Šef diplomatije Hrvatske Radman sutra u Subotici

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman boraviće od sutra u dvodnevnoj poseti Srbiji, potvrđeno je za Tanjug u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova.

„Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman boraviće u četvrtak, 15. oktobra u Subotici, gde će se sastati sa predstavnicima hrvatske manjine i prisustvovati potpisivanju Ugovora o finansijskoj pomoći za realizaciju strateških projekata hrvatske nacionalne manjine“, navodi se u odgovoru hrvatskog Ministarstva na uput Tanjuga da li su tačne nezvanične informacije o poseti ministra Radmana.

Kako su naveli u tom Ministarstvu, Radman će u Subotici takođe prisustvovati svečanom otkrivanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, kada će biti dodeljene i zahvalnice zaslužnima za postavljanje spomenika.

U petak, 16. oktobra, Radman će prisustvovati misi u crkvi svetog Jurja u Petrovaradinu, a nakon toga će učestvovati na svečanosti primopredaje spomen kuće bana Josipa Jelačića Hrvatskom nacionalnom veću.

Radman će posle toga prisustvovati i svečanoj akademiji u atriju Biskupskog doma.

(Tanjug)KOMENTARI

 1. Bunjevac kaže:

  Nije ti tu misto ujace, Antunovic je bio Bunjevac,a ne izrod karirani.

 2. subotički kaže:

  Već nekoliko puta sam primetio da u kolokvijalnom govoru cirkuliše pojam “ujak” za Hrvate.Nisam to nikad ranije čuo pa zaključujem da je taj žargon novijeg datuma.Zna li neko odakle je to poteklo,ko je to izmislio i kakvo je njegovo značenje?

 3. Anonimni kaže:

  Ujak, Ujko ili Ujkica, nastali su kao pojmovi tj tepanje Hrvatima u vreme kada su oni Srbima tepali “Čedo”. Ujko i Čedo su bili drugovi pa su se gledali preko nišana pa su sada opet drugovi a najviše ih nerviraju ovi koji se nikad nisu ni svađali niti drugima izmišljali takva imena.

 4. Warrior kaže:

  Ujak je stari naziv, odnosno kod ili sifra za Udbase. U korespondeciji izmedju emigranta i njegove porodice u YU koristila se ta sifra. Naprimer – Posetio nas je tvoj ujak i pitao je za tebe, sta radis i kako si. Time su svome clanu poriodice stavili na znanje kako stvari stoje. Kod je relativno brzo provaljen, mada Udbasi nisu regrutovani prema obrazovanju i inteligenciji nego prema stepenu privrzenosti rezimu. Postojalo je naravno vise takvih sifri i sve su bile u opticaju. Kasnije se je sve to ispemesalo pa je Ujak bio i emigrant i Udbas i ustasa itd. U ratnim dogadjajima pezorativno nadevanje imena je sastavni deo psiholoskog vodjenja rata. Da bi se normalnog coveka poslalo u rat i najpudalo ga se kao besnog kera da ubija, prvo ga treba psiholoski preparirati pricama o silovanju, paljenju, nabijanja novorodjencadi na bajonet, i slicnim grozotama. Kada bi nekom borcu rekli obicnu istinu da on sluzi nekome kao sredstvo i instrument za pljacku , niko ne bi isao u rat i od pljacke i necijeg naprasnog bogatstva ne bi bilo nista.

 5. Filip kaže:

  @ Bunjevac

  Dobro bi bilo da promenis nikname. Ovako se stice utisak da su svi Bunjevci prirodno blesavi, a to ipak nije istina.

OSTAVITE KOMENTAR