PSG i DJB – Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Antologijska rečenica predsednika Aleksandra Vučića du su „kompletni idioti“ rušili kuće u Hercegovačkoj ulici u Beogradu može se u potpunosti primeniti i na rušenje kuća u ulici Braće Radića u Subotici.

Kuće su porušene ekspresno u nadi da gradjani to neće primetiti, čime je pokušano izbegavanje negativnih reakcija javnosti. Istina je da nije svaka kuća arhitektonsko remek delo, medjutim ambijentalna vrednost ulice Braće Radić se ogleda i u manje arhitektonski vrednim kućama. Zajedno čine urbanističku, arhitektonsku, tipološku i kulturnu celinu.

Problem koji stvara gradjenje poslovno stambenih zgrada u zaštićenoj zoni je ogroman. Otvaranje ovako atraktivne zone za stanovanje investitorima predstavlja ozbiljan rizik za dalje čuvanje ove vredne ulice. Biće moguće rušiti sve što je arhitektonski vredno. Značajno će se povećati automobislki promet, javiće se potreba za parking mestima, što će dovesti do krčenja postojećeg drveća i do širenja uličnog profila, i na kraju, do kompletnog ukidanja porodičnih stambenih objekata i gubitka vrednosti ulice Braće Radić kao našeg nasledja.

Sada imamo na sceni skandal o kome bruji cela Subotica, a brujaće i šira srpska javnost – rušenje tri kuće u ulici Braće Radića, koje su bile pod visokim stepenom zaštite od strane Republike Srbije.

Opšte je poznata činjenica je firma „DG gradnja“ u vlasništvu porodice Dulić, čija su dva člana Oliver Dulić i Modest Dulić članovi DS, a obavljali su funkciju ministara u republičkoj i pokrajinskoj vladi. POKRET GRADJANSKE SUBOTICE I DOSTA JE BILO – GRADSKI ODBOR SUBOTICA se pita, gde je njihova moralna i ljudska odgovornost, jer neko ko je bio na tako visokim pozicijama treba svojim likom i delom da bude svetionik ostalim gradjanima.

Istovremeno pod oznakom „IZNIMNO“ dozvoljava se samo uglednom članu SNS, Gojku Radiću, da dve garaže koje poseduje u ulici Braće Radića pretvori u poslovni prostor sa kosim krovom.

Zbog nepoštovanja Ustava i zakona prilikom donošenja rešenja o rušenju kuća, koje su bile pod najvišim stepenom zaštite Republike Srbije, POKRET GRADJANSKE SUBOTICE će podneti nadležnim organima krivične prijave i zahtevati obustavu radova i strogo kažnjavanje svih koji su učestvovali u ovom štetočinskom lancu.

Subotica, 07.11.2019.

POKRET GRAĐANSKE SUBOTICE
DOSTA JE BILO-GRADSKI ODBOR SUBOTICEKOMENTARI

 1. Lebara kaže:

  Kasnite,pola grada je znalo da ce se rusiti jos pre mesec dana,sto onda niste skakali,nego eto sada.Slabi ste,neobavesteni…

 2. balvan kaže:

  A kakvo je onda delo rusenje objekata u Zmaj Jovinoj ulici preko od pekare Prolece ?
  To je epicentar grada a prica se da su opet burazi Dulic u pitanju.

 3. Rambo Amadeus kaže:

  DJB Subotica, tako nešto još postoji? Gde ste do sada, uspavane “lepotice”, tatika se vratio na čelo, pa lova opet kaplje?

 4. Sofronije kaže:

  Ovo je plač za mrtvacem – trebali ste kad je odluka doneta reagovati, ovako samo palamudite ! Sve su partije iste – građani treba da odlučuju !!!

 5. ludilo kaže:

  Interesi investitora i vlasti su uvek jaci od opsteg interesa. Bilo i uvek bice. To smo mi mislimo da odlucujemo na izborima o necemu i nekome, bolje da precutim.

 6. Smorko kaže:

  Posto su par kuca u B .Radic kako kazu strucnjaci “najviseg stepena zastite” kakvu onda zastitu imaju sinagoga i grads.kuca?? Neverovatno je koliko ljudi lupetaju…danas je sve dozvoljeno….

 7. DJURA kaže:

  i broj 67 se rusi

 8. Anonimni kaže:

  Krenulo je.
  Zato je i problem rusenje ovih kuca.

OSTAVITE KOMENTAR