Šahovnica kao – flor

Kao i prošle godine, prvi čovek Subotice Jene Maglai odbio je zahtev Hrvatskog nacionalnog veća da se prezentacija monografije "Tradicijska baština i etnokulturalni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca" održi u Gradskoj kući. U odgovoru na zahtev gradonačelnik im je, umesto Velike većnice, odobrio na korišćenje salu u Novoj opštini, ali se tribina u utorak uveče, ipak, održala u prostorijama HKC "Bunjevačko kolo". U znak negodovanja, veliki broj prisutnih, među kojima su i visoki funkcioneri HNV, oko leve ruke nosili su flor sa obeležjem hrvatske šahovnice.

sahovnica_620x0

– Tokom Drugog svetskog rata Jevreji su morali da nose trake da bi se znalo ko su i na osnovu toga im je zabranjivan pristup javnim prostorima i mi smo želeli da na isti način ukažemo na činjenicu da nam je uskraćeno korišćenje Gradske kuće za skup koji nije političke već naučne prirode – objašnjava Darko Sarić Lukendić, predsednik IO HNV. – Prostor Gradske kuće treba da simboliše ravnopravni život u gradu, a ne da se uskraćuje kada su posredi identitetska pitanja na relaciji Bunjevci Hrvati i Bunjevci nehrvati. To uskraćivanje je slanje političke poruke da to nisu legitimne teme u ovom gradu.

Na situaciju, koja se ponavlja drugu godinu zaredom, Gordan Markotić, ambasador Hrvatske u našoj zemlji, gleda kao prilično loš signal za hrvatsku nacionalnu zajednicu.

– Moram izraziti nezadovoljstvo što prezentacija važnih dokumenata nije u Gradskoj kući, gde bi trebalo da bude, jer manjine pored opštih, koje su karakteritične za sve, imaju i neke posebne teme, koje su od velikog interesa nja njih – ističe ambasador Markotić. – Običaji bunjevačkih Hrvata, njihova kultura i tradicija su veoma značajni za hrvatsku zajednicu, a nadam se da ćemo prilikom trećeg predstavljanja radova na ovu temu ući u Gradsku kuću.

DOSLEDAN STAV

O ovome, gradonačelnik Subotice Jene Maglai nije želeo da polemiše, obrazlažući da je svoj odgovor dao HNV. U njegovom obrazloženju stoji samo da se zbog "nemogućnosti korišćenja Velike većnice odobrava korišćenje sale br. 1 Nove opštine". Podsetimo, prošle godine, kada se desila ista situacija, gradonačelnik je rekao da neće da dozvoli održavanje političkih skupova u Gradskoj kući i da "broji krvna zrnca svojih građana".

 

 

NOVOSTIKOMENTARI

 1. neko a niko kaže:

  Nemojte cackati mecku, neka je neka spava.

   

 2. JovaToYou kaže:

  Ajde ne pravite od muve magarca. Non stop neko prenemaganje. A kada se izađe u susret manjinama onda muk. Bolje da radite na zbližavanju ljudi. Manje priče više rada. Mislite na budućnost, ne robujte prošlosti. Opštedobro je nešto čime treba da se bavite, a ne spletkarenjem, šibicarenjem i ličnim sitnim interesima.

  Ovde mislim na sve manjinske i većinske zajednice-političke stranke…Jer se svi slično ponašaju.

 3. Ivo kaže:

  Dragi Moji Hrvati Bunjevci itd… Imam par pitanja pa se nadam da cu i dobiti odgovor, ovako ZASTO je problem sto vam nije dozvoljeno da odrzite prezentaciju knjige u varoskoj kuci ? Meni iskreno nije jasno ! Drugo kakve veze ovaj grb ima sa vama ? https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10259329_284075841753941_7157579402489934925_n.png?oh=ea737d848761ccedde3d3248eb7efe32&oe=557926E2 

  Koliko ja znadem 😀 ovo je grb koji koriste HERCEGOVCI a vi nemate sa njima aman bas nikakve veze koliko je meni poznato, to sto mislite da imate to je greska u tumacenju. 

   

 4. Sladja kaže:

  Da nije "malo" neukusno i licemerno izjednačavati se sa Jevrejima koji su pod tom istom šahovnicom bili u II sv.ratu progonjeni i ubijani, kao uostalom i Srbi i Romi? 

 5. deki1985 kaže:

  Ovi sto zaradjuju na nacionalizmu su najgori polusvet……..

 6. stormwatch kaže:

  Meni je ovo izuzetno smesno.

 7. brat kaže:

  Koliko ja vidim, pa ni HKC "Bunjevacko kolo" niste mogli napuniti… 

 8. Daddy kaže:

  Nadlaktice su nosili Jevreji iz straha a nacisti iz mrznje. Vi niste uplaseni, a nit su vam namere dobre!

 9. Daddy kaže:

   

  brat:

  Koliko ja vidim, pa ni HKC "Bunjevacko kolo" niste mogli napuniti… 

   

   

  Nije ono ni njiovo, samo sto su uspeli Bunjevacko Kolo prisvojit. Dok smo Bunjevci ko narod bili zabranjeni 45 godina nismo mogli javno "NI" svoje kulturno-umetnicko postojanje izvodit / delit sa ostalim sugradjanima bez da neko "ko nije Bunjevac" dobije kredit za to. E tu se Rvati uporno guraju. 

  Stvarno ste dosadni. 

  Duzijanca je rukama pleteno, bunjevacko zlato!

  Bunjevac zivi!

   

   

OSTAVITE KOMENTAR