U privremenom prihvatilištu za beskućnike samo dva korisnika

Hladno je ovih dana, a tokom noći temperatura bude i do minus 10. Međutim, bez obzira na vremenske prilike u privremenom prihvatilištu za beskućnike u Subotici nema gužve. Prihvatilište je otvoreno 3. januara i za sada u njemu borave samo dva korisnika.

Jedan od njih je Jožef Budai, koji Prihvatilište koristi već nekoliko godina.

“Deset godina sam beskućnik. Bio sam dve godine na ulici pa sam se snalazio kako sam se snalazio. Sada sam treću sezonu ovde. Zadovoljan sam, imam sve uslove što se tiče i higijene, hrane, odeće, sve. Zahvalan sam. stvarno sam zahvalan”, rekao je Jožef.

Privremeno prihvatilište za beskućnike je bilo spremno već u decembru, ali je kako nadležni ističu, zbog nešto viših temperatura u tom mesecu otvoreno tek početkom ove godine. Grad je za rad Prihvatilišta izdvojio 500 hiljada dinara.

“Ono će raditi sigurno do kraja januara, a možda i duže. Da li u prekidima ili u kontinuitetu to ćemo takođe odlučiti zajedno, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, Karitasom i Crvenim krstom”, rekao je Ilija Đukanović, član gradskog veća zadužen za socijalnu zaštitu i zdravstvo.

Grad obezbeđuje sredstva, Centar za socijalni rad upućuje beskućnike u prihvatilište, Karitas daje prostor i angažuje svoje ljude, ali je najveći posao na sebe i ove godine preuzeo Crveni krst.

“Korisnici će ovde moći da dobiju novu garderobu, veš, obezbeđena su sredstva kako za ličnu tako i za kolektivnu higijenu i kao što je gospodin Đukanović rekao, gledaćemo da kada bude određeni kritični broj korosnika ovde, obezbedimo u saradnji sa Domom zdravlja i lekarski pregled. Takođe tri obroka dnevno obezbeđuje Crveni krst iz svog programa Narodna kuhinje”, rekao je Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotice.

Privremeno prihvatilište za beskućnike u Subotici ima kapacitet da primi oko 20 osoba i biće otvoren, kao što je istaknuto, dok za to bude bilo potrebe.

RTV

 KOMENTARI

 1. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  Ljudi…ajmo lepo gradnja kuca i za Subotichane…ako mozh za ljude sa strane mozhe i za Subotichane!

 2. Anonimus kaže:

  Beskucnici nemaju gde da se informisu da je prihvatiliste otvoreno. Nije da sede ispred televizora ili kompjutera gde mogu da saznaju da ponovo radi. Posto cas radi, cas ne radi!

 3. rax kaže:

  eto, stiglo zlatno doba, nema vise beskucnika i siromastva.

 4. avet kaže:

  Bila bi tamo puna kuća, samo kada bi bilo dozvoljeno konzumiranje alkoholnih pića.
  Ovo što sam sad rekao, nije neka ironija, NAŽALOST je to tako.
  Postoji kućni red, kojih se mnogi ne žele pridržavati.

 5. ludilo kaže:

  Cak su i beskucnici otisli za EU:-(

 6. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  Pun Brisel beskucnika sto sede ispred Auchan i Carrefour Express radnji…medjutim ovi ne znaju rec francuskog ni holandskog da beknu nego samo pricaju najcistiji madjarski sa Budimpeshtanskim naglaskom…ko ne veruje, prilikom sledece turisticke posete Briselu sam ce se uveriti….Orban je “resio” problem nezaposlenosti tako sto je milione nezaposlenih poslao u civilizovane zapadne zemlje EU, a i resio je problem beskucnika kojih je na desetine i desetine hiljada isto tako sto ih je poslao isto u civilizovanu zapadnu Evropu…….ali to nije resenje, jos malo pa ce se i sam uveriti da Eu nece vise resavati njegove probleme na takav nacin.

 7. Mister No kaže:

  Čuo sam da se beskućnici nerado odlučuju za prihvatilište,jer kradu jedan od drugog.

 8. Trovach kaže:

  Onolika kasarna godinama zvrji prazna, a ako su one spavaone bile dovoljno dobre za nas rezerviste, verovatno su se mogle koristiti i za potrebe beskucnika. Pored toga, kapacitet ogromne kuhinje (po VES-u sam kuvar, pa sam u rezervi kuvao i tamo) je dovoljan i za potrebe narodne kuhinje. Imali smo sve, a pustili smo da propada.

 9. ludilo kaže:

  @ mister no

  Sta jedan beskućnik moze da ukrade od drugog beskućnika?

 10. Anonimni kaže:

  @ludilo moze pivo

 11. Aleksa kaže:

  E moj Trovach, sve je to zajedno sa pekarom i ambulantom sruseno pre par meseci. Ostale su samo zgrade kasarne pored Palickog puta.

OSTAVITE KOMENTAR