Seča drveća neće pomoći da „Palić postane turistička destinacija visoke kategorije“

Sektor za investicije preduzeća „Park Palić“ obavestio je subotičku javnost da će u ulici Jožefa Hegediša na Paliću biti izvađena stabla gelegunje da bi se izgradilo 61 parking mesto.

Saopšteno nam je da će gelegunje kao neautohtona vrsta  biti iščupane da bi „Palić postao turistička destinacija visoke kategorije.“

Nije, međutim, jasno čemu  će služiti nova parking mesta na Paliću, kad sve što ima da se vidi je:  jezero i dalje zagađeno modrozelenim algama, gradilište akvaparka koje je već mesecima napušteno i prepolovljen životinjski fond u zoološkom vrtu.

Koristimo, stoga, priliku da preduzeće „Park Palić“ obavestimo da gelegunje možda nisu autohtona, ali jesu vrsta karakteristična za subotičke drvorede te da njihovo uklanjanje neće pomoći da „Palić postane turistička destinacija visoke kategorije“ već da bi to moglo biti samo  jezero bez modrozelenih algi , kao i  akvapark i banjski sadržaji koji rade preko cele godine.

Pitanje za gradsku upravu je zašto se ništa ili malo toga radi na rekonstrukciji prečistača i formiranju zaštitnog pojasa oko jezera sa ciljem eliminacije azotnih i fosfornih jedinjenja  kojima se modrozelene alge hrane.

Takođe, verujemo da bi subotička javnost želela da zna zašto od  otvaranja akvaparka, termalnih bazena i zatvorenog velnes i spa centra na 3000 m2, najavljenog za proleće, neće biti ništa.

Dok Subotičankama i Subotičanima ne odgovori na ova pitanja molimo gradsku upravu da gelegunje ostavi tamo gde jesu.

 

Informativna služba GrO DS

 KOMENTARI

 1. Suboticanin na kub kaže:

  Bravo za tekst.Svaka Vam cast.

 2. Weng kaže:

  Ja sam napalicu drva se seku i u parku.pored staze od tenis terena?
  Koji k..parking nema nikog na Paliću
  Preko zime.leti samo mesec dana malo više ljudi…
  Akva park mora biti inače nemase zašto doći na palic. Jezero neće biti cisceno ali otpadne vode iz palica kanalizaciom treba rešiti istina radi se

 3. ludilo kaže:

  @ suboticanin na kub

  Pa ovo nije tekst ovog sajta nego saopstenje DS-a

 4. denis kaže:

  Dobro pitanje za akva park. Svi cute i prave se ludi a ono stoji mesecima. Koja je to prevara u reziji naprednjaka.

 5. Andrej kaže:

  @ludilo
  druze i da je ds oni su 100x bolji od ovih govana sto su sad na vlasti, a i upravu su za tekst da je odlican

 6. MikiM kaže:

  A što niste zamolili vašu braću Dulić da ostave kuće u ulici braće Radić Subotičankama i Subotičanima?!

 7. Mare kaže:

  Sve su u pravu. Pogotovo za akva park. Napravili par plasticnih tobogana, i tako stoji vec mesecima. Sve zaraslo u korov.
  Cuo sam da je direktor firme koja je glavni investitor uhapsen. Sto me uopste ne cudi, s obzirom da je SNS kadar.

 8. Trovach kaže:

  Jezero Palic nece biti cisto sve dok se ne prekine sa njegovim „djubrenjem“. Kada poljoprivrednik koristi NPK djubriva (azot-N, fosfor-P, kalijum-K), on to radi da bi njegove biljke bujale i radjale. Kada nitrati i fosfati dospevaju u vodu dolazi do bujanja algi, a mi to ne zelimo. Znaci, kompletna kanalizacija mora da ide kroz precistac, a on se mora mnogo bolje odrzavati. Ostaje mulj kao problem i on nece nestati sam od sebe. Treba uraditi njegovu hemijsku analizu. Mislim da nema previsok sadrzaj teskih metala i da bi se mogao upotrebiti kao djubrivo, ali to je samo moja pausalna procena. Ako je sadrzaj teskih metala iznad dozvoljenih granica, trebalo bi ga odloziti na bezbedno mesto i taj teren posumiti industrijskim drvetom. Drvo ce u sebe ugraditi i te stetne materije, ali ce svakako biti preradjeno (niko ga nece jesti).

 9. Trovach kaže:

  Zaboravio sam navesti da jezero Ludos ima isti problem. Tamo je sloj mulja mozda jos deblji i taj problem se ne moze resavati odvojeno od palickog jezera. Mozda bi se mulj mogao smestiti u rupu nastalu kopanjem peska pored Backih Vinograda i uz sam auto put. To jezerce je ionako zaraslo u vegetaciju. Steta, jer sam pecao tamo, ali je zapusteno i pokradeno.

 10. Subotica kaže:

  Botovi, akva park, akva park, imate li šta drugo da napišete?

 11. Dina kaže:

  Eh tacno poludim kad procitam o zastitnom pojasu oko Palica, pa da nema nas mestana tacno bi jezero bilo jos zagadjenije, jedino mi odrzavamo obalu,skupljamo smece…a okolne zemlje ne znam kada su „videle“ NPK posto seljaci jedva krpe kraj sa krajem…nego su sada nasli nacin da nam otmu zemlju i dedovinu… 🙁 🙁 🙁

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =