Romska zastava na Gradskoj kući: U Subotici obeležen Svetski dan Roma

Subotica je jedini grad u Vojvodini koji ima dva romska koordinatora, pedagoške asistente i zdravstvene medijatore, a grad je ove godine izdvojio 1.100.000 dinara da bi položaj Roma bio unapređen i da bi se što bolje integrisali u lokalnu zajednicu.

Podizanjem romske zastave na jarbolu iznad svečanog ulaza u Gradsku kuću, Subotica – u kojoj zvanično živi 2959, a nezvanično između 3.500 i 4.000 pripadnika romske zajednice – na simboličan način im je čestitala Svetski dan Roma koji se obeležava već pola veka.

“Na ovaj dan smo 1971. godine i zvanično rekli kako mi želimo da se zovemo. Rekli smo da smo Romi i da želimo da nas drugi nazivaju onako kako i mi sami sebe nazivamo. Dobili smo našu zastavu koja se, već drugu godinu, vijori na Gradskoj kući u Subotici. Dobili smo i našu himnu koja je, istovremeno, i radosna i puna bola“, izjavio je Stevan Nikolić, koordinator za romska pitanja u Subotici.

U obeležavanju Svetskog dana Roma, izvođenjem prigodnog programa, učestvovali su i đaci Muzičke i osnovnih škola “Đuro Salaj”, “Sečenji Ištvan” i “Matko Vuković”, koji su napravili i maketu kućice kao simbol da je Subotica dom Roma koliko i svih drugih njenih građana.

“Pripremili smo povodom Svetskog dana Roma kratak program u kome učestvuju učenici, a napravili smo i obeleživače strana za knjige na kojima, na četiri jezika, piše: “Drug mog druga je i moj drug”. To je i moto svih nas”, kaže Mirjana Stevanović, direktorka OŠ “Matko Vuković” u Subotici.

Subotica je jedini grad u Vojvodini koji ima dva koordinatora za romska pitanja, pedagoške asistente i zdravstvene medijatore, a grad je ove godine izdvojio 1.100.000 dinara da bi položaj Roma bio unapređen i da bi se što bolje integrisali u lokalnu zajednicu.

“Ta podrška se, kao i prethodnih godina, ogleda u kupovini udžbenika za đake u pet osnovnih škola u kojima nastavu pohađa većina romske dece. Grad je dosta učinio i na unapređenju položaja stanovanja Roma, pre svega u stambenim naseljima “Halas” i “Haladaš” u Čantaviru”, izjavio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

U Subotici su već uspešno sprovedeni projekti “Romakted” i “Interkulturalizam i antidiskriminacija”, a u planu je usvajanje novog lokalnog akcionog plana koji će unaprediti položaj Roma u pogledu stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja.KOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Komentatoru Gustiki cestitam nacionalni praznik .

 2. Kolompar Gustika kaže:

  Vala Croatu na cestitanju naseg nacionalni praznika eto ima i taki koji znaju da ni mi nismo svi isti. ima nas i losi. a ima nas romi i dobri. nismo svi iz isto pleme samo je krv u nama svima ciganska.

 3. amacak kaže:

  uzevši u obzir trend nataliteta bolje da su romski uveli kao službeni

 4. Croat kaže:

  Goran Milic je jednom napisao da ga niko nece ubediti da je jedan Avganistanac i jedan Nemac isti al da je siguran da medju obe grupe ima isti broj dobrih ljudi.

 5. Natio & ratio kaže:

  @ amacak
  09. 04. 2021. u 01:09

  uzevši u obzir trend nataliteta bolje da su romski uveli kao službeni

  Ne samo s obzirom na trend nataliteta, nego i na trend opsteg mentaliteta.

 6. Frazeolog kaže:

  @ Croat
  Ono sto se podrazumeva pod pojmom “Dobri ljudi” u Afganistanu, ne mora i ne znaci automatski “Dobri ljudi” u Nemackoj. I jedna i druga etnija imaju svoja vlastita merila “Dobrote” i ona su ne retko u ostroj kontradikciji u medjusobnim relacijama. Kojekakve floskule o dobrim i losim ljudima kojih svuda ima, su samo suplje fraze koje se koriste u zavinosti od prilike i situacije.

 7. Miki kaže:

  Romska zastava ima više prava da visi na Gradskoj kući nego ona bunjevačka koja i nije njihova nego im je izmislio neki Stojnić

 8. Djuro kaže:

  @Miki,ajde malo spusti loptu, negde drugde idi i leci komplekse. Nikome ne smeta Romska zastava,štaviše drago nam je da bude na gradskoj kuci i treba tako.Koga interesuje tvoje merilo ,koja ima više prava a koja manje.

OSTAVITE KOMENTAR