Sever nakon pet godina

Grupa građana u Subotici, koja podržava Udruženje malih akcionara „Severa“ „Solidarnost“, pokrenula je inicijativu da se konačno preispita situacija u kojoj se nalazi nekadašnja fabrika elektromotora „Sever“, pet godina nakon privatizacije. U svom pismu koje su uputili lokalnoj samoupravi i predsedniku Borisu Tadiću, navode da je ovakav njihov potez istovremeno reakcija na stav nadležnih državnih organa, koji su se praktično oglušili na četiri dopisa „Solidarnosti“, i jedan koji je Agenciji za privatizaciju uputio čak i Savet za borbu protiv korupcije o lošem vođenju „Severa“.

„Plašimo se da to znači da je voljom nekolicine državnih činovnika preduzeće „Sever“ postalo nepotrebno državi“, navode u ovom udruženju. Oni su u svom pismu gradonačelniku Subotice Saši Vučiniću i Borisu Tadiću podsetili da je „Sever“, nekad jedna od najuspešnijih firmi u zemlji, privatizovan pre pet godina pod najgorim mogućim uslovima, te da je nacrt kupoprodajnog ugovora dan pred njegovo potpisivanje izmenjen, na štetu akcionara i zaposlenih. Rezultat petogodišnje „vladavine“ novog vlasnika, austrijske firme ATB, jeste dve trećine otpuštenih radnika, ugašen veći deo proizvodnih programa, izmenjena tehnološka proizvodna osnova i tehnički onesposobljena, veliki deo dotadašnje imovine rasprodat i brutalno prekinut dugogodišnji kontinuitet tehničkog razvoja. Tokom tih pet godina „Sever“ je redovno poslovao sa gubicima, a oni su pokrivani umanjivanjem vrednosti imovine, tako da je vrednost akcija malih akcionara umanjena i za desetak puta.

Sve je to rađeno, kako navode nezadovoljni građani, uz blagonaklonost Agencije za privatizaciju.

– Na sajtu Narodne banke Srbije stoji nedvosmislen podatak o „Severovom“ završnom računu sa kumulativnim gubitkom od 19 miliona evra. Mi ne želimo još jednu „Zorku“, „29. novembar“, Agrokombinat ili Azotaru, koji su takođe bili giganti, a sada su potpuno uništeni. A ovde se ne uništava samo industrijska proizvodnja, već i jedan brend. Mi ćemo zahtevati od svih koji imaju mogućnosti da nešto učine protiv devastiranja „Severa“, a zatražićemo pomoć svih građana koje pozivamo da se pridruže našoj inicijativi. Dobrodošli su svi koji su svoj ugled stekli radom, koji vole Suboticu, i koji ne mogu da se kupe – kaže Mikloš Olajoš Nađ, jedan od aktivista ove građanske inicijative.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu članova ovog građanskog udruženja napomenuto je da se nešto hitno mora uraditi, te da se ne sme dozvoliti štrajk glađu radnika „Severa“, kao što se do desilo u „Bratstvu“, jer iako je situacija vrlo ozbiljna, još uvek se može naći rešenje.

– Naša namera da animiramo javnost, i da ona bude naše najjače oružje, jeste odgovor na ćutanje Agencija za privatizaciju. Dok Agencija kao ispituje situaciju, u „Severu“ kruže vesti da će se fabrika prodati. Mi više ništa ne očekujemo od te agencije, a ako se ništa ne preduzme nije isključen ni javni protest, kao ni tužba protiv države koja je dozvolila da jedna tako uspešna i moćna fabrika propadne – rekao je Vanja Dragojlović, predsednik Udruženja malih akcionara „Solidarnost“.

Autor: Vesela Laloš
Izvor: DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: