Sahranjen Stipan

U 76. godini života preminuo je Stipan Jaramazović, jedan od najpoznatijih stanovnika Subotice i Palića.

Stipan je bio čest gost u javnim ustanovama, a njegova prijateljska i direktna ličnost bila je nezaobilazna pojava subotičkih ulica i svakodnevnog života. Mnogi su ga nazivali i subotičkom legendom o kome je kružilo mnoštvo fiktivnih ili stvarnih priča. Malo se znalo o njegovom životu. Godinama se bavio isporukom cveća. Živeo je sa sestrom na Paliću koje se brinula o njemu. Stipan Jaramazović je sahranjen na Kerskom groblju u Subotici.

Pannon RTVKOMENTARI

 1. Joso kaže:

  Počivao u miru Božjem!

 2. ludilo kaže:

  Nas dobri Stipan. Poslednji pozdrav

 3. Pax tecum kaže:

  Eto i na njega je dosao red.
  Pocivaj u miru legendo Suboticka.

 4. zozon kaže:

  Saučešće porodici

 5. Anonimni kaže:

  Simbol grada, pocivaj u miru Stipane.

 6. rodjeni subotičanin kaže:

  Deo mog detinjstva. Počivaj u miru dobri Stipane.

 7. Bujočikin Slobodan kaže:

  Počivaj u miru Stipane. Saučešće poridici.

 8. Zlata kaže:

  Iskrena ne skvarena dusa, svi smo ga voleli, mogao bi i ON dobiti neku ulicu u Subotici, zavredio je mnogo vise od nekih!! Ako ima Bagremova Orahova i drugi nebitni imena zasto ne bi bila i STIPANOVA ulica!!

 9. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Dobri naš Stipan. Ne mogu da verujem da ga više neću videti kako šparta kroz grad. Mnogo je priča o njemu, ovo je stvarna, jer sam joj prisustvovao. Neke zime jedno prepodne kod “dragstora” uhvate neki mamlazi da ga zafrkavaju. Trpio Stipan, trpio, a onda mu pukne film i unese se ljutito bezobrazniku u lice: “Nemoj ti mene da diraš, znaš!”, kaže odsečno, a odmah na to doda onako mekano: “Ja sam pre`lađen!”

 10. Ljubica kaže:

  Stipan je živeo na Paliću s bratom,čika Jazom,koji je brinio o njemu

 11. Croat kaže:

  Stipan je zaista bio jedna dobra dusa, saucesce poridici!

 12. kekec kaže:

  Ziveo je sa bratom na Palicu a ne sa sestrom. Pocivaj u miru!

 13. Pravdoljub kaže:

  Pokoj vični daruj mu Gospodine. ZBOGOM DOBRI STIPANE. Porodici, rodbini i prijateljima najiskrenije saučešće. APELUJEM da grad Subotica pod HITNO jednoj od ulica da ime ovog našeg iskrenog prijatelja..

 14. Joso kaže:

  Da,živio je s bratom Jazom,ali koliko znam,Jazo je umro prije njega.Ne znam ko se nakon toga brinuo o njemu.Valjda netko jeste.Sada je sigurno u raju jer sam uvjeren da ga je zaslužio.

 15. Pax tecum kaže:

  Odlaskom Stipana je otisao i jedan arhaicni, nepatvoreni Bunjevacki idiom. Govor kojim je on maestralno vladao upravo zahvaljujuci da je onaj jezik iz vremena kada je on kao dete “prodivanio” uspeo da zadrzi i konzervira bez ikakvih neologizama i stranih primesa koje dolaze pod uticajem skole i medija, i sacuva ga u svojoj originalnosti. Velika je steta da niko od nasih lingvista nije sa njime napravio bar jedan tonski zapis i tako sacuvao od zaborava jedan stari Bunjevacki vokabular koji danas sve manje susrecemo i sve redje negde cujemo.
  Sto se tice imenovanja jedne ulice po Stipanu, ideja je sama po sebi dobronamerna ali ne cuva od zaborava jer vremenom nove generacije koje neminovno dolaze nece vise znati kako i zasto i po kome se ulica zove. Stoga sam misljenja da bi jedna skromna bronzana statua postavljena negde u uzoj gradskoj zoni, najbolje sa “biciglom” i nonsalatno okacenim vencem na ramenu, sacuvala pricu i secanje na Stipana i to cak i za naredne generacije sada jos nerodjenih. Jedan takav rad bi mozda bio umetnicki izazov za Veru Gabric.

 16. Vesna kaže:

  Knjižara “Napredak” kraj osamdeseti godina, ulazi Stipan i pita “imaš za mene hemijsku olovku?” “Imam, Stipane” krenem da mu dam po mom izboru, Stipan neće tu, već pokazuje na drugu, ubacuje se moj kolega i kaže “Stipane, ta je skupa, ne možeš tu dobit!” Stipan, iznerviran, upre prstom u kolegu i reče “Tebe ne volim, nju volim” i pokaze prstom na mene, okrene se i njemu svojstvenim, brzim korakom izađe iz knjižare. Na kratko me volio Stipan, ja ću njegovu dobrotu i neiskvarenost, zauvek.

 17. Pax vobiscum kaže:

  Da,odlaskom Stipana odlazi i jedna stara Subotica u kojoj su Bunjevci još koliko toliko nešto značili za razliku od danas.
  No,vremena i vijekovi nezadrživo prolaze i sa sobom gutaju u zaborav mnoge ljudske sudbine.U ovo vrijeme Božića valja nam se podsjetiti da je Isus Krist alfa i omega,gospodar vremena i vijekova i u Njegovoj vječnosti ni jedna ljudska sudbina ne propada.

 18. NataaLija kaže:

  Pre 6 godina,jednom prilikom sam stajala na autobuskom stajalistu kod lifke, iako nisam pusac niti sam imala bilo sta nalik na cigaru u ruci,prisao mi je Stipan i rekao: ,,Nemoj pusiti,dobices rak”. Samo sam se nasmejala i rekla ,,Necu”. 🙂

 19. Trovach kaže:

  Jednom prilikom je Stipan asistirao coveku koji je hteo auto da parkira u rikverc. Posto je to lose uradio, covek je cuknuo auto, a Stipan mu je rekao:”Sad’ izadji napolje i vidi sta si uradio.” Mislio sam da je to izmisljotina, ali je moj tata rekao da je on bio prisutan kada se to desilo.

 20. Dijaspora kaže:

  Ovi što lupaju minuse su verovatno “dođoši”

 21. su kaže:

  Podjose mi suze na oci, jos jedna suboticka epoha se zavrsila.

 22. ZAHVALA kaže:

  A bas je smekker na slici, uvek je nosio tu kapu kao Raja Gaja i Vlaja…i nikada nije uzeo nista u rucku morala si da mu stavis u njegovu torbu sto je trazio:)))

 23. Neko kaže:

  Jednoj debeloj gospođi niskog rasta je jednom prilikom na Korzu Stipan rekao onako u prolazu: “Ju, što si ti jako debela, tebe nećemo ovakvu moći staviti u kovčeg, moraš da smršaš pre nego što umreš”.

 24. Neko kaže:

  Pre dvadesetak godina je na Paliću u Zološkom vrtu bila načeta ograda sa strane prema jezeru.
  Stipan je bio sa Palića, znao je za taj otvor na ogradi i često je tamo ulazio unutra i izlazio napolje.
  Voleo je životinje i sa njima je pričao isto kao i sa ljudima.
  Nešto im je kratko rekao, dobacio i nastavio je dalje svoju šetnju.

 25. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Stipanov brat Jazo bio je Josip Jaramazović-Jazo, ako se dobro sećam imena, bio je magistar ili čak doktor mislim poljoprivrednih nauka, u svakom slučaju znao sam ga 70-ih i 80-ih godina kada je bio direktor “Rasadnika”, ako se u to vreme tako nazivao, ili je bilo preduzeće “Palma parkovi i rasadnici”. Vrlo učen, stručan i cenjen rukovodilac i stručnjak u toj oblasti i bilo bi interesantno istražiti njegovu biografiju, sećam se da je Subotici u to doba dosta toga dao i doprineo. Nekako je tiho nestao, verovatno kada je otišao u penziju, posle njega je brigu o Stipanu preuzela sestra.

 26. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  U vreme kada je nosio vence, Stipan je imao običaj da upadne u Udruženje penzionera, tamo u Save Šumanovića, nameri se na nekog penzionera i kaže: “I tebi ću nositi vinac, da znaš! Vidi kako ti se providu uši, nećeš dugo!”

 27. ZAHVALA kaže:

  Stipan je legenda jos me je Tetke upoznala Snjim kao Gradskoj Legendi…

 28. ffilozoff kaže:

  Stipan je LEGENDA grada SUBOTICE !! Nema SUBOTICANINA ko nije cuo za njega!!! A LEGENDI treba spomenik,i pocasni GRADJANIN !!! Malo mi cure suze,,,u jahtingu sam ga vidjao…oooj zivote…Ustvari prico sam sa njim godinama…otiso mi deo detinjstva-placem…

OSTAVITE KOMENTAR