Simović: Subotica proteruje Spartak!

Ukoliko lokalna samouprava nešto hitno ne preduzme, pitanje je i gde ćemo igrati –priča predsednik „plavih golubova“ o alarmantnom stanju

 

Prvenstvo je nedavno završeno, a u Spartaku sa strepnjom već gledaju ka onom idućem. Ali, ne zbog rezultata ili bojazni da će se boriti za opstanak ili nešto slično, već zbog činjenice da su sami, zaboravljeni od grada čiji su dika i ponos godinama unazad.

 dragan simovic

O čemu se zapravo radi? Spartak drma, kao i sve ostale naše klubove, pa i Zvezdu i Partizan, hronična besparica, pa se dovijaju na razne načine. A najveći problem je Gradski stadion. Koji se samo tako zove jer gradske strukture u njega skoro ništa ne ulažu. A ako se ne srede ruinirane tribine, prilazi, ne postave reflektori, možda će se fudbal u Subotici i ugasiti! Zvuči prejako, ali je tako…

 

– Nisu to prejake reči, već istinite. Ukoliko se nešto od strane lokalne samouprave ne preduzme, doći ćemo u situaciju da svoje utakmice kao domaćini igramo u nekom drugom gradu. Pazovi ili Novom Sadu. To će jako uticati na rezultate jer svi koji se bave sportom znaju da je nemoguće celu sezonu igrati na gostujućem terenu, a pritom postizati zapažene uspehe – s gorčinom priča predsednih „plavih golubova“ Dragan Simović.

 

Da li to znači da će se Spartak „iseliti“ iz Subotice?

 

– Lokalna samouprava pokazuje određenu zainteresovanost da problem reši, ali to ide jako sporo. Prethodna gradska vlast je imala potpisan ugovor sa Direkcijom za imovinu Republike Srbije o pruzimanju Gradskog stadiona, ali to nisu učinili iz samo njima znanih razloga. Sada se ponovo borimo sa birokratijim i pokušavamo da Grad preuzme stadion. To je jedini način da se nešto uradi po pitanju terena, svlačionica, a i za postavljanje reflektora ,koji su uslov za igranje Superlige.

 

Cifre sve govore, budžet grada Subotice iznosi više od 5.000.000.000 dinara, a za sport se izdvaja oko 1,15%, ili samo oko 57.000.000?

 

– Ne znam šta bi odgovorio na ovo pitanje. Mislim da je to sramota. To pokazuje da se u Subotici niko duži vremenski period nije borio za sport u celini i da se nije bavio sa problemima u sportu. Kada pogledamo naše okruženje, svedoci smo da se sve države opredeljuju za ogromna ulaganja u sport i da na taj način čuvaju svoju decu od ulice, a mi to stavljamo na margine – kaže Simović.

 

Ono što je još poraznije je što od te, ionako male sume, klubovi i sportske organizacije mogu da računaju na samo oko 30.000.000 dinara jer se ostala sredstva troše na plate zaposlenih u Sportskom savezu, što znači da ta sredstva ne ulaze u život i rad sportskih organizacija?

 

– Svesni smo da Sportski savez mora da živi i da finkcioniše. Ali odavno nije urađena analiza ko su ti ljudi koji primaju platu u Sportskom savezu i čime se oni bave? Koliko doprinose razvoju sporta u Subotici? Treba li tu da budu najbolji treneri u pojedinim sportovima koji će raditi sa mlađim kategorijama ili se tu zapošljava po nekom drugom aršinu. Recimo političkoj pripadnosti. Nisam primetio da Sportski savez kao krovna organizacija sportista u Subotici ima bilo kakav uticaj na razvoj sporta u našem gradu ili da se nešto posebno bori za status sporta. Ne bih voleo da se analizom zaposlenih u Sportskom savezu dođe do istine koja će pokazati da tamo primaju platu oni koji ne rade u sportu, ali se bojim da će tako biti.

 

I na kraju ostaje pitanje da li će se u Subotici igrati superligaški fudbal?

 

– Moram priznati da postoji strah da neće – rekao je na kraju ovog oporog intervjua Dragan Simović.

 

SRAMOTNI BUDŽET

Budžet za nevladine organizacije u Subotici iznosi 160.000.000 dinara, a za kulturu, na primer, 450.000.000. Daleko od toga da se treba „buniti“ zbog kulture, ali se postavlja pitanje: zašto je sport na margini?

– Ne želim da komentarišem budžet, ali nije li sramota da nevladine organizacije dobijaju više novca od sporta? Kako oni to utiču na razvoj naše dece i šta ih uče? Mislim da bi analiza bila porazna – kategoričan je Simović. – Odgovor na pitanje da li Subotici treba stabilan klub, mi ne možemo dati sami. Trebaće nam pomoć od stane gradske vlasti. Svedoci smo da sa svim stadionima u državi gazduju lokalne samouprave i da oni brinu o infrastrukturi. Nadamo se da će tako biti i kod nas. Sportski radnici u Subotici vole da nazivaju svoj grad „gradom sportova“, a da li će i dogodine moći tako da ga zovu ukoliko Spartak bude igrao van Subotice, videćemo?

 

DRUŠTVO VEĆE OD ZVEZDE I PARTIZANA

Subotica je po veličini drugi grad u Vojvodini, a opet, pretposlednja je po izdvajanju za sport?

– Moje objašnjenje je da se niko nije borio za status sporta u Subotici. Kod raspodele budžeta su svi vukli na svoju stranu, a sportu šta ostane. To je neodrživo. Sportsko društvo „Spartak“ iz Subotice je najveće sportsko društvo u Srbiji po broju pojedinačnih sportova. Veće od SD „Crvena zvezda“ ili SD „Partizan“. Nekada je prva asocijacija za Suboticu bio Spartak i svi su se ponosili „plavim golubovima“. Nije se imalo sluha za sport i za potrebe sporta i zato smo tu gde jesmo.

 

VEČERNJE NOVOSTIKOMENTARI

 1. pauk kaže:

  Mnogi su na izvestan nacin ''proterani'' iz ovog grada…

 2. Nikola kaže:

  Sta ima opstina od spartaka ? Vasi su igraci,vi koristite objekte,sta zelite ?

  Da se igrate sa opstinskim parama,da placate, sudije,igrace,trenere. ?

   

 3. shtrokavi kaže:

  @Nikola

  Ne zele oni novac od grada za sebe nego da se ulozi novac u stadion koji treba da pripada gradu. Klub ce funkcionisati kao sto je i do sada, samo se trazi da grad ulozi novac u stadion, ne u klub.

  Sledeci put bolje procitaj.

 4. ja kaže:

  Gajbi izgleda ne cvetaju ruže u alko-biznisu.. A ni brat nije više u vrhu vlasti.. Kada Spartak bude bio GRADSKI KLUB, a ne privatni, tada grad treba da ga sufinansira. Do tada, nemoj da nam pretiiš nekim "preseljenjem"!

 5. Anonimni kaže:

  Kada bi ponosni navijači umesto na kupovinu farbe koju koriste za svoja "umetnička dela" po zgradama i drugim objektima novac uložili u "jedini smisao njihovog života", možda bi klub i opstao…

 6. steel kaže:

  reci lepo da hoces da preselis klub u Pazovu

 7. Nikola kaže:

  Shtrokavi

  Svatam ja dobro prijatelju moj,hteo sam reci, kad klub bude opstinski, onda cemo uloziti u objekte,

  a sad nek Gajba ulaze.

 8. subotica kaže:

  grad da ulaze a gajba da prodaje , malo si ukrao do sad od drzave,pa kako te bre nije sramota

 9. Miki kaže:

  Gajba i bajke…

 10. QracGajbi kaže:

  U pravu je ovaj Gajba da je stadion oronuo, ali…

  … zaboravio je Gajba da su on i onaj njegov nikad trezni "direktor stadiona" bahatim odnosom doprineli da se stadion totalno uništi

  …. zaboravio je Gajba da se na stadionu ponašao kao šerif McLaud – isključivao struju ostalim korisnicima (atletičarima), zabranjivao korišćenje terena, i radio druge svinjarije.

  …. zaboravio je Gajba da je naplaćivao korišćenje stadiona kao da je stadion njegov, a novac trpao u sopstvene džepove

  … zaboravio je Gajba mnoge ružne stvari koje je radio… i zato bi mi subotičani zaista voleli da se on NOSI IZ NAŠE SUBOTICE (gde god mu drago) zajedno sa njegim Spartakom… Subotica je imala svoj Spartak i imala bi ga i dalje da Gajba i njemu slični nisu upropastili sve čega su se dotakli.

  Gajbice, prvo ti izmiri sopstvene dugove a onda se ponovo javi za reč.

 11. Dragi kaže:

  Boze ti sacuvaj za nevladine organizacije 160 miliona dinara a za sport 57 miliona e razbicu labrnju svakome ko bude govorio da smo grad sportova u kojem se za sport izdvaja koliko i za peiceve salase ! Spartak bi trebao da bude ponos da nam zivot bude lepsi da uzivamo u ligi a ne da gledamosamo na poraze naseg plavog kluba mislim da je vreme da MAGLAY povede racuna o nasem klubu inace ce da gleda backu u 2 ligi ! 

 12. subotica kaže:

  covek ima podatke o parama 100% proverene,a kad je dao plate radnicima,fudbalerima to je manje bitno, sve je upropastio cega se dohvatio, naravno osim sebe i bez srama se gura u FFS a nisam siguran da se osim kriminala (privrednog) gospodin bavio jos nekakovim sportom.trazi pare od drzave a porez nije platio otkad se rodio.sramota bre.

   

 13. delija kaže:

  napraviti industrijsku zonu na mestu stadiona!

OSTAVITE KOMENTAR