Sećanje na Veliki rat biće obeleženo i u našem gradu

Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, potomaka i poštovalaca Kralj Petar I, koje čine stanovici Alekse Šantića, Mišićeva, Rate i Rastine, obeležiće nizom manifestacija sećanje na 1914. godinu i početak Prvog svetskog rata, odlučili su naši sugrađani okupljeni u ovom udruženju na sednici predsedništva, održanoj u Mišićevu, 4. aprila ove godine.  Plan potomaka ratnih dobrovoljaca vojske Kraljevine Srbije je da o Velikom ratu pripreme nekoliko predavanja na kojima bi naučnici različitih provenijencija govorili o uzrocima, posledicama i razvoju vojevanja koje je iz korena promenilo geopolitičku kartu Starog kontinenta i sveta uopšte.  Njihov je plan da tako još jednom objektivno i nepristrasno, na naučnim temeljima ispričaju priču koju revizionisti, predstavnici poražene politike u tom ratu, pokušavaju da prikažu u drugačijem svetlu.

 

-Danas, sve glasniji i bezobzirniji su oni koji bi da ponovo kroje granice i prekrajaju istoriju po svojoj volji. Upravo radi njih, ali i naših starih, kao i miliona žrtava u tom do tada najsurovijem ljudskom sukobu, dužni smo za generacije koje dolaze ’’čuvamo’’priču koja je utemeljena na stvarnom životu i istorijski nepobitnim činjenicama, složili su se članovi organizacije koja ima nešto više od šest stotina članova.

 

Prvi svetski rat bio je kao i svaki oružani sukob zlo, ali da nisu pobedile sile Antante , kojima je pripadala i Kraljevina Srbija, pitanje je kako bi izgledali takva Evropa i čitav svet. I pored svih manjkavosti koje je donela nova geopolitička realnost, taj događaj je omogućio emancipaciju brojnih omalovaženih nacija, pogotovo slovenskih i romanskih.

 

Na sastanku je razgovarano i dogovoreno kako da članovi Udruženja nastave dalje u ostvarenju  cilja koji su postavili pre mnogo godina – postavljanje spomen ploče civilnim žrtvama u mađarskom naselju Barč, gde je u Drugom svetskom ratu bio koncentracioni logor u koji su odvođeni civili srpske i bunjevačke zajednice sa naših prostora. U Barču je od 3000 stanovnika ova četiri naselja umrlo njih 69. Članovi udruženja, podržani i delovima državne uprave već godinama pokušavaju da u prostoru groblja u Barču postave spomen ploču sa imenima šezdeset i devet nedužnih civila koji su tamo umrli od posledica gladi i nečovečanskih uslova života, ali bez uspeha. Nadamo se da će doći i taj čas kada ćemo moći da obeležimo grobno mesto svojih predaka, sve kako bi i taj spomenik opominjao na zlo koje ne treba da zanemarujuemo, ma gde i kada bitišemo, poručili su danas vremešni Simo Rosić,Milivoje vuletić, Drago Komlenić, tada dečaci koji su i sami iskusili zlo koncentracionih logora u Barču i Šarvaru. KOMENTARI

 1. Makaran kaže:

  Na slici je i Zoran Veljanović ,i on je bio učesnik-potomak ,velikog rata ?

 2. Poštovalac kaže:

  Ovo udruženje potomaka i poštovalaca, a ne učesnika!  

  Još 2005 godine, uz prisustvo predsednika Narodne Skupštine Republike Srbije, Predraga Markovića, Udruženje je, uz pomoć Grada Subotice podiglo spomenik Sekelj  Mađarima- civilima , koji su ovde umrli u vreme Drugog rata.

  To je prvi spomenik srpsko-mađarskog pomirenja.

  Sledeći su otkril 2013. g predsednici Srbije i Mađarsake u Čurugu.

 3. Nikola kaže:

  @ Postovalac

  Lepo, lepo samo koliko vidim iz teksta ovde samo Vi zelite pomirenje !!! Da je i druga strana bar malo zainteresova za isto dozvolila bi da se u Barcu izgradi spomentik zrtvama madjarskog fasistickog terora nad neduznim civilima!!!

 4. sokak do sokaka kaže:

  A gde su spomenici komunističkog terora ???

OSTAVITE KOMENTAR