Rokada direktora kao recept za skrivanje odgovornosti

Na poslednjoj sednici gradskog veća građani Subotice su, može se slobodno reći narodnim jezikom, još jednom namagarčeni.

Naime, ukupno tri direktora subotičkih javnih preduzeća koji su svojevremeno toliko hvaljeni od strane lokalne vladajuće koalicije i najavljivani kao izuzetni stručnjaci, naprasno su podneli ostavke. Ovakav neočekivani redosled događaja, kao i razlozi za povlačenje sa funkcija, naravno nisu objašnjeni građanima Subotice niti široj javnosti. Međutim, ono što je gradsko veće predložilo, a Skupština grada bi trebalo da usvoji na sledećojsednici zakazanoj za 6.maj, izaziva opravdanu sumnju kod građana s obzirom na to da se naočigled javnosti sprovodi tzv. „rokada“ između direktora javnih preduzeća „Subotica trans“ i „JP Subotičke pijace“.

Subotički odbor Stranke slobode i pravde upozorava da se od direktora „JP Subotica trans“pre svega očekivalo razrešenje afere na koju smo u jednom od naših prethodnih saopštenja za javnost ukazali – reč je o sumnjivoj nabavkama koje je ovo preduzeće sprovodilo.

Kako bismo te sumnje još jednom potkrepili javno postavljamo dva pitanja: po kom osnovu je direktor „JP Subotica trans“ Aleksandar Aleksić bio pozvan u privredni sud dana 14. jula 2020 godine i, drugo, koje istražne radnje je osnovno javno tužilaštvo predložilo protiv Aleksića? Smatramo da građani Subotice imaju pravo da saznaju o čemu je reč s obzirom na to da je u pitanju javna funkcija.

Zahtevamo takođe da, sada već bivši direktor Subotica transa, odgovori na pitanje zašto je nakon objavljivanja našeg saopštenja, a u vezi sa velikim mahinacijama u magacinu i komercijali ovog javnog preduzeća,gde je prema našim informacijama napravljen manjak od minimum sedam miliona dinara, dao otkaz glavnom magacioneru Zdravku Laciću, koji je taj isti otkaz smeo da primi samo u prisustvu svog advokata? Na osnovu kog disciplinskog prestupa je tom istom Zdravku Laciću, koji je uzgred budi rečeno bio proglašen i za radnika 2019. godine, napisao i podneo disciplinsku prijavu advokat „JP Subotica transa“ Dejan Lojpur? Ko je to zapretio Zdravku Laciću da „drži jezik za zubima“ u vezi nabavke i isporuke robe u magacinu „JP Subotica trans“?

I to nije sve -direktoru Aleksiću postavljamo i pitanje zašto je komercijalista koji je bio upućen u nabavke i isporuke robe, Milan Mrvoš,inače odbornik Srpske napredne stranke u lokalnom parlamentu, nakon objavljivanja našeg saopštenja, po brzom postupku napustio „JP Subotica trans“?

Interesantne su podudarnosti kojih ima ne tako malo u ovom javnom preduzeću, a ukazuju na problematično poslovanje – od sumnjive nabavke delova za autobuse, pa sve do sumnjive potrošnje električne energije u samoj upravnoj zgradi preduzeća.

Očekujemo od nadležnih institucijada sprovede odgovornu i transparentnu istragu koja bi dovela do razrešenja svih sumnjivih radnji koje se tiču „JP Subotica trans“, a ne tzv. rokadu koju lokalna vlast planira da usvoji 6. maja.

GO SSP Subotica podržava sve zaposlene u „JP Subotica trans“, koji pored nezavidnih primanja i u vrlo otežanim okolnostima obavljaju svoje radne zadatke trudeći se da održe reputaciju koju je ovo javno preduzeće decenijama unazad sticalo, dok se sa druge strane određeni pojedinci, u sprezi sa nosiocima vlasti na svim nivoima, bahato i neodgovorno odnose prema imovini svih građana Subotice. Podsećamo da će se nakon smene vlasti, a koja je neminovna i sve bliža, izvršiti revizija svakog utrošenog dinara iz gradske kase koju građani Subotice pune, pa tako i svakog javnog preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica.

Služba za informisanje GO SSP SuboticaKOMENTARI

 1. Tibor kaže:

  Mrvos je isto napustio jkp Cistocu kada je zakuvao sa parama. Jos je dobio i otpremninu, znaci da u Sutransu posle otpremnine nije ni smeo da radi. Naprednjacka bratija!Krkelicu nemoj da razmisljas..

 2. Srbin kaže:

  A proverite istog tog Mrvoša odakle je jos morao da “pobegne” sa kog ranije radnog mesta u drzavnoj sluzbi…

 3. Pop kaže:

  Pobegao iz Cistoce moćni Mrvoš,pre toga mnogo godina iz Okruznog Zatvora oteran,sad iz Su transa…
  Fin neki covek,postenjacina nema sta…

 4. MI 6 kaže:

  Da li mislite da ce vam BIA dozvoliti da nešto kontrolišete ili nekog da hapsite?Pa i vi ste njihov produkt.Ne zanosite se nekom pravdom i ne varajte ovaj nesrećni narod.Srbija po njihovom planu mora biti razorena i zato za izvođače biraju njihove ljude.A njih kontroliše Big Brother.Sve je jasno.

 5. Mehaničar kaže:

  Za koji je predmet ovaj poziv? Za nestalu naftu ili za nestale rezervne delove?

 6. Fox kaže:

  Koliko vidim Sutrans ima nove autobuse kao i pumpnu stanicu novu,ulagalo se u preduzece koje je bilo devastirano posle kadrova SVM.
  Ovo sto pise nema veze sa istinom,rotacija direktora donece samo novine i bolji rad zaposlenih.

 7. Mamadzerka kaže:

  Prikrivanje odgovornosti? Kakve?
  Zasto se malo ne bavite stvarnim problemima poput loseg visegodisnjeg rukovodjenja JKP ViK od strane SVM?!

 8. Drazen kaže:

  Zamislite 70% Demokratske dzranke je sada u Stranci Slobode i Pravde. Što nisu kada su mogli da se bore za pravdu nisu borili nego doveli zemlju do ivice propasti. Da li se neko zapitao gde su sada kadrovi koji su u to vreme vedrili i oblačili istim tim SU TRANSOM

 9. Nandor kaže:

  Radim u Subotica transu i znam da su mnogi clanovi SVM-a pokusavali da nameste aferu Aleksicu. On odlicno i posteno obavlja svoj posao. Dobro je da se rotiraju kako bi se rasteretio laznih afera

 10. Dragan kaže:

  Vidi botove u ove kasne sate..

 11. Joso P. kaže:

  Lica koja su odgovorna za ovu aferu procesuirati!!! Dosta je naprednjackog kriminala i zataskavanja skandala!

 12. Zaboravio si da pomeneš sendvič kaže:

  Dragan – “Bot” i “sendvič”, to je vrhunac (orgazam) vaših intelektualnih sposobnosti

 13. SSS kaže:

  Radio sam u Su transu dugo godina, verovali da će dolaskom Aleksića biti bolje,ali… Doveo neškolovane kadrove SNS-a, čast izuzecima ,neki i sad primaju platu,a dođu na posao samo da uzmu službeni auto i odu na kafu u grad i završavaju privatne obaveze. Što je najgore, vozači i pravi radnici u toj firmi su najmanje plaćeni ,dok naprednjački kadar ima dosta veću platu za ništa rada. O održavanju autobusa ,ne treba ništa posebno pisati, za to se nema para, bar ne za kvalitetno održavanje, uvek se gledalo kako uzeti para u džep na svakom tenderu, mislim na gosn K.A. i onog što je pobegao na vreme kad se zakuvalo pre par godina ,F.A. koji je i pre ove vlasti brstio sve što je mogao. Nabavka polovnih autobusa je isto zanimljiva priča… Tužilaštvo bi trebalo više meseci da provede u tom preduzeću istragu,jer to što se tamo radilo i sad radi je kriminal teški.

 14. laki kaže:

  @Zaboravio si da pomeneš sendvič

  A koji je vrhunac VAŠIH “intelektualnih sposobnosti”. Ako izuzmemo krađu, kriminal, bahatost, nevaspitanje i nekulturu, bogami ne ostane tu ništa od neke korisne inteligencije.

 15. Fax kaže:

  Novom direktoru treba dati sansu ne odmah osudjivati unapred.

 16. Trovach kaže:

  @Fax…Kada to eksperimentisanje sa rotacijom direktora bude finansirano iz tvog džepa, prihvaticu da im se pruzaju sanse ponovo, ponovo, ponovo… Kada ja nesto placam, zelim za svoje pare obecanu uslugu. U suprotnom, smatram da sam pokraden i kada ova drzava postane pravna drzava potrazicu na sudu sve do zadnjeg dinara koji mi je ukrala. Ono 90-ih mi niko ne moze nadoknaditi (ova drzava mi je unistila mladost), ali cu i to pokusati sprovesti. Ne moze mene “nametnuta” “drzava” zajebavati ceo moj zivot, a da samo ja budem jebena stranka. Meni je prekipelo. Kada i ostalima prekipi, naci cemo se na Terazijama u BG.

 17. Milance kaže:

  Mrvos to nije radio poznajem coveka licno, to je dobar i posteni momak.

 18. Petar kaže:

  Mrvos je dosao iz Cistoce u Sutrans i obavljao je posao komercijaliste casno i posteno, tiho je dosao tako je i otisao.

 19. Patriota kaže:

  Mrvos je patriota koji je ratovao na Kosmetu nije kao neki kad je zagustelo pobegao iz sluzbe i nakacio se na jasle Sutransa kao T. F, M. V. i Z. F. oni su radili za Vojsku Srbije i sve od Srbije dobili a kad je trebalo ici u rovove nije ih bilo, toliko o njima i njihovom postenju a preduzece su devastirali skroz.

 20. Bivsi kolega kaže:

  Rudari veoma dobro prolaze ,struje ima,kupuju se skupocena vozila od 30000e.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 62 = 65