Šajin: Ovo nije običan kriminal

Incident koji se dogodio proteklog vikenda i u kome su povređena dva mlada Subotičanina poprimio je razmere koje nije trebao, jer je otvorio mnoga nerešena pitanja o bezbednosti Subotičana. Iako je policija na brzo i efikasno uhvatila osumnjičenje za incident, Više tužilaštvo je delo kvalifikovalo kao razbojništvo, bez ubistva u pokušaju kako se očekivalo, jer je jedna žrtva dva puta pregažena, a druga maltretirana, izbačena iz automobila i pregažena!

 

Tim povodom gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednik Saveta za integraciju Roma Vlade Republike Srbije Srđan Šajn održali su sastanak i saglasni su da tužilaštvo treba da se odlučnije bori sa svim slučajevima koji za posledicu imaju nanošenje telesnih povreda.

 

– Savet je oformljen pre tri meseca pri Vladi Republike Srbije, i njegov osnovni zadatak je vršenje monitoringa u intergacijama Roma u društvene zajednice. Bez obzira na to šta se desilo moramo da štitimo građane. Dodatno je strašno što su osumnjičena dva maloletna lica i na nama je veća odgovornost, kao i na tužilaštvo koje mora odlučno da reaguje. Ovo nije običan zločin, ovo je atak na život i na ljude – rekao je Srđan Šajin, predsednik Saveta za integraciju Roma Vlade Republike Srbije.

 

Nakon sastanka sa Šajinom, gradonačelnik se sastao i sa načelnikom PU Subotica.

 

Na sastanku gradonačelnika Subotice Modesta Dulića i načelnika Policijske uprave u Subotici MUP-a Republike Srbije Borivoja Mucalja, kome je prisustvovala i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja, rukovodstvo grada je upoznato sa bezbednosnom situacijom u Subotici.

 

– Gradonačelnik je čestitao Policijskoj upravi u Subotici na brzoj i efikasnoj akciji lišavanja slobode odgovornih za nemili događaj od proteklog vikenda u gradu i najavio logističku pomoć grada u funkcionisanju Policijske uprave u Subotici. U prvoj fazi, grad će finansirati postavljanje 9 kamera za video nadzor na najznačajnijim javnim lokacijama. Takođe grad Subotica i Policijska uprava u Subotici će zajednički zatražiti od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije prijem 50 novih policajaca u Policijskoj upravi u Subotici. MUP-u Republike Srbije će takođe biti upućena inicijativa da se u Policijskoj upravi u Subotici formira stanica za hitne intervencije. Gradonačelnik Dulić izrazio je spremnost da grad finansira opremanje takve policijske jedinice. Rukovodstvo grada i Policijska uprava u Subotici i nadalje će preduzimati sve mere i aktivnosti kako bi se obezbedio miran i siguran život svih građana Subotice i sprečavati svako delovanje koje ugrožava međunacionalne odnose u gradu- piše u saopštenju Kabineta gradonačelnika.

 

Kazna za razbojništvo kada su u pitanju maloletna lica je do 10 godina zatvora.KOMENTARI

 1. doomsayer kaže:

  Pa dobro gospodine Šajn,sto niste obisli momke koji leze u bolnici?

 2. Evo me posle 6 dana kaže:

  Pitam se, zašto Šajn nije prvo svratio u bolnicu, da poseti nesrećne mladiće, zašto nije posetio njihove porodice, potom svratio u policiju, pa u sud, da objasni da ovo nije razbojništvo, nego pokušaj ubistva i na kraju posete poveo njegov karavan u njegov komšiluk. Možda i nebi došao da te Đilas nije doveo.

 3. crni kaže:

  pa oni se samo smeskaju i slikaju i izmislalju neka radna mesta da bi mogli da klepaju pare ,pa koji ce nam vie policije i ovako niko nista neradi ,sta ce oni sa tim da dobiju ?
  neko ce da dobije . 

 4. stormwatch kaže:

  Ovo je toliko providno i toliko gnusno da za ovo ne postoje kulturne reci kojim ovaj BEZOBRAZLUK moze da se opise. Pokusaj ubistva Suboticana? Ma ko to ***…pojela maca ali su se svi toliko uplasili da se tim divnim, miroljubivim i postenim Romima slucajno nesto ne desi.

 5. MILINA kaže:

  Ne treba nam da placamo novih 50 policajaca, dovoljno bi bilo da ovi vec zaposleni rade, a ne da sede po kaficima i kancelarijama (ili hvataju gradjane koji su zaboravili licnu kartu)

 6. Nikola kaže:

  Nije mi jasno sta trazi , Maria Kern Soja na sastanku Gradonacelnika i nacelnika policije, zar misli da oni nemogu to resiti bez nje. Sad je vec malo degutatno kako se ona pri svakom pojavljivanju gradonacelnika i ona obavezno nadje da bi se slikala za javnost.
   

 7. građanin 2 kaže:

  Ne treba povećati broj policije već postaviti sastav policije da je određen broj rođeni Subotičani, jer treba poznavati mentalitet ovoga naroda da bi se mogli rešavati problemi, sudstvo je Subotici zlo svega, sa odlukama toleriše i provocira stanovništvo sa neenergičnosti odlukama zanemaruje korupciju , rad na crno kod privatnika koji rade bez obrtnice ne plaćaju porez, porez se mora plaćati da bi sutra moglo živeti bez obzira koja vlast je, poštovani sugrađani pokušajmo zajedno rešiti sa određenim organima u našoj Subotici, unapred HVALA na pomoći

 8. JimmyQ kaže:

  Ma može sve to, dajte još policajaca…ALI obavezno i broj na koji može da se nazove svaki put kada vidiš policajca kako sedi u kafiću, kockarnici, pečenjari i sl. Da je broj besplatan i da se stvarno reaguje na pozive…Zvuči jadno i banalno, ali meni živci pucaju od njih. Pa ko od nas može da ode s posla kad hoće i sedne negde na kafu i to još u radnoj uniformi?!?!Od mojih para tebe finansiraju da me čuvaš, ja ne smem da šetam ulicom normalno a da me neko ne pokrade, kuća mi ima više katanaca nego zatvor, a ti ležiš i smeješ mi se u lice…Ne ide to tako!

 9. dane kaže:

  mene su tako pre dve godine kod dzentlmens paba presrela 4 lica i izprebijala i oteli mi licne stvari , policiji je trebalo45min da izadje na lice mesta koje je udaljeno svega nekih kilometar od stanice cak ni iz auta nisu izasli da vide dali sam dobro , nego sa dva naprsla rebra sam morao da se vucem po ulicama do kuce , e to je suboticka policija 

 10. Ма дај kaže:

  JimmyQ:

  Ma može sve to, dajte još policajaca…ALI obavezno i broj na koji može da se nazove svaki put kada vidiš policajca kako sedi u kafiću, kockarnici, pečenjari i sl. Da je broj besplatan i da se stvarno reaguje na pozive…Zvuči jadno i banalno, ali meni živci pucaju od njih. Pa ko od nas može da ode s posla kad hoće i sedne negde na kafu i to još u radnoj uniformi?!?!Od mojih para tebe finansiraju da me čuvaš, ja ne smem da šetam ulicom normalno a da me neko ne pokrade, kuća mi ima više katanaca nego zatvor, a ti ležiš i smeješ mi se u lice…Ne ide to tako!

  У праву си, треба да уведу такав број, као и додатни где би се пријавила корупција у самој полицији. Али да не буде кол-центар где се након пријаве праве блесави и заборавни, већ да стварно учине нешто по том питању. Ја се сећам кад сам био средњошколац и кад сам са друштвом посећивао играоницу (са рачунарима), сваки дан је долазила једна патрола полицајаца (обојица су били старији од 30 година) да игра Кантер страјк или Доту… Са све униформама, пиштољима, чак су једном скинули пендреке и шапке и ставили их на столице поред својих, а кад је један дечко хтео да седне и да игра (морао је да их склони са столице) – одмах су скочили на њега (ваљда су били под утиском игре па су мислили да је дечко неки терориста са Ц4 бомбом) и вукли га за рукав да га избаце напоље. А кад се умешао власник играонице – замало и њега да ишамарају због “ометања службеног лица”… Е зато што овакве типусе примају у полицију, зато нам и овако иде. Али сада је још горе, сад свако са средњом школом (било којом) може да упише полицијски курс и за 6 месеци да буде у патроли, па сад не само да су нестручни и не схватају свој посао озбиљно – већ себе доживљавају као неким факторима стабилности са 20-22 године живота па морају силно да се доказују малтретирајући недужне грађане. Срамота је коме све дају да обуче униформу и да се назове заштитником закона и грађана.

OSTAVITE KOMENTAR