Sakupljanje čepova i u Gradskoj kući

U Gradskoj kući u Subotici danas je potpisan sporazum o saradnji lokalne samouprave i humanitarno-ekološke organizacije „Čepom do osmeha”.

Organizacija “Čepom do osmeha” godinama realizuje nacionalnu kampanju čiji je cilj širenje svesti ka solidarnosti i empatiji, prvenstveno prema deci sa invaliditetom. Reciklažom čepova prikupljena sredstva se usmeravaju za pomoć deci sa smetnjama u razvoju.

Potpisivanjem sporazuma o saradnji kutije za odlaganje čepova nalaziće se i u Gradskoj kući.

– Ovu organizaciju godinama podržavaju brojne institucije i kompanije, obrazovne ustanove, preduzetnici, ali i veliki broj pojedinaca iz našeg grada. Grad Subotica ovom, ali i drugim akcijama i aktivnostima, pomaže oblast socijalne zaštite, kroz podršku osobama sa invaliditetom. Ujedno i podupiremo razvoj ekološke svesti, koje su u skladu sa aktivnostima koje se provode na nacionalnom nivou – kaže Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

– Važno nam je da pokažemo da i pored svih problema koje nam je prouzrokovala epidemija korona virusa nismo zaboravili humanu stranu života i solidarnost, da nismo zaboravili da budemo ljudi, štaviše da je taj osećaj empatije još izraženiji. To su vrednosti koje treba da prenesemo mlađim naraštajima.

Udruženje „Čepom do osmeha” postoji formalno od 2012. godine, ali aktivnosti koje se i danas sprovode su počele još 2007. godine.

– Do sada smo prikupili više od 500 tona plastičnih čepova i time obezbedili pomoć za 55 mališana širom Srbije. Naša ideja je prvenstveno širenje solidarnosti prema deci sa invalidtetom ali i prema našoj planeti i životnoj sredini. Želimo da podstaknemo što veći broj građana, da učestvuju u akciji i daju svoj doprinos – objašnjava Vanja Petković, predsednica organizacije „Čepom do osmeha”.

– Uz to, deo naših aktivnosti su edukativnog karaktera i ponosni smo što smo samo u 2019. godini kroz razne radionice i predavanja edukovali više od 60.000 dece u Srbiji. Čak i u vreme pandemije našli smo način da ove aktivnosti nastavimo i time nastavimo da motivišemo decu se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini.


Večernje novostiKOMENTARI

 1. Suzy kaže:

  Mene jedna stvar zanima. Koliko tih čepova treba da se skupi da bi se došlo do iole ozbiljnije sume potrebne unesrećenoj deci?
  Sve to zahteva rad ljudi, organizaciju, prevoz…i razne stvari kao recimo gorivo koje verovatno košta kao svi čepovi koje moraju da pokupe sa raznih mesta gde su kutije.
  Ja se bojim da su najveći trošak oni koji su pisali ovaj PROJEKAT. Nadam se da grešim ali i u tom slučaju ova akcija mi nema smisla.
  Pre bih rekla da ona služi ljudima da umire svoju savest. To mi je postalo jasno kada je baba u mojoj zgradi postavila te kutije i izjavila: POMAŽEMO BOLESNU DECU!
  Da li vi stvarno verujete da će nekome pomoći ti vaši odbačeni čepovi?

 2. Djuro kaže:

  @suzy, ovako ,na gajevoj tri dzambo vrece al pune do vrha .Pvc boce od vode sa sve cepovima ,dobro izgazene, da stane sto vise dobio sam 750 dinara.Eto ti cena.Sad vidi koliko čekova i vremena treba da se skupi nešto para.Prica o 500 tona cepova je priča za građanstvo.Dali uopšte ova sekretarica sekretarijata za neke delatnosti ima predstavu kolika je težina 500 tona.jos
  cepova, svasta.
  .

 3. Razum kaže:

  A mogli bi i cele flase sakupljati a ne samo cep. Lokalna samouprava bi trebalo da se pozabavi sa smecem u gradu i cinjenici da u 2021 godini mi jos nemamo barem kontejnere za staklo i plastiku u gradu. Deponija jos malo pa planina ali to izgleda nikog ne zanima.

 4. Suzy kaže:

  Sećam se akcije sakupljanja baterija. Na poštama i sličnim mestima postavljene su kutije za odlaganje istrošenih baterija jer su one toksične i nije dobro da se bacaju bilo gde. Tako smo bar mislili mi koji smo uredno čuvali i nosili stare baterije na sabirna mesta.
  Na kraju se saznalo da mi uopšte nemamo odlagalište za tu vrstu otpada. Te kutije je postavio neko ko je bio blizak vlasti i dobio pare za PROJEKAT.
  U tom projektu je napisao da će prikupljene baterije dati vrtićima gde će deca učiti kako da još malo iskoriste potrošenu bateriju.
  Dakle sve je ipak otišlo u klasično đubre a mi smo kao umirivali savest tako što smo nosili baterije u te kutije. E pa stvarno smo….

 5. Mirka kaže:

  Sve što organizacija Čepom do osmeha radi može da se vidi na njihovom sajtu i klipovima. Svako uručenje pomagala se dokumentuje. Rad u organizaciji je volonterski niko nikog ne primorava. A ne vidim problem odvojiti čep sakupiti određenu količinu i oni će to pokupiti reciklirati i od tog novca kupiti NOVO pomagalo. Moram da naglasim novo jer se ne kupuju korištena pomagala. Takođe sve vezano za njih pročitajte na njihovom sajtu. Nije teško biti fin i odvojiti čep. Ubaciti u bilo koji dm ili mesta gde se nalaze obeležene kutije Čepom do osmeha. Baš iz tih razloga što ste pomenuli počnimo od čepa. Nadamo se da će uskoro u našem gradu postojati i eko dvorišta gde će se razvrstavati otpad. Pa hajde da počnemo od jednog čepa,pa da se širimo dalje.
  A što se tiče plastičnih boca to nije ista vrsta plastike pa zato neide zajedno. Ali svakako da može da se reciklira.
  Zato ako vam nije teško odvojite čep pa da pomognemo deci kojima je zaista pomoć potrebna.
  A kada izađe novi konkurs organizacije za decu,ako poznajete nekoga preporučite da se prijavi prikupi dokumentaciju pa što da se ne obraduje još neko dete iz Subotice. Pre tri godine naša mala sugrađanka je dobila pomagalo neophodno za njeno kretanje,pa hajde da se prijavi još neko kada konkurs bude otvoren.
  Ne vidim ni svrhu toga da se odma nešto kudi,svemu treba dati šansu.

 6. jambor kaže:

  Koliko plaćaju građani Subotice J P Čistoči i Zelenilu, naime odvoženja smeće i čisćenje javnih površina ? Tamo odu novci građana pa ništa ne ostaje za humanitarne potreba ‘? Poznato da su JP Subotice puni SNS ‘kadrovim’ koji parazitiraju na leđima Subotičkih građana. Nikada grad nije bilo prljavije i neodržavanije …ali zato u kancelarijama JP Čistoća svaki dan traži se stolac više.

 7. Mara kaže:

  Ne razumem hejt kada je sve transparentno i sve informacije su dostupne vezano za ovo udruženje. Sve što vas interesuje pitate i raspitate se. Baš iz razloga što nemamo eko dvorišta daj da se pokrenemo pa makar od tog čepa. A pomoćete nekome. Postoji youtube ukucate Čepom do osmeha i sve pogledate. Bilo koju informaciju možete da pitate. A rad je volonterski. Jer nekome naše malo znači puno.

 8. BLA kaže:

  500 tona čepova je sakupljeno od kako postoji “Čepom do osmeha” (nešto manje od 10 godina).
  Za jedno pomagalo je potrebno od 5 do 10 tona u zavisnosti od toga šta je detetu potrebno.
  Sakupljaju se samo čepovi jer je to drugačija vrsta plastike u odnosu na flaše. Zapravo sva plastična ambalaža koja na sebi ima oznaku 2 ili 5 u trouglu od strelica može da se reciklira zajedno sa čepovima (flaše imaju oznaku 1).
  Da ima dodatnih troškova, kao što je gorivo i sl. ali tu na scenu nastupamo mi VOLONTERI – ja imam svoj posao i svoje privatno vozilo u koje sipam gorivo od svoje plate i preuzimam čepove iz svog okruženja i skladištim u svom dvorištu, a moj suprug kada ide poslovno u NS te iste čepove prosleđuje do “Čepom do osmeha”. I nisam jedina, ima nas po celoj Srbiji – zato “Čepom do osmeha” opstaje sve ove godine i zato smo do sada obezbedili preko 50 pomagala za decu širom Srbije.

 9. VGV kaže:

  Razumem ne poverenje pojedinaca na zalost bilo je raznih udruzenja i raznih zloupotreba u ovoj nasoj drzavi. Udruzenje “Čepom do osmeha” je transparentno udruzenje sve sto rade dostupno je na uvid svakom pojedincu. Volonterski rad svakog pojedinca cini udruzenje stabilnim iskrenim i cistim. Humanost pre svega je pokretacka snaga svih nas. Pozvala bih sve sumnjicave ljude da dodju na dodelu pomagala i uvere se koliko taj osmeh i ta sreca znace i kakve emocije i izazivaju. Udruzenje Čepom do osmeha “je dobilo puno priznanja izmedju ostalih navescu priznaje za” Najbolja dugoroca akcija” Slozicete se da to znaci da nema lazi nema prevare jer da je suprotno trajalo bi godinu dve a ne 10. Taj mali čep nekome znaci osmeh.

 10. VGV kaže:

  Razumem ne poverenje pojedinaca na zalost u ovoj nasoj drzavi bilo je puno prevara i puno zloupotreba. Udruzenje ČEPOM DO OSMEHA “je volonterska organizacija svi mi u ovome učestvujemo srcem. Pozvala bih sve nepoverljive ljude da prisustvuju dodeli pomagala i sami se uvere u taj osmeh koji pokrece sve volontere ovog udruzenja. Napomenucu da je udruzenje” Čepom do osmeha ” dobilo puno priznanja izmedju ostalih pomenucu jedno” Najbolja dugorocna akcija”. Slozicete se da je laz i prevara ne bi trajalo 10god trajalo bi godinu dve. Taj jedan cep je veliki za nase malisane kojima je pomagalo neophodno.

 11. Suzy kaže:

  Ako je tako kao što kažete onda je to lepo. Ja lično ubacujem čepove u tu kutija a i skupljam plastične flaše za reciklažu.
  Volela bih da mogu da selektujem i staklene flaše i tegle ali to nikom ne treba. Isto i za papir.
  Vi ulažete konkretan rad i vreme za plemenit cilj. Ovi sa slike iz gradske kuće samo se reklamiraju. Kao i baba iz moje zgrade koja misli da je spasila neko dete zato što je sačuvala nekoliko čepova i tako završila sav posao oko humanosti.

OSTAVITE KOMENTAR