Samozapošljavanje mora da sačeka bolje dane

Da bi se pozitivno uticalo na smanjenje broja nezaposlenih, Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi niz mera, koje se odvijaju tokom cele godine. Među njima su i subvencije za samozapošljavanje, ali se, zbog nedostatka novca, a zbog rebalansa republičkog budžeta, ugovori o samozapošljavanju više ne potpisuju, odnosno isplata subvencija je obustavljena. Treba reći da se onima koji su ugovor potpisali subvencije isplaćuju, ali budući da novca za te namene nema dovoljno, ne zna se da li će, i kada, eventualno, biti nastavljen taj vid pomoći nezaposlenima.

 

Do tada nezaposlenima, kojima je ta subvencija odobrena ali nisu poptisali ugovor s NSZ-om, ostaje da čekaju, ali je njihovo nezadovoljstvo veliko. Naime, neki su, kao potencijalni korisnici tih para, imali troškove za pribavljanje neophodnih dokumenata za započinjanje posla, a po svemu sudeći, to im niko neće nadoknaditi pošto je potisivanje ugovora o subvencijama stopirano.

 

Novac za isplatu subvencija za samozapošljavanje nedostaje zbog rebalansa budžeta, kojim su značajno smanjena svote za tu namenu, što je pogodilo sve one koji su na evidenciji NSZ-a u Srbiji, a koji su konkurisali i zadovoljili potrebne uslove za dobijanje te subvencije, ali nisu poptisali ugovor.

 

I u Pokrajinskoj službi za zapošljavanje ističu da je tačno da je određen broj nezaposlenih, potencijalnih korisnik subvencija, registrovao delatnost nakon donete odluke o njenom odobravanju, iako NSZ s njima nije zaključio ugovor o dodeli subvencija. Ukazujući na to da se u NSZ-u preduzima sve što je moguće da bi se što više nezaposlenih uključilo u programe i mere aktivne politike zapošljavanja, potencijalnim korisnicima subvencija za samozapošljavanje preporučuje se da u ovom trenutku obustave ili odlože registraciju delatnosti.

 
U PSZ ističu i da filijale NSZ-a u Vojvodini učestvuju u realizaciji svih javnih poziva NSZ-a, kao i javnih poziva za samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta koje raspisuje Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, a finansiraju se iz pokrajinskog buyeta.

 

Iz te institucije ukazuju na to da će, nakon rebalansa buyeta i smanjenja svota za programe i mere aktivne politike zapošljavanja, pa i programa samozapošljavanja, ove godine oni biti realizovani u mnogo manjem obimu nego što je planirano.

 

Što se tiče javnih poziva Pokrajinskog sekretarijata za privredu, da bi subvencije bile isplaćivane, neophodno je da korisnici imaju otvoren podračun korisnika javnih sredstava (namenski račun) u Upravi za trezor.

 
Dominiraju zanatske delatnosti

 

Do sada je u Srbiji potpisano 824 ugovora o subvencijama za samozapošljavanje od 160.000 dinara. Najviše nezaposlenih koji su potpisali ugovore koristiće ih kao pomoć u započinjanju posla u zanatskim delatnostima, otvaranju kozmetičkih i frizerskih salona, bravarskih i molerskih radnji ili stomatoloških ordinacija.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. Miki kaže:

  Hahahaha….bas ste smesni….nema se krade se….hahahahaa

 2. Anonimni kaže:

  Dakle, meni je odobrna subvencija, pa sam otisla registrovala radnju, u medjuvremenu su stopirali aktivnosti vezane za potpisivanje ugovora a porez doprinosi i ostale dazbine pristizu. zvala sam vise puta NSZ da pitam ima li novosti posto su oni imali komentar da treba sackati jos malo..a danas su mi rekli da ove godine definitivno nece biti nista od toga a sledece godine se mora konkurisati opet, dakle sta je uradila NSZ. skinula ljude sa biroa, obecala im podsticaj i onda ih jednostavno uvukla u dug prema drzavi…Ima li smisla sad tuziti NSZ?? Sve ukupno do sada trosak je oko 50 000…

 3. nena mladenov kaže:

  Samo neznam koga tuziti dali NSZ ili drzavu jer je ovo klasicna prevara.Odobre ti ulozis e onda ti kazu da od toga nema nista
   

 4. pera kaže:

  sluzba gde je zastupljeno trgovanjem uslugama i zloupotrebljavanje sluzbenog polozaja u cilju matrijalne koristi zaposljenih gde je procenat korupcije jako veliki koji treba da se proveri ali za te poslove nema politicke volje .

OSTAVITE KOMENTAR