Šest čula nauke

Po prvi put je „Noć istraživača“ održana u Subotici, čime je i naš grad ušao u društvo ostalih 200 u Evropi u kojima se ovaj događaj organizuje jednom godišnje, poslednjeg petka u septembru. Ideja ovogodišnjeg projekta „Šest čula nauke“ je da javnosti, a pre svega mladima, ponudi multidisciplinarni i inovativni prikaz nauke, povezujući na taj način ljudska čula i nauku.

Tako su građani na različitim štandovima mogli da saznaju kako funkcionišu čula mirisa, vida, sluha, ukusa, kako nastaju parfemi, zvuk i muzika, da isprobaju svoj vid, da saznaju da li hrana ima drugačiji ukus kada ste prehlađeni itd. Jedan poseban kutak je bio izdvojen kao kafić za naučnike, gde su mogli da popiju kafu sa naučnicima i pitaju ih sve što do sada nisu mogli.

Štandovi su bili skromno opremljeni, a glavne zasluge za ceo performans idu učenicima naših srednjih i osnovnih škola. Poseta je bila velika i sigurno nije svako dočekao svoj red. Može se reći da nije loše za prvi put, ali bi svakako bilo bolje da se ovom događaju posveti malo više pažnje, a naravno i sredstava.

DSC_0441

DSC_0444 DSC_0447 DSC_0450 DSC_0453 DSC_0463 DSC_0468 DSC_0476KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR