„Savršena jednostavnost“ Hunora Đurkovića u Savremenoj galeriji Subotice

U Savremenoj galeriji Subotica otvorena je retrospektivna izložba Hunora Đurkovića. Osamdeset godina života i pola veka umetničkog stvaralaštva povod su za ovu izložbu koja nosi naziv „Savršena jednostavnost“.

„U svojoj umetnosti koristim znake i simbole koji kratko, jasno i razumljivo, na vizuelan način, najvažnije poruke dela prenose savršeno jednostavno. To je obeležje mog umetničkog pristupa, zbog čega se tako zove i ova izložba“, kaže Hunor Đurković, autor retrospektivne izložbe „Savršena jednostavnost“.

Izvor: RTV

Duže od tri decenije, Hunor Đurković predavao je likovnu umetnost i metodiku na Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku u Subotici.

Od sedamdesetih godina prošlog veka, redovno izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a na izložbi u Savremenoj galeriji Subotica, čiji kustos je Tamara Kucor, predstavljene su njegove slike, grafike, akvareli, pasteli, crteži i radovi na polju primenjene umetnosti.

Izvor: RTV

„To je takozvana ‘ars poetika’ našeg umetnika, koji je ceo život težio toj sažetosti i jednostavnosti, što se i vidi na njegovim slikama, pastelima i akvarelima“, kaže Tamara Kucor, kustos izložbe Hunora Đurkovića u Savremenoj galeriji Subotica.

Ljubitelji umetnosti Hunora Đurkovića imaju priliku da njegovu retrospektivnu izložbu u Savremenoj galeriji Subotica pogledaju do 28. februara, a uprkos poznim godinama i bolesti, umetnik je poručio da ima još mnogo novih kistova, ideja i želja te da namerava još dugo da stvara dela savršena u svojoj jednostavnosti.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: