Saradnja Subotice i Nemačke odlična

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja razgovarali su sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Srbiji Hajncom Vilhelmom o poboljšanju saradnje. U obraćanju medijima, gradonačelnik Modest Dulić je istakao da grad ima odličnu saradnju sa Nemačkom, naročito u protekle dve i po godine kada su mnoge firme odlučile da ulažu u naš grad.

– Subotica je u protekle dve i po godine postala lider u privlačenju stranih investicija, a zaslugu za taj međunarodni kredibilitet dugujemo i nemačkim firmama koje su prve došle u naš grad, krčile taj put, firmama poput ’Simensa’, ’Dunkermotorena’, ’Kontinentala’, ’Norma grupe’. Zahvaljujući njihovim investicijama i činjenjici da oni danas proširuju svoje proizvodne pogone i zapošljavaju nove ljude, Subotica je dobila međunarodni sertifikat kao grad koji je politički i ekonomski stabilan, kao grad koji garantuje povrat investicije i poštuje ugovore prema investitorima i kao grad u kome se uloženi kapital vraća, naglasio je Modest Dulić.

 

On je istakao da je u prethodnom periodu realizovan veliki broj projekata od kojih je, kako je rekao, možda najznačajniji, jer je aktuelan, projekat koji je sa preko 200.000 evra finansirala Nemačka razvojna banka KfW a odnosi se na izradu Studije izvodljivosti za kombinovano postrojenje grejanja na biomasu u JKP „Subotička toplana”.

 

– Kada taj projekat zaživi Subotica će imati energetski efikasnije i jeftinije grejanje, jer će se koristiti potencijal koji ostaje neiskorišćen, a to je poljoprivredni otpad. Veliki broj projekata koji smo do sada realizovali sigurno je zalog i garant dobre saradnje i u narednom periodu i ja se nadam da će u vremenima koja dolaze biti još više razloga za međusobno zadovoljstvo, rekao je gradonačelnik Dulić.

 

Ambasador je istakao da  je saradnja grada Subotice sa nemačkim investitorima odlična.

 

– To je zbog tradicionalnih kulturnih i istorijskih veza koje imamo, ali i zbog sve uspešnije ekonomske saradnje sa Vojvodinom. Nadam da će ta saradnja biti još uspešnija i bolja, tim pre što ovde postoji i malobrojna nemačka zajednica. Juče sam, u Novom Sadu, u razgovoru sa Bojanom Pajtićem i Ištvanom Pastorom saznao da u Vojvodini mnogobrojne nacionalne zajednice žive u miru. To je vrlo dobra poruka koju šaljete Evropi i ostalim zemljama, odnosno to je dobar model življenja, istakao je Hajnc Vilhelm.KOMENTARI

  1. Mister No kaže:

    ,,Da mi je Švaba da se dokopam,ima da mi svane,oni su fin i kulturan narod,sa našim barabama je najgore,premazani su svim mastima.”(Povratak otpisanih,Pajo kao lažni ministar vlade,blizu je već Beogradu sa Prletom,Tihijem,Mrkijem i Marijom).

OSTAVITE KOMENTAR