Saobraćaj na pruzi Segedin-Subotica ponovo od 2022. godine

Pozivajući se na službeni list Mađarske, portal “Delmagyar” je preneo informaciju da je objavljena zvanična odluka Vlade Mađarske po kojem će detalji finansiranja pruge Subotica-Segedin biti izrađeni do proleća iduće godine da bi vozovi ponovo saobraćali na toj pruzi od 2022. godine.

Vlada Mađarske će podržati modernizaciju pruge od Segedina do državne granice kod Reske, investitor će biti mađarska železnica, a za finansiranje radova će konkurisati i za finansijske izvore EU.

Ovaj železnički pravac je veoma važan za region, o čemu svedoči i činjenica da je o investiciji razgovarano i na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske, koja je održana u Subotici u aprilu ove godine, kada je potpisan i sporazum o namerama između dve vlade. Prema investicionim planovima, železnička pruga će biti ponovo izgrađena i između Baje i Subotice, koja je ukinuta pre 100 godina.

Prema komesaru Vlade Mađarske Janošu Lazaru, zaduženog za ove investicije, sa 800 milijardi forinti će se za 8-10 godina izgraditi pruge u ukupnoj dužini od 500 kilometara na liniji Pečuj-Baja-Subotica-Segedin-Hodmezovašarhelj-Bekeščaba-Nađsalonta-Nađvarad-Debrecin.

Značaj izgradnje pruge između Segedina i Subotice se ogleda i u omogućavanju preusmeravanja saobraćaja za vreme izgradnje mađarskog dela pruge Budimpešta-Beograd. (N.E.)

 

vajma.infoKOMENTARI

  1. pista kaže:

    “Vlada Mađarske će podržati modernizaciju pruge od Segedina do državne granice kod Reske,…” . A ko ce podrzati modernizaciju od granicnog prelaza pa bar do Backih Vinograda?

  2. S&S kaže:

    Na našu žalost, deonicu od granice pa do Subotice nema ko podržati.

  3. stormwatch kaže:

    Znachi vraca se stara, originalna ruta do Baje.

OSTAVITE KOMENTAR