"Sa salaša"

Juče je u restoranu Majur na Kelebiji održana prezentacija projekta Regionalni brendovi domaće hrane, marketinške agencije "Piar" iz Subotice.

Slika

Cilj projekta je povezivanje proizvođača karakteristične domaće hrane određenog podneblja sa kupcima, kojima je ta hrana često nedostupna. Radi se o hrani koja se proizvodi u malim količinama i koja u potrošačkom društvu gubi bitku sa jeftinijom i dostupnijom industrijskom hranom. Iz tog razloga je pre svega potrebno organizovati male proizvođače u klastere, zatim izgraditi brend takve hrane, kao i kanale distribucije iste. I sve to sa ciljem da hrana bude dostupna krajnjem kupcu koji je pre kupovine upoznat sa robom.

Na prezentaciji projekta, kreator ideje Savo Duvnjak, naveo je primer autohtone hrane ovog podneblja koja bi mogla da se uklopi u brend pod nazivom "Sa salaša". Brend "Sa salaša" ima za cilj okupljanje svih onih proizvođača hrane koja se nekada proizvodila na salašu poput suhomesnatih proizvoda, kozjeg sira, vina, rakije, paprike… Tek formirani regionalni brend koji je u procesu zaštite, trenutno okuplja desetak proizvođača, poput "Ban Bana", "Skenderova", vinarije "Čuvardić" itd…

Slika
"Sa salaša"

– Mi smo u okviru brenda "Sa salaša" do sada okupili desetak zaista ozbiljnih i jakih klijenata, a verujem da ćemo nakon ove promocije imati još bar par jakih proizvođača sa ovog podneblja koji će biti spremni da priču šire dalje. U Srbiji, tačnije u Kraljevu i Čačku smo obavili razgovore sa nekoliko udruženja proizvođača pri čemu smo naišli na veliko interesovanje, i oni će u najmanju ruku pristati na saradnju. – ističe Savo Duvnjak za GradSuboticu.

S obzirom da se ovakava hrana proizvodi u manjim količinama, ona se ne može distribuirati putem velikih trgovinskih lanaca, već je potrebno stvoriti alternativne kanale distribucije kao što su na primer pijace i specijalizovane prodavnice ovakve hrane pa se kao ključni partner u distribuciji vide Pijace Srbije sa kojima je uspostavljena saradnja.

U svakom slučaju, potrebna je izuzetno velika energija i izuzetno mnogo rada i znanja da bi brend "Sa salaša" postao prepoznatljiv i dostupan svima, a poznavajući kreatora ideje ne sumnjamo da će brend i zaživeti.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

47 + = 57

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: