Roka – dobri duh Gradske kuće

Od stotinu godina koliko subotička Gradska kuća postoji, četrdeset leta u nju svaki dan dolazi „hausmajstor“ Jožef Roka. Brine o njenom održavanju ali i više od toga. On je taj kome ova građevina otkriva svoje tajne i misterije. Niko drugi ne poznaje sve bezbrojne odaje i lavirinte ove kuće, a ona i danas čuva po neko iznenađenje za Roku.

 

Roka Jožef kao Indijana Džons : Ko li si ti jarane ?

Poslednje se desilo nedavno, kada je iz vekovne tame izronila kamena Kraljica Elizabeta Bavarska – Sisi.

Pronalazio je Roka u prošlosti razne dokumente, zastave i relikvije koje su pripadale nekim drugim vremenima i tokom burnog dvadesetog veka bivale skrajnute, bačene ili sakrivene za nekoga u budućnosti, ko će umeti da ih sačuva. Sve do jedne je, bez puno razmišljanja, naš hausmajstor predao gde treba.

 

Nisu rimske statue već Franja Josif od gipsa

Najteže mu je bilo sa starom Žolnai kaljevom peći, koja je pre više decenija razmontirana i odnešena u podrum, verovatno da bi ustupila mesto centralnom grejanju. Kada je Roka pronašao njene delove ispod brda bezvrednih stvari, osetio je da to mora biti nešto dragoceno. Njeno pronalaženje nije značilo i njen spas. Sledile su godine brige i nadgledanja da nekome ne padne na pamet da je utovari na neki kamion sa ostalim otpadom. Onako u delovima, mnogima se činilo da teško može biti nešto od nje a pogotovo da je u pitanju neprocenjiva vrednost.

Pre desetak godina, doveo je Roka Smiljana Njagula, izneli su delove peći na svetlost dana, snimili su emisiju i tada mu je laknulo. Osetio je da je na ovaj način nekako zaštitio ovu peć. Da nije više on jedini koji razmišlja o njenoj sudbini.

Tako je i bilo. Peć je restaurirana i danas krasi malu salu za venčanja.

Ovih dana, prilikom raskrčivanja jednog magacina, naš junak se susreo sa nekim kamenim licima „oči u oči“. Posebno je bilo zanimljivo poprsje jedne nepoznate lepe žene. Druga osoba koja ju je pogledala, bila je stara čistačica Terez Mama, koja je kao iz topa zaključila – To je Sisika. Usledilo je  mišljenje stručnjaka i svaka dilema je otklonjena. To jeste Kraljica Elizabeta Bavarska – Sisi.

Žena Cara Austrougarske monarhije, bila je ljubimica Carstva. Lepotica, modna ikona i kraljica ali i tragična figura koju je zla sreća pratila do kraja života.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Hm… pitanje je gde se nalazila ta Elizabetina statua. To nije ona koja je bila kod železničke stanice.

 2. zemko jozsef kaže:

  roka je zakon u gradskoj kuci niko nezna stasetamo nalazi a onje pravi  fenomen sve zna gde kako i zasto svakamu cast ;’

   

 3. Ruza kaže:

  Svaka cast, Roka Jozef!!! Malo je postenih ljudi danas…neki bi to davno ,,preuzeli,, Bravo!!!
   

OSTAVITE KOMENTAR