Sela u okolini Subotice ostala bez protivgradne zaštite

Pojedini voćari iz Bačkih Vinograda kraj Subotice pretrpeli su velike štete od grada koji je zahvatio to mesto pre par nedelja. Protivgradna zaštita u ovom naselju i dalje ne funkcioniše, jer nema ni raketa ni strelaca, a lokalna samouprava i dalje nema podatke o stanju na protivgradnim stanicama.

 

Protivgradne-rakete1

 

Dobra vest je da je Grad Subotica u međuvremenu raspisao tender za nabavku 100 do 150 protivgradnih raketa.

 

Voćar iz Bačkih Vingrada Vilmoš Fogaš bavi se voćarstvom već više od 40 godina. Na 3,5 hektara gaji jabuke, koje uglavnom, kao i ostali proizvođači iz ovog voćarskog kraja, izvozi u Rusiju.

 

Tog izvoza, po njegovim rečima, teško da će ove godine biti, pošto je pre dve nedelje grad u njegovom voćnjaku oštetio 80 odsto roda jabuke, tako da će je moći prodati jedino kao industrijsku, što znači za mnogostruko nižu otkupnu cenu.

 

Kada se na ovo dodaju i prošlogodišnji grad i preprošlogodišnji mrazevi, ovo je samo jedan od proizvođača koji je zbog vremenskih neprilika pretrpeo velike štete.

 

“Ove tri godine su nas podosta uništile”, rekao je Fogaš dopisniku Tanjuga.

 

Protivgradna stanica u Bačkim Vinogradima jedna je od 23 koliko ih ima na teritoriji Subotice. Sastoji se od dve betonske kućice i lansirnih mesta, na kojima nije instaliran lanser, pošto na ovoj stanici nema raketa, ni strelaca.

 

Dosadašnji strelac Ferenc Mora tim poslom se bavio 12 godina, a ove godine nije angažovan i to zbog tumačenja izmena određenih zakona po kojima on, koji je zaposlen kao poljočuvar, ne može biti angažovan i kao protivgradni strelac.

 

“Prilično puno sam dejstvovao u zadnjim godinama, jer puno puta je došlo do leda, tako da sam puno puta radio. Rakete momentalno nemam, ne mogu da ih dobijem jer sam zaposlen kao poljočuvar u Bačkim Vinogradima koji su sada bez protivgradne zaštite. Proteklih godina ih je bilo po potrebi, a sada nema ni jedne”, rekao je Mora dopisniku Tanjuga.

 

On se ipak nada da će uskoro biti pronađeno rešenje kako bi mogao nastaviti da obavlja ovaj posao.

 

Zbog cele situacije sa protivgradnom zaštitom u Subotici, gde zbog nedostatka raketa i strelaca poljoprivrednici trpe velike štete, prošle nedelje gradonačelnik Subotice je zatražio od načelnika Radarskog centra u Bajši da dođe na sastanak u Suboticu.

 

On je to, po rečima člana Gradskog veća zaduženog za poljoprivredu Šimona Ostrogonca – odbio. I zatražio da svu buduću komunikaciju obavljaju pismenim putem.

 

Ostrogonac kaže da su se obratili pismenim putem, ali da nisu dobili nikakav odgovor, tako da se u ovom momentu ne zna da li je i koliko protivgradnih raketa obezbeđeno za Suboticu, kao ni ostali parametri po pitanju stanja na protivgradnim stanicama.

 

Prema njegovim saznanjima, stanje na stanicama je i dalje loše, jer je od 23 stanice u funkciji njih osam ili deset. Na svakoj od njih trebalo bi da ima po dvoje zaposlenih, ali je u stvarnosti zaposlen po jedan.

 

U međuvremenu, lokalna samouprava je dobila tehničke parametre iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi mogla raspisati tender za nabavku protivgradnih raketa, za šta je u budžetu obezbeđeno skoro četiri miliona dinara, što je dovoljno za nabavku 100 do 150 raketa koje će biti donirane MUP-u.

 

“Šta nam to vredi kad je već prošao voz, led je opet tukao i napravio ogromne štete ovde u voćnjacima” – rekao je Ostrogonac.

 

TANJUGKOMENTARI

  1. bahus kaže:

    Važno da obišao vinarije – u slast…Hik.

OSTAVITE KOMENTAR