Šetnja Sinagogom

Opšte je poznato da su subotičani veoma kritični prema svom gradu. Neki sa razlogom, dok je opet velika većina to isključivo zbog slabog poznavanja svega što on ima da ponudi, da ne kažemo neznanja. Možda to i ne treba da čudi. Do nedavno su mnoge informacije bile dostupne samo pojedincima, dok su vrata mnogih institucija i građevina bile zatvorene za javnost.

 

Isti je slučaj i sa Sinagogom. Prava je bila misterija kako ona izgleda iznutra, šta se tačno u njoj nalazi, u kvakvom je stanju. Posle dužeg vremena su građani mislili da je objekat zapravo iznutra urušen i da nije moguće u njega kročiti. Konačno su se pre nekoliko godina i njena vrata otvorila za javnost u "Noći muzeja". Bila je to jedinstvena prilika da subotičani konačno kroče u nju. Interesovanje je bilo ogromno, a ko bi propustio tu priliku, morao bi sledeću da čeka još godinu dana.

 

Večeras smo imali još jednu takvu priliku. Povodom "Evropskog dana jevrejske kulture" Sinagoga je još jednom otvorila svoje kapije. Ulaz je bio slobodan, bilo je dozvoljeno lutanje, a puštani su i dokumentarni filmovi preko video bima. Nažalost, ovoga puta je interesovanje naših sugrađana izostalo. Bez preterivanja, tokom naše posete ih je bilo svega troje.

 

DSC_0777

DSC_0805

DSC_0769

DSC_0812

DSC_0788

DSC_0811

DSC_0798

DSC_0803

Veoma impresivna, i u ovako oronulom stanju ostavlja bez daha. Ipak, pri svakoj narednoj poseti oduševljenje slabi. To je onaj momenat kada očekujete da se nešto promenilo na bolje, a ustanovite da nije urađeno apsolutno ništa.

DSC_0816

Ipak, mi smo našim lutanjem otkrili i nešto pozitivno. Svi znamo da su na dva krila počeli radovi na sanaciji fasade, a kao dokaz da se zaista radi temeljno nam je poslužila nova fasadna ornamentika koju smo tu zatekli.

DSC_0818KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Sinagoga loše izgleda spolja, ali još lošije iznutra. Prosto je neverovatno da nešto može da propadne u tolikoj meri. 

   

  Ako ništa drugo, opravkom krovne konstrukcije i kupola koje se trenutno rade, zaustaviće se dalji proces propadanja.

 2. S2S kaže:

  Interesuje me da li postoji neka materijalna podrška ili bilo kakav vid saradnje sa samim Izraelom, kada je u pitanju rekonstrukcija sinagoge? Mislim, da li je neko od nadležnih pokušao zatražiti neku pomoć od jevrejske države? Rekonstrukcija nije uopšte jeftina rabota a ne mogu se očekivati tolika sredstva putem IPA a pogotovo od pokrajine ili republike.

  Šteta je što se ne može sve "u paketu" srediti, mada bi i popravka krova bila pomak, pod uslovom da neko nešto ne sklepa, "ugradi se" i pokupi novac a krov prokisne nakon mesec-dva.

 3. ... kaže:

  Jevreji ne ulažu tamo gde nisu čista posla…

 4. ivan kaže:

  Jednom kada i ako se ikada renovira suboticanima ce to biti super koncertni prostor za anu bekutu ili prostor za neki sajam svinjokolja ili vec sl.

 5. Ivica kaže:

  @ivan

  Sinagoga ima dobru akustiku i velik prostor na sredini koji može da primi ceo simfonijski orkestar. Uzmimo samo za primer koncerte subotičke filharmonije u velikoj većnici, ono je pravi stiskavac, svaka im čast što uspevaju u takvim uslovima da sviraju. E sad, biće tu jednog dana i novo pozorište, ali mislim da neće moći da konkuriše ovom ambijentu…

  Nego, što se tiče enterijera, s obzirom da sam već nekoliko puta bio ovde, sada primećujem neke stvari koje pri ranijim posetama nisam. Ne razumem se u statiku, ali kao da je tu došlo do sleganja temelja na nekim mestima. Ovako od oka mi deluje da dosta stubova i prozora nije pod vertikalnom i horizontalnom libelom…nadam se da grešim i da je u pitanju optička varka…Sve u svemu, biće potrebno mnogo više od malterisanja i farbanja…

 6. freelancer kaže:

  @Ivica

  "Opšte je poznato da su subotičani veoma kritični… … velika većina to isključivo zbog slabog poznavanja svega što on ima da ponudi, da ne kažemo neznanja. "

  Vrlo dobra konstatacija. Upravo zarad nje, rekao bih, ovaj sjajan foto zapis ima i jednu manjkavost, a to je potpunija i jasnija informacija, pre svega, koja bi dala odgovore na pitanja "kako" i "zašto" pa samim tim i pomogla u poboljšanju tog "slabog poznavanja" i "neznanja". Naime, sama konstatacija da je MALI broj ljudi imao ikada prilike i mogućnosti da zaviri u unutrašnjost sinagoge izaziva podozrenje. Zašto je to tako bilo? (a i sada je). Zbog lošeg stanja objekta? Neće biti. Dalje.. kako i zašto je došlo do toga da grad preuzme sinagogu "u dalje staranje i brigu o objektu".

  E sad, mogući (ponavljam, mogući) odgovor, odnosno predpostavka: jevrejska zajednica u Subotici je relativno mala. Nema sredstava (a bojim se ni volje) za održavanje svoje bogomolje pa se dosetila (iz čisto pragmatičnih, da ne navedem neki drugi, razloga) da objekat "pokloni" gradu na održavanje i "easpolaganje", s tim da će se kod ovog poslednjeg ipak pitati jevrejska zajednica. Pri tome im nije palo na pamet da zatraže pomoć od države Izrael niti od jevrejske zajednice Srbije. Jer, realno, Subotica od "poklona" nema ništa drugo do ogromnih troškova i enormne potrebe za ulaganjem u jedan, pre svega, verski objekat. Analogno tome, i ostale verske zajednice bi mogle zatražiti od grada da im finansira popravke krovova, sredjivanje fasada etc. Dakle, NE. Lakše je zahtevati (ultimativno, poput prostora ex-Papilona) od grada, a u slučaju odbijanja od strane grada to proglasiti za antisemitizam. Istovremeno, nastaviti i dalje uslovljavati i diktirati uslove i načine korištenja objekta. Nisam u pravu? Moguće. E ZATO je članak trebao (u svom uvodu) objasniti činjenično stanje glede vlasništva i staranja o objektu (šta, kako i zašto), jer većina gradjanstva to NE ZNA ili im je predstava o tome vrlo maglovita, a tek potom iznositi sadašnje činjenično stanje objekta kao POSLEDICE prethodnog (nejasnog).

 7. Glas razuma kaže:

  Ivice, neki politicari su imali cak ideju da potpuno sruse pozoriste koje se gradi i da jednu scenu prebacu u Sinagogu.

OSTAVITE KOMENTAR