Rotmanovi traže povrat imovine

Istorijski arhiv u Subotici će još samo mesec dana primati zahteve za izdavanje dokumentacije o oduzetoj imovini nakon rata, jer 1. marta ističe rok za to.

 

Za one koji su čekali poslednji trenutak da pokrenu proces restitucije svoje nekadašnje imovine možda i neće biti dovoljno vremena da se sva potrebna dokumenta pronađu, kaže direktor Istorijskog arhiva Stevan Mačković. On navodi da je poslednjih meseci, posebno tokom januara, višestruko povećan broj zahteva za pribavljanje pomenute dokumentacije, te da je očigledno da su se mnogi pokrenuli u zadnji čas.

 

Do sada je ukupno primljeno oko dve hiljada zahteva vezanih za povraćaj imovine, a među podnosiocima ima dosta i stranih državljana – iz Mađarske, Nemačke, Austrije, Engleske, Izraela, kao i iz bivših jugoslovenskih republika. Ipak, u odnosu na obim konfiskovane i nacionalizovane imovine, to je relativno mali procenat, dok većinu poseda koji se potražuju čine zemljište, nekadašnje male trgovačke radnje i salaši, takođe procentualno mali deo u odnosu na ukupno konfiskovanu imovinu. Nakon usvajanja Zakona o restituciji očekivalo se da će se u Subotici pojaviti naslednici firmi ili fabrika, od kojih neke i danas postoje, ili vrednih nekretnina, ali je subotički arhiv zabeležio samo zahtev porodice Rotman, koja je nekada posedovala fabriku bicikla „Partizan“.

FBP PARTIZAN bft

„Od poznatijih imućnih subotičkih porodica sa zahtevima za povraćaj pojavila se samo porodica Lederer, kao i naslednici poznatog gradonačelnika Karolja Biroa, graditelja današnje Gradske kuće. To ne znači da se ostali oštećeni, bivši vlasnici ili njihovi naslednici ne interesuju za povraćaj svoje imovine, jer postoji mogućnost da neke porodice imaju svu potrebnu dokumentaciju i da su se direktno obratili Agenciji. Nama se, dakle, obraćaju samo oni koji tu dokumentaciju nemaju“, napominje Stevan Mačković.

 

Ipak, iznenađujuće je da se u Subotici, pa i u celoj Vojvodini mali broj vojvođanskih Nemaca javio sa takvim zahtevima kada se zna da su oni bili jedna od većih zajednica u Vojvodini. Iako takođe postoji mogućnost da su oni uredno sačuvali zvanične dokumente o konfiskaciji, do sada zabeleženih oko hiljadu zahteva za povraćaj imovine je veoma malo u odnosu na pola miliona Nemaca, koliko ih je do Drugog svetskog rata živelo u Srbiji. Rudolf Vajs, predsednik Nemačkog narodnog saveza, navodi da je nemačka populacija do tada posedovala zavidan kapital: „Reč je o preko 60.000 imanja, više od 650.000 hektara zemlje, porodični računi u bankama, umetnine i pokretna imovina, što je sve procenjeno na par milijardi evra. A većina toga je oduzeta od njih“, kaže Vajs.

 

Posle završetka rata i proterivanja iz Srbije, podunavske Švabe su se raselile po čitavom svetu, pa je vrlo moguće da, recimo, porodice koje žive u Americi, Australiji i širom sveta, nemaju pravih informacija o restituciji u Srbiji, navodi Stjepan Seder, predsednik Udruženja Karlovitz iz Sremskih Karlovaca.

 

„Njihova deca ili čak njihovi unuci nemaju možda više ni motiva niti interesa da se bave tim problemom. Veze su pokidane i nestao je i onaj emotivni odnos prema nekadašnjem životu u Vojvodini, koji je još uvek postojao do pre par decenija kod većine tada još uvek živih vlasnika. Oni uglavnom nisu među živima, a ne smemo zaboraviti ni činjenicu da Zakon o restituciji zabranjuje vraćanje imovine onima koji su bili regrutovani u okupacionim snagama, kao i onima koje je na neki način obeštetila nova država u koju su se odselili“, kaže Seder.

 

Postoji takođe i mogućnost, kako ističe direktor subotičkog arhiva, da su zbog protoka vremena – a prošlo je više od pola veka od tih događaja, dok se na sam Zakon o restituciji, odnosno njegovu konkretnu realizaciju čekalo više od 20 godina – mnogi možda odustali, izgubivši nadu da će se oduzeta imovina uopšte vraćati.

 

 KOMENTARI

 1. pravdoljub kaže:

  svakom svoje i bice nama svima bolje..

   

 2. Bunja kaže:

  Gosn Mačkoviću pozovite Čvarkova da vam reši stvar…. 🙂  biće brže! 

 3. Kertvaros kaže:

  Nije valjda da neko veruje da su proteranim Nemcima deili za sretan put potvrde o oduzetoj imovini,  tapije na zemlju i vlasnicki list nad nekretninama. Ti ljudi su otisli doslovno sa onim sto su imali na sebi i to samo pod uslovom da se nekome iz odbora za ispracaj nije dopao neciji kaput ili cipele.

 4. pravdoljub kaže:

  Ni nase stare nije niko zalio, Nemacka je bila agresor. U znak odmazde im je i uzeto sve, isto kao i nasoj sirotinji ali i gazdurinama za vreme "obaveze"..

 5. zorandjala kaže:

  Ja bi vratio amerikancima osiromaseni uranijum i kasetne bombe pa i ove iz palica samo neznam jel to restitucija 

 6. Zoki kaže:

   

  zorandjala:

  Ja bi vratio amerikancima osiromaseni uranijum i kasetne bombe pa i ove iz palica samo neznam jel to restitucija 

   

   

  Ovde napišite odgovor…Al si postao odjednom "pametan" ,sve ovo nisi znao dok ti ja na ovom forumu nisam napisao?

 7. Bohrer kaže:

  Oko Rotmana najviše problema će imati gazda Vojnić-Europetrološ ,naime on je na tuđoj imovini koji pripada Rotmanu sagradio svoju benzinsku pumpu.

 8. lux kaže:

  Baš ste našli stručnjaka Vajs Rudolfa za povrat uduzet imovine ,pročitao nekoliko izveštaja o imovini vlasnika prije 2 svetskog rata pa danas prodaje vam mlaku vodu. Uostalom on je najma nje pozvan da da izjave po ovoj temi.Naime njemu i porodici nije ništa ni oduzeto,a on poreklom nije ni Nemac ,ni Austrijanac već do 18 godine bio vođen pod imenom i prezimenom Zoran Živković. On samo dobro zna prodati neke neispitane informacije,i dobro na tome zaraditi.A sa druge strane gosp, Vajs nema pravo da odredi ko kojoj naciji pripada,već je to isključivo pravo pojedinaca.

 9. Subotičanka kaže:

  Ajoooj , samo o njegovim svim lažima nemojte ni početi pričati – neće stati ni u ceo roman

 10. pravdoljub kaže:

   

  zorandjala:

  Ja bi vratio amerikancima osiromaseni uranijum i kasetne bombe pa i ove iz palica samo neznam jel to restitucija 

   

   

  Ovde napišite odgovor…Zoki 🙂 ni pet ni sest nego da pocnemo sa iskopavanjem i saljemo im nazad prvim avionom 🙂

OSTAVITE KOMENTAR