Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.

Poljoprivrednici su se jesenas nadali da će veleprodajna cena jabuka prve klase tokom zime dostići najmanje 40 dinara, ali za nju dobijaju tek nešto više od polovine tog iznosa.

Biranje jabuka u hladnjači u Hajdukovu je u punom jeku. Otvaranje komora je predviđeno na proleće, a one su ispunjene voćem vrhunskog kvaliteta. Za sada voćari prodaju jabuke iz svojih kućnih hladnjača. Rusko tržište je zahtevno, pa se u gajbe stavlja samo potpuno zdravo voće, gajbe zatim idu na palete, a one na ruske kamione.

Za kilogram prvoklasnih jabuka isporučenih na rusko tržište, proizvođačima iz peščare plaćaju samo 25 dinara. To je za najmanje 10 dinara ispod cene proizvodnje. Na proizvođačkim pijacama istu jabuku možemo kupiti za 50-60 dinara. U isto vreme supermarketi istu jabuku naplaćuju od 100 do 140 dinara po kilogramu.

Norbert Kovač, voćar iz Hajdukova, doneo je u ponedeljak pre podne četiri palete jabuka u hladnjaču. Napravio je više tura jer ono što ima, želi da proda. On je rekao da i pored nerentabilne proizvodnje, pošto su oni generacijski proizvođači, još uvek neće izvaditi stabla jabuka, istrajaće i dalje u voćarstvu. Norbertovi roditelji, kao i baka i deda, takođe su se bavili proizvodnjom jabuka, neprekidno su sadili i razvijaji svoje voćnjake. „Ove godine nećemo dobiti proizvodnu cenu jabuka, ako je budemo prodavali na rusko tržište, ali nešto moramo uraditi sa njom, jer je i domaće tržište zasićeno. Moramo da prodamo jabuku, dok je njen kvalitet još prihvatljiv, prinuđeni smo da je prodamo.”

Prema rečima Šandora Abrahama, direktora hladnjače u Hajdukovu, za jabuke se plaća vrlo malo, ali voće koje se čuva u hladnjačama kod kuće, ne može dugo da stoji. Dakle, mora se prodati kako proizvođači ne bi imali dalje gubitke. „Žene trenutno biraju jabuke Ajdared. Te jabuke su nam donete iz spoljnih hladnjača u petak. Mogu vam reći da kvalitet jabuke nije baš najbolji. Na ruskom tržištu postoji velika kontrola kvaliteta, pa će zbog toga jedan veliki deo roda odpasti.”

Trenutna cena pažljivo odabrane, prvoklasne jabuke za izvoz je ista kao i jesenas, dok su sve osnovne namirnice, kao i gorivo, radna snaga, materijali za ponovnu proizvodnju znatno poskupeli.

 

Pannon RTV



KOMENTARI

  1. Stipan kaže:

    Rusi su izgleda postali neki prefinjen narod kad tako biraju. Nekad su se radovali ako su imali uopste nesto da pojedu.
    I mislio sam da su nam braca, kad ono corak.

  2. Hajdi kaže:

    Pa zar ste tako brzo zaboravili da su prošle godine Rusi morali da vrate na desetine šlepera srpskih jabuka jer smo hteli da im uvalimo neke pune kancerogenih hemikalija koje nisu prošle preglede. Zašto bi bili fini prema nama, kad smo pokvareni.

    • Trovach kaže:

      To nije istina i ne znam otkud ti taj podatak. Nasi vocari znaju da Rusi „trebe picajzle“, pa paze na svaku sitnicu da im ugode. Bio je problem pre nekoliko godina kada su nasi muvatori hteli da im uvale uvezenu poljsku jabuku, pa su Rusi sve poceli stogo da kontrolisu. Uzgred, otkud ti to da se jabuke prskaju „kancerogenim hemikalijama“? Svake godine se izbaci mnogo aktivnih materija i na kraju cemo bukvalno zavrsiti sa bio proizvodnjom, ali pocnite, onda, da se navikavate na ucrvane jabuke koje ce poceti da trunu 2 nedelje posle berbe.

    • Timea kaže:

      @Trovach
      pa ti možda spavaš u pećini, pa nisi primetio, ali to ti je bilo bukvalno u svim novinama prošle godine, bilo je na nivou skandala, Blic je čak detaljno istraživao. Nisi ti jedini Trovač u ovoj zemlji, znaš. Mi smo hteli da im uvalimo felerične jabuke po starom srpskom običaju koji ovih dana i Novak propagira, ali to u svetu ne prolazi.

    • Trovach kaže:

      @Timea…Verovatno je Bljuc (Blic) kompetentniji u zastiti bilja od mene koji ovaj posao radim vise od 33 godine. Te felericne jabuke su imale crve, pa su zato vracene, a da su bile zatrovane da nista zivo ih ne moze preziveti, tada bi to bio problem. Samo mi reci kada se javlja 4. i 5. generacija jabukovog smotavca (Cydia pomonella), pa da vidim kakav si strucnjak.

  3. Croat kaže:

    Mozda da se nemuva sa carinskom deklaracijom i da se uvezena ne utrapljuje Rusima kao nasa mozda bi i bila bolja cena. Neverovatno kako ova drzava sve us..e

  4. Calvados kaže:

    Ne placaju Rusi lose. Stavise oni dobro placaju kada se uzme u obzir da nikakda nista po Istocnoj Evropi nisu ni placali. Oni kad im nesto treba – uzmu harac. Sta vi onko mislite da kada Lavrov lupi sakom po stolu i drekne Kosovo je Srbija! da je to tek tako besplatno? Rusi su izgubili Istocnu Evropu ali su dobili u zamenu celu Srbiju. Raspitajte se malo kod Madjara, Poljaka, Rumuna itd kako placaju i kada placaju Rusi. Kako bi bilo da vocari iz Srbije polako pocnu traziti neka nova trzista? Kako bi bilo da se umesto jabuka pakovanih u gajbice pocnu plasirati sokovi, vino, rakiija, razni kompoti, marmelade, duboko zamrznuti kolaci, strudle sa jabukama i slicni finalni proizvodi. Napraviti jednu potpuno novu trgovacku i proizvodnu strategiju i sa time se pojaviti na trzistu. Jednu strategiju totalno suprotnu od one koja se bazira na principu „daj sta das“ Ili kako bi bilo da drzava Srbija zastiti malo svoju poljoprivredu od damping cena iz inostranstva? recimo kao sto je svojevremeno SFRJ nogama i rukama svim mogucim carinama stitila na primer Crvenu Zastavu i njen vrhunski proizvod i zadnju rec automobilske tehnike – Ficu. Kada su Kragujevcu poskidali ukrasne lajstne iz pedesetih godina proslog veka sa Fice i to sve onda proglasili za novi proizvod – delo nasih ruku i nase pameti nasih inenjera, kupci su u to glatko poverovali. Ja ne mogu da shvatim logiku da je za jedan kilogram jabuka, za koji treba 5 litara kerozina da bi doleteo sa Novog Zelanda do Nemacke, moze biti niza cena nego za kilogram jabuka iz Srbije odnosno Backe. Ovde nesto debelo nije u redu.

  5. jovan kaže:

    @ Trovach : Ako nije istina da se tretiraju ,kancerogenim hemikalijama, zašto posle špricanja kod branja nekvalitetnih-nedoraslih plodova koriste zaštitne rukavice i zaštitne maske? Naime i nekoliko dana nakon špricanja-tretiranja voćki i sama zemlja je u toj meri zasičena otrovom i otrovnim isparanjima da bez zaštitne opreme ne može se uči u voćnjake. Da ovako nešto se događa i u Hajdukovu.

    • Trovach kaže:

      To je teska budalastina kada Rusi odjednom pozele da se bere nedozreo zlatni delises jer potrosace podseca na greni smit koji kasnije sazreva. Cak ni u vreme poluzrelog zlatnog delisesa nema ostataka pesticida zbog kojih bi bilo potrebno nositi rukavice i maske. Moji stricevi su bili vocari u vreme kada se prskalo kreozanom, lindanom, ultracidom, dimekronom, lebaycidom…Nekako smo preziveli do danas. Nedavno je izbacen hlorpirifos i dimetoat, a nemamo dobru zamenu. Ostaju sve manje stetne i manje efikasne aktivne materije, a vi i dalje laprdate o kancerogenim pesticidima. Ono sto smo mi 68. godiste (u vreme SFRJ) kao bebe imali u masnom tkivu (DDT, Lindan, Dieldrrin. DNOC…) je bio svetski rekord, a i dalje smo zivi. Cak sam sa svojih 53 godine zdraviji nego sto je moj tata bio u ovim godinama. P.S. Od organofosfata je ostao samo Imidan, ostali su jos piretroidi koji su vise nadrazujuci nego otrovni i gomila novih aktivnih materija koje su skoro, ili potpuno bio pesticidi, ali ce njihova efikasnost biti mnogo manja za nekoliko godina. Naviknite se na ucrvane jabuke, jer to je buducnost.

  6. ................................................. kaže:

    Kratko i jasno bez obzira na sve , pa i na silna trovanja okoline prilikom prskanja popularnim „BESLER“-ima, jabuka nema budućnost u ovom podneblju. Inače čoveku je zdravije ispušiti cigaru nego pojesti jabuku. Zbog čga nijedan zaštitar ne objavi putem medija kada i gde će se i sa kojim sredstvom će se tretirati voće??? ZAŠTO???-Zato jer se prska sa svim i svačim, Jabuka ponavljam nema perspektive i one nisu za konzumaciju barem dva-tri meseca posle berbe jer su preotrovane. da nije tako nebi ljudi padali po voćnjacima, nebi pekla usta konzumenta istih posle pojedene jabuke i bilo bi TRANSPARENTNO sa čim se prska.

  7. croat kaže:

    Trovach
    Moj drugar je negde u kraju vinograda imao neku jabuku koju mu je bilo mrsko obrati i u novembru kada smo otisli tamo nesto raditi jos je bilo na njoj socnih i ukusnih jabuka. Drugar mi rece da je to neka ko zna kakva sorta, tamo je od pamtiveka, nikad je nije prskao ali uvek je bilo nesto roda na njoj. Mozda nam treba nesto tako otpornije a da manje zderemo i manje bacamo.

    • Trovach kaže:

      Mozda je stara sorta ruzmarinka. Njena osnovna boja je svetlozelena sa malo crvenila na suncanoj strani. Tokom cuvanja dobije masnu prevlaku, sto je karakteristika jos nekih sorti (pa ljudi misle da se plodovi necim tretiraju). Ipak, svaka jabuka se ucrva, a napadaju je razne vrste vasi, crveni pauk… Stare sorte mogu biti nesto otpornije na bolesti, ali ne i na stetocine. Ako se secas izgleda plodova pokusaj je opisati.

  8. masno tkivo kaže:

    @ Trovach

    Sad mi je jasan tvoj nick. Ti u stvari nisi trovach ali bi voleo da budes

  9. croat kaže:

    Uf, definitivno crveno zelena ali nije imala to masnu prevlaku, pomalo kiselkasta i hrskava, srednje velicine sto verovatno suzava pretragu na 30 vrsta 🙁

    • Trovach kaže:

      Tu masnu prevlaku dobije kasnije tokom skladistenja. Ruzmarinka je kiselkasta, ali nema bas neku aromu. Plodovi su blago izduzeni i blago se suzavaju ka donjem delu.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: