Samoubistvo kod mladih ozbiljan problem

Tokom vikenda u Subotici je mladić star 16 godina sebi oduzeo život. Razlog tome je navodno devojka.

 

Našem portalu u proteklih nekoliko meseci su se javljali građani kako bi nas informisali o samoubistvima. Zbog toga smo smatrali bitnim, da ovu temu sagledamo iz drugog ugla. Kada se govori o suicidu obično, pišemo statistike i na žalost Subotica je pri samom vrhu u Evropi po stopi samoubistava. Ono što se da primetiti da je sve više mladih koji se odlučuju na taj korak, jer ne vide izlaz iz svoga problema. Razlozi zbog kojih mladi najčešće odlučuju da oduzmu sebi život su:

 

– gubitak voljene osobe, roditelja ili partnera

– filozofska pitanja

– razni oblici zlostavljanja

 

Procenjuje se da godišnje u Srbiji oko 90 mladih osoba oduzme sebi život, jer ne nalaze rešenje svojih problema. Samoubistva mladih su ozbiljan problem i vrlo česta pojava. U Evropi se po broju samoubistava na veoma visokom mestu nalaze: Finska, Ukrajina, Slovenija, Hrvatska i Srbija.

 

Svakog dana četiri osobe u Srbiji pokušaju suicid. Ukupan broj okončanja života kod mladih u poslednje četiri godine se učetvorostručio i zato je vrlo bitno edukovati, prvenstveno mlade ljude koji imaju potencijal da pomognu sebi, ali i svojim vršnjacima, koji su najčešće tu pored nas. Stručnjaci objašnjavaju da je kod osoba koje pokušaju samoubistvo uvek isto početno uverenje da ne vrede dovoljno, uz šta obavezno postavljaju određeni uslov zašto vrede kao ljudska bića.

 

Za svaki problem postoji rešenje i ukoliko ne vidite izlaz iz problema možete pozvati Centar “Srce” putem telefona na besplatan broj 0800 300 303 ili 021 6623 393.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR