema sumnje da je dobra. Nase inspekcije su nadaleko poznate po svomo kvalitetu i istrajnosti da zastite gradjane, posebno ako im se u dzep stavi koji dolar na koji su oni inace gadljivi.

 2. ognjent kaže:

  To govori koliko Republička ministarstava i njihove agencije ništa ne rade.

 3. misske kaže:

  Priznajem da sam slabo informisan-do sada, odkle je pangus, ali neslazem se sa komentarom da je neukusan i da je kao auto guma! Ova riba je vrlo ukusna i cena od 230 do 300 dinara za kilogram fileta je pristupachna!

 4. boskoz kaže:

  upravo sam trazio po netu neki recept za Pangasius ribu i naidjem na sledeci link

  http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/

  sigurno ga vise nikad necu kupiti a u nase `kontrole kvaliteta` smo se uverili vec koliko puta da nam u rafove prodavnica stize najgora moguca hrana iz sveta i Evrope… sramota.

 5. Lemmy kaže:

  Tuzla: Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla saznali smo da su na prvu informaciju o vijetnamskom somu popisali prodajne objekte i količine koje se nalaze na tržištu. U prvom redu, tržišni inspektor utvrdio je da su sve deklaracije uredne. Ostala je upitna još hemijska kvaliteta, ali je i u tom pogledu kasnila informacija iz Ureda za veterinarstvo BiH. 
  Kako je firma „Fratello trade“ iz Banja Luke firma koja se najviše bavi pakovanjem ove ribe, na upit inspekcije, dostavili su urednu dokumentaciju o hemijskoj analizi. Riba koja se nalazi u trgovinama na području Tuzle na deklaraciji ima oznaku Binga te su također na upit inspekcije dostavili hemijsku dokumentaciju. Ista je pokazala da je na carinskom terminalu prilikom uvoza uzet uzorak ribe koji je upućen u Herkon d.o.o. Mostar – ispitnom laboratoriju akreditiranom za područje fizikalno-hemijskih ispitivanja. 
  Analize su pokazale da riba nije zagađena nakon čega je Federalna inspekcija izdala pozitivne mjere o kakvoći u skladu sa svim standardima u ovoj oblasti.

   

 6. Cako kaže:

  Riba Panga je toliko mekana kad e ispryi njen filet gotovo se ropi u ustima.ko kaze da je kao guma taj je nikada nije ni probao..

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: